Învață cum să folosești aparatul foto în modul manual

În doar 2 săptămâni te ajut să îți dezvolți abilitățile de fotograf. Vei reuși să gestionezi toate acele setări care ți se par imposibil de înțeles.

Învață să faci fotografii minunate și transformă-ți pasiunea într-un job plăcut

Află trucurile în materialul gratuit!

Treci de la modul auto, la manual.

Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material care cuprinde 4 module din care vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual.

Marketing by

Dă un Share pe facebook ca să afle și alți pasionați de fotografie de acest material gratuit

Ce vei învăța în materialul oferit gratuit prin email

  • Introducere în lumea fotografiei - istoria fotografiei - prima fotografie
  • Ce limbaj tehnic folosim în fotografie și de ce trebuie să îl cunoști
  • Ce aparate foto și obiective există pe piață și cum faci alegerea potrivită
  • Ce este modul manual și de ce este important să îl folosești
  • Înveți cum să stăpânești setările manuale ale aparatul foto
  • Compoziția și încadrarea pentru a avea impact vizual cu fotografiile tale
  • Cum folosești lumina în fotografie pentru rezultate minunate
  • Editarea în fotografia digitală și cum să obții rezultate uimitoare
  • Temă - Vei primi feedback și o surpriză din partea mea
  • BONUS - Preseturi pentru editarea fotografiilor

Despre Bogdan Dodan

Patrick - prima zi acasă
Micuțul luptător, declanșatorul creației - Patrick Dodan - Fotografii făcute cu primul aparat foto semi-profesional 450D 18-55mm
Momente cu piticii mei

De peste 10 ani sunt fotograf de eveniment, dar o să încep prin ați povesti câte ceva despre mine și cum am început călătoria în lumea fotografiei.

 

Gândind retrospectiv, am avut o copilărie aproape fericită. Sunt recunoscător că am avut ocazia să fac parte din generația copiilor care încă aveau bunici la țară, care păstrau încă tradiția. Loc din care de altfel am rămas cu multe amintiri frumoase. Străbunicul meu, un om care trecuse prin al doilea război mondial, mă fascina cu povestirile sale de fiecare dată când mergeam în vizită.

 

Îmi amintesc și acum… stăteam așezați la umbra copacilor, la poalele pădurii, curățând coaja unui măr și povestindu-mi aventurile sale. Un om puternic și sensibil în același timp – aproape fiecare povestire o termina plângând. Am rămas cu multe amintiri frumoase de la el, amintiri care mi-au marcat profund copilăria. Ambii părinți au fost prezenți, dar mult mai târziu am realizat că am crescut într-o familie disfuncțională, la pământ din punct de vedere emoțional. Probabil ca orice familie îndoctrinată și creată într-un sistem sistem găunos cu brize comuniste – ”tradiție” transmisă din generație în generație.

 

Am avut o viață destul de tumultoasă, ca orice alt copil care s-a dezvoltat nu tocmai sănătos, într-o familie disfuncțională din punct de vedere emoțional. Aveam aflu după aproape 25 de ani și două relații încheiate, ambele cu copii, alegeam persoane toxice, atât când venea vorba de relațiile de prietenie cât și cele intime. Uneori fiind chiar eu cel toxic. Pentru cunoscători, rulam perfect în triunghiul lui Karpman. Repetam tiparul toxic după care fusesem creat.

 

În urma relațiilor avute, pe lângă lecțiile învățate despre traume, dependențe comportamentale și emoții necontrolate, am și doi copii minunați. Un băiat, născut în 2009 din prima relație și o fetiță care a sosit printre noi în anul 2017 din a doua relație. Poveste este lungă, dar nu ești aici pentru asta.

 

Din 2006 până în 2018 am locuit în Italia unde la început am avut diferite job-uri pe care ușor, ușor le-am înlocuit cu pasiunea. Pasiune pe care am reușit să o perfecționez și să o transform cu trecerea timpului într-un job plăcut.

 

Am pornit în acesta călătorie a fotografiei în anul 2009, când s-a născut primul meu copil, care este și declanșatorul creației, al dezvoltării mele în lumea fotografiei.

 

Conceput la Cremona, din prima relație, un luptător născut prematur la 7 luni, este prima mea iubire necondiționată, care a devenit ulterior un campion, din punctul meu de vedere.

 

Fotografia era o pasiune mai veche, dar până la nașterea lui Patrick nu am avut curaj să îmi cumpăr un aparat foto mai serios și să încerc să evoluez în acest domeniu. Spre sfârșitul anului 2009, am făcut acest pas și am cumpărat primul aparat semi-profesional (era vorba de un Canon 450D cu obiectiv standard 18-55mm) din dorința de a imortaliza amintirile cu familia.

 

La scurt timp apropiații au observat fotografiile postate pe rețelele de socializare. Au devenit curioși și am primit propunerea de a fotografia botezul fetiței unor amici.

Lucrurile bune se întâmplă când te aștepți mai puțin

Mulțumit fiind de rezultatele obținute până atunci, am acceptat provocarea, iar lumea fotografiei de eveniment a început cu acel botez, în Italia Cremona, orașul artei și al muzicii… parcă știam că o voi lua pe acest drum. 🙂

 

Înainte cu o luna de eveniment a apărut o altă provocare. Am fost întrebat dacă nu cumva aș reuși să mă ocup și de partea video a evenimentului.

 

Personal eram îndrăgostit de fotografie, dar aveam un prieten pasionat de videografie. Visam împreună la vremea aceea, admiram și discutam ce se mai găsea pe internet în legătură cu domeniile noastre de interes.

 

Am spus că risc și am cerut toți banii în avans, am mai adăugat ceva și am reușit să achiziționez al doilea kit DSLR, modelul mai ușor de folosit pentru partea video, Canon 600D, cu același obiectiv din kit-ul standard (kit înlocuit complet după câteva luni de Canon EOS M + 22mm 2.0), un microfon Rode, o lampă, un Flycam și primul obiectiv pentru portrete, Canon 50mm 1.8.

 

Acest kit urma să fie folosit de coechipierul și prietenul meu, cu care am creat echipa foto-video în decursul următoarei luni.

 

Primul eveniment, și următoarele au fost o nebunie totală, nici unul din noi nu știa care sunt pașii de urmat la un eveniment de genul, ordinea obiceiurilor creștine în biserică, primirea invitaților, situații imprevizibile, stres, stres, stres… informațiile online erau puține pe atunci, dar într-un final am reușit să le finalizăm cu brio.

Alte momente importante în călătoria mea

Concurs local de fotografie - Tema - Sentirsi libero! - Canon 450D 18-55mm
Proiect video - Puya - Vestul sălbatic - Milano
Proiect video - Puya - Vestul sălbatic - Milano

2011

 

M-am înscris la un concurs local de fotografie, unde am luat locul III.

 

Tema – Sentirsi libero – Simte-te liber!

 

Tot în același an, cântărețul de rap Puya lansează un proiect video pentru românii care locuiau în străinătate.

 

Dacă reușeai să faci un material video decent, acesta era preluat în videoclipul original, Vestul Sălbatic.

 

Părțile din acel videoclip care conțin flash-uri din Milano, Duomo, băieții care apar în clip, clădirile, Lamborghini al poliției italiene, sunt făcute de mine și coechipierul meu, iar filmarea a fost realizată cu o camera video de buzunar.

 

2012

 

Am fotografiat câteva materiale într-o revistă sport din Italia, tema – dans artistic pe gheață.

 

Și uite așa mi-am învins frica de a tranforma pasiunea într-un viitor job care îmi putea aduce un venit.

 

Chiar dacă eram la început, a fost destul să fac primul pas pentru a înțelege acest lucru.

 

Acesta a fost momentul meu de AHA

 

În anii următori am început să investesc în dezvoltarea mea personală, chiar dacă învățasem cât de cât cum se folosește aparatul foto din puținele informații găsite prin cărți și online.

 

Am decis să merg la cursuri de fotografie basic, voiam să încep de la la 0, ca să am o bază curată și logică, cum de altfel percep lumea prin tipul meu de personalitate.

 

Rezultatul primului curs de fotografie a avut un impact destul de mare asupra modului de a înțelege funcțiile aparatului foto și de a reuși să încadrez subiectul, având rezultate din ce în ce mai bune.

Revista sport - tema, dans artistic pe gheață

Nu există perfecțiune nici în fotografie!

 

Am ajuns la concluzia aceasta după multă bătaie de cap.

 

Important este ce reușești să imortalizezi în acea fotografie, momentul, în așa fel încât să transmită emoția în timp.

De la probleme, la soluții

De câțiva ani am devenit pasionat și de psihologie, în special partea legată de traume și tulburări de personalitate, forțat oarecum de problemele prin care treceam atât pe plan personal cât și profesional și limitările pe care mi le impuneam singur.

 

Am înțeles câteva lucruri esențiale de care mulți nu suntem conștienți că există și care ne blochează din a acționa și a deveni o versiune mai bună a noastră. Dacă suntem conștienți, le ignorăm crezând că așa e să fie…

 

Cred că aceste informații te pot ajuta dacă ești în dificultate.

Dar până acolo a fost cale lungă și pentru acest lucru îi pot mulțumi celui de-al doilea mentor în acest domeniu, Fabrizio Falcomatà.

 

Mentor cu mentalitate deschisă, outside the box, cu care într-un final am devenit și bun prieten.

 

Toate acestea s-au întâmplat în perioada când am participat la cel mai important curs de până atunci, pentru a deveni oficial un fotograf profesionist, ale Institutului italian de fotografie din Milano.

 

Acolo am dobândit și o diplomă, nu că ar conta prea mult diplomele pentru mine, dar o am! 🙂

 

Pe parcursul acelui curs am fost prezentat ca exemplu atât pe partea de model pentru portret cât și cu anumite lucrări pe care le făcusem personal, legat de perspectiva și încadrarea subiectului în fotografia de eveniment, mai exact crearea unei iluzii optice. Fotografii pe care le puteți găsi și pe contul meu de instagram sau facebook.

 

La scurt timp devenisem o versiune mai bună a mea în acest domeniu, iar evenimentele au început să curgă lin aproape în fiecare weekend. La început botezuri, apoi nunți, evenimente culturale, petreceri private. 

 

În principiu am rămas la nunți, mă fascinează să surprind emoțiile și nu cred că voi renunța la această nișă.

 

Ușor, ușor m-am perfecționat și mi-am creat propriul stil iar cu trecerea anilor am reușit să transform acest hobby  în al doilea venit stabil.

 

În concluzie am decis să transmit gratuit celor pasionați de fotografie informații care pentru mine la început au fost greu de obținut. 

 

Informații care te pot ajuta să progresezi mai rapid  în acest domeniu și care îți vor ușura călătoria, cărora desigur trebuie să le acorzi puțină atenție și ceva muncă.

 

Mai multe informații despre povestea mea vei primi în primul e-mail, după ce te abonezi. Mult succes!

Cursul cel mai important la care am luat parte - Institutul italian de fotografie Milano
Încadrarea și efectul de iluzie optică în fotografia de eveniment
Câteva exemple de la o ședință foto recentă

Învață cum să folosești aparatul foto în modul manual

Află trucurile în materialul gratuit!

Treci de la modul auto, la manual.

Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material care cuprinde 4 module din care vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual!

Marketing by

Printr-un Share îi poți ajuta și pe alții să descopere acest material gratuit