fbpx
Ce este VR și la ce te ajută - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8511
post-template-default,single,single-post,postid-8511,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8511

Ce este VR și la ce te ajută

 

Lentilele Nikon au un sistem care se numește VR(Vibration Reduction), același sistem îl au și cei de la Canon și se numește IS – Image stabilization, dar ambele fac același lucru.

Ca și pont și de ce îmi place mie Sony? Au renunțat la această metodă de a pune stabilizare în obiective și de mulți ani au integrat în body acest lucru.

Nikon se lăudă că în 2020 va lansa pe DSLR așa ceva, dar nu cred că a făcut asta. Cred că ei se concentrează mai mult pe Mirrorless (Z6, Z7).

Bineînțeles că ei scot obiective cu stabilizare deoarece nu toate aparatele conțin această funcție. Avantajul la Sony este că pot monta orice lentilă și am stabilizare, nu plătesc în plus pentru această funcție.

Deci dacă un obiectiv pe care îl deții conține în denumirea sa VR sau IS , înseamnă că acel obiectiv are stabilizare.

Acest efect de reducere al vibrațiilor funcționează, sau cel puțin efectele sale sunt vizibile atunci când fotografiem sau filmăm cu shutter speed mai mic de 1/500.

O să explic pe scurt cum funcționează sistemul VR în obiectivele Nikon 

 
Modul Normal este recomandat pentru majoritatea scenelor generale. În acest mod, este recomandat să nu folosești mișcări bruște.
 
Acest mod recunoaște automat momentul în care faci o poză panoramă.
 
 
 
Active – Se folosește atunci când fotografiezi dintr-un vehicul în mișcare sau dintr-o altă poziție instabila.
Ce face mai exact? Obiectivul detectează că este mișcat și încearcă să compenseze mișcarea, afișând pe vizor o imagine mai clară.
 
 
Atunci când camera este montată pe un trepied, va fi foarte puțină mișcare, așadar dacă există opțiunea, poate fi dezactivată. A fost adăugată deoarece sistemul încearcă să se adapteze la orice vibrație și acest lucru poate duce la reducerea calității imaginii.
 

Modul Sport ajută la reducerea vibrațiilor atunci când fotografiem subiecți care se mișcă rapid și imprevizibil. Imaginea devine și mai stabilă dacă folosești un trepied, facilitând fotografierea în rafală.

Acum că știi ce este VR, să vedem care sunt diferențele în VR și VR II

Nikon VR – VR II

Nikon își îmbunătățește constant obiectivele

Astfel Nikon a refăcut mecanismul de zoom la VR II și a fost îmbunătățită fotografierea pe plan vertical. Mulți fotografi s-au plâns când încercau să facă poze pe plan vertical(păsări, avioane), că obiectivele înghețau.

De asemenea cei de la Nikon se laudă că la VR II au îmbunătățit calitatea lentilelor, astfel se obține o imagine mai sharp față de VR. Versiunea VR II ar fi mai silențioasă decât VR.

Posibil să mai fie și alte diferențe, cu toate acestea, utilizatorii spun că nu ar fi diferențe de la cer la pământ între varianta VR și VR II.

Pe scurt

Cum te-am obișnuit, la fiecare articol facem o mică analiză pentru a înțelege mai bine.

Funcționează cam așa:

Să presupunem că fotografiem cu un obiectiv 200 mm, deci avem nevoie de un Shutter Speed de cel puțin 1/200 pentru a nu avea mișcare în imagine.

Acest lucru a fost explicat și în cadrul serialului de fotografie pentru începători.

Click aici să vezi serialul pe YouTube!

Deci cu un obiectiv cu VR poți face o poză care nu va fi mișcată, cu un Shutter Speed mai mic de 1/200, de exemplu 1/125.

Iar cu VR II poți fotografia liniștit la 1/125, fără a avea mișcare.

Tu ce obiective ai? Ai găsit pe ele această opțiune?
 

Împărtășește experiența ta cu mine!

Trimite-mi rezultatele tale cu VR sau IS dezactivat și activat la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai interesante cadre vor fi postate pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău!

Dacă ești nou în lumea fotografiei și dorești să îți depășești limitele, te invit să participi la cursul experiențial care începe pe data de 9 mai 2020 cu durata de 4 săptămâni.

Dă CLICK aici și ocupă un loc în Ediția 7!

Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual, cum să compui corect o fotografie, cum să te joci cu lumina, cum să selectezi și să editezi fotografiile în Camera Raw și Adobe Photoshop, și multe alte aspecte și trucuri de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Țin să te anunț că acum prețul cursului este aproape la jumătate din valoarea inițială. Va fi așa până ce vom finaliza noua platforma Dodan Academy!

Așadar, nu rata ocazia! Experiența de care vei avea parte și schimbarea ta de la finalul cursului nu o vei obține în altă parte, mai ales la acest preț!

Citește mai multe despre curs și rezervă-ți un loc aici:

www.bogdandodan.ro/curs

Hai să ținem legătura pe celelalte rețele de socializare pentru a primi ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment