fbpx
Ce este HDR și cum se folosește - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8494
post-template-default,single,single-post,postid-8494,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8494

Ce este HDR și cum se folosește

 

articol de: Nicu Bugălete

În urmă cu mai mulți ani ajungeam să fac poze cu primul meu Iphone (Iphone 4),  aici regăseam pentru prima dată funcția HDR(High Dinamic Range) și pe care o testam pentru prima dată, nu știu dacă Apple a fost primul care a avut această funcție integrată dar știu că de atunci această opțiune a fost ca un etalon pentru competiție.
 
Producătorii de telefoane mobile și-au dat seama că funcțiile camerelor video sunt foarte importante pentru utilizatori și au început să se concentreze foarte mult asupra acestui aspect.


În ziua de astăzi putem scoate din buzunar un telefon și filma 8k, iar fotografiile sau filmările făcute cu aceste terminale sunt mai mult decât decente.


În momentul în care faci o poză folosind HDR, telefonul în spate, fără ca utilizatorul să își dea seama, face 3 poze (o poză subexpusa, o poză cu expunere normală, o poză supraexpusă),  le combină folosind diverși algoritmi iar rezultatul final este cât mai apropiat de ceea ce vede ochiul uman.

Acest lucru nu lipsește nici pe camerele DSLR

Mai jos ai un exemplu prin care arăt cum se face o astfel de setare pe un aparat Nikon.

De fiecare dată când faci o fotografie, aparatul foto realizează cel puțin două cadre la expuneri diferite și le combină pentru a păstra detaliile din umbre și din zonele luminoase în scenele cu contrast ridicat.

 
HDR: Activat
 
 
HDR: Dezactivat
 
Funcția HDR este cea mai eficientă când este utilizată cu măsurarea matriciala.
 

Funcții ale aparatului foto

 
01. Apasă butonul MENU pentru a afișa meniurile. Evidențiază opțiunea HDR (High Dynamic Range) din meniul de fotografiere și apasă selectorul multiplu spre dreapta.
 
02. Alegi opțiunea Mod HDR și apasă selectorul multiplu spre dreapta.
 
 
03. Apasă selectorul multiplu în sus sau în jos pentru a evidenția o opțiune și apasă OK.
04. Selectează Activat(serie) sau Activat(o singură fotografie) pentru a activa funcția HDR. În vizor apare indicatorul HDR.
 
05. Alege opțiunea Expunere diferențială și apasă selectorul multiplu spre dreapta.
 
 
06. Apasă selectorul multiplu în sus sau în jos pentru a evidenția o opțiune și apasă OK.
 
07. Alege opțiunea Uniformizare și apasă selectorul multiplu spre dreapta.
 
08. Apasă selectorul multiplu în sus sau în jos pentru a alege în ce măsură vor fi uniformizate limitele dintre cele două imagini(nivelul de uniformizare), apoi apasă OK.
 

09. Încadrează un cadru, focalizează și fotografiază.

Aparatul foto realizează două expuneri atunci când butonul de declanșare este apăsat până la capăt.

În timp ce imaginile sunt combinate, pe panoul de control se afișează indicatorul Job HDR, iar în vizor se afișează indicatorul Job HDR; până la finalizarea înregistrării, nu se pot realiza fotografii.

Dacă este selectată opțiunea Activat(serie), funcția HDR se va opri numai când se selectează opțiunea Dezactivată pentru Mod HDR.

Dacă este selectată opțiunea Activat(o singură fotografie), funcția HDR se oprește automat după realizarea fotografiei. Pictograma HDR dispare de pe afișaj la terminarea fotografierii HDR.

Televizoare, monitoare, display-uri

Fotografiile HDR nu au nicio legătură cu tehnologia HDR pentru display-uri. Sigur, în ambele circumstanțe termenul HDR este folosit cu referire la o gama mai largă, doar că în cazul displayurilor se referă la modalitatea în care îți este afișată imaginea.

Displayurile HDR fac mai multe lucruri, în așa fel încât imaginea expusă pe ecran să arate mai bine decât pe un display obișnuit.

În primul rând au o rată de contrast mai mare, ceea ce înseamnă un alb mai strălucitor și un negru mai intens. De asemenea au o acuratețe crescută a reprezentării culorilor, ceea ce în teorie cel puțin, face ca imaginile să fie mai apropiate de coloritul văzut cu ochiul liber.

Și mai au ceea ce se numește Wide Color Gamut, adică ecranul însuși este capabil să redea un număr mai mare de culori și nuanțe de culoare. Aceste trei lucruri combinate reprezintă ceea ce se înțelege prin HDR, în cazul televizoarelor sau monitoarelor.

Sigur că și sursa, în cazul de față conținutul propriu zis, contează.

Adevăratele imagini HDR conțin anumite metadate, așa încât respectivul display HDR să știe cum să afișeze acel conținut. Adică displayul creează culoarea potrivită pentru fiecare pixel în conformitate cu metadatele furnizate de imaginile în cauză.

Și atunci apar acele imagini strălucitoare și apropiate de realitatea vizuală. Partea cea mai importantă este să ne asigurăm că de-a lungul întregului proces, de la achiziția de imagine și până la afișare, totul suportă HDR.

Dacă ai timp să faci câteva teste și să îmi trimiți rezultatele, ar fi minunat.

Împărtășește experiența ta cu mine!

Trimite-mi rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai interesante cadre vor fi postate pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău!

Dacă ești nou în lumea fotografiei și dorești să îți depășești limitele, te invit să participi la cursul experiențial care începe pe data de 9 mai 2020 cu durata de 4 săptămâni.

Dă CLICK aici și ocupă un loc în Ediția 7!

Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual, cum să compui corect o fotografie, cum să te joci cu lumina, cum să selectezi și să editezi fotografiile în Camera Raw și Adobe Photoshop, și multe alte aspecte și trucuri de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Țin să te anunț că acum prețul cursului este aproape la jumătate din valoarea inițială. Va fi așa până ce vom finaliza noua platforma Dodan Academy!

Așadar, nu rata ocazia! Experiența de care vei avea parte și schimbarea ta de la finalul cursului nu o vei obține în altă parte, mai ales la acest preț!

Citește mai multe despre curs și rezervă-ți un loc aici:

www.bogdandodan.ro/curs

Hai să ținem legătura pe celelalte rețele de socializare pentru a primi ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment