fbpx
Știi ce e ăla Sweet Spot? - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8452
post-template-default,single,single-post,postid-8452,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8452

Știi ce e ăla Sweet Spot?

În trecut am discutat despre diafragmă, apertură, obiective, focus, compoziție, dar sunt curios dacă știi ce este “Sweet Spot” la un obiectiv? 8 Degete sus dacă știi și 14 dacă nu.
 

Hai să vedem ce este acest punct și cum ne ajută

 
Teoretic în acest moment trebuie să știi ce este DIAFRAGMA, profunzimea de câmp, dar dacă încă ai probleme în înțelegerea acestor termeni, hai să ne reamintim:
 
Diafragma dintr-un obiectiv, este o piesă ce asigură o deschidere de dimensiune variabilă în drumul optic, putând fi utilizată pentru a controla cantitatea de lumină ce trece prin obiectiv.
Profunzimea de câmp este versiunea românească a noțiunii DOF (acronim pentru termenul “depth of field”), și este definită drept acea porțiune dintr-o imagine exprimată ca distanța care este clară.
 
Când focalizezi într-un punct anume, vei obține o zonă clară în planul ce conține acest punct paralel cu cel al senzorului aparatului foto.
 
Foarte simplu spus, dacă focalizezi într-un punct X, anumite zone în fața și în spatele acestui punct vor fi clare.
 
Câmpul de profunzime este influențat de valoarea diafragmei, dar și de distanța focală a obiectivului.

Când diafragma este mai închisă (ex. f/8, f/11 etc.), avem profunzime mare si un contrast mai crescut. Când diafragma este deschisa (ex. f/1.4, f/1.8 etc.), lucrurile stau exact invers.

Profunzimea de câmp este :

mare: când zona clară este adâncă (aproape totul clar), de exemplu în cazul peisajelor

mică: când zona clară este îngustă (acel fundal neclar, efectul de bokeh), de exemplu în cazul portretelor

După această mică recapitulare am să îți spun ceva despre obiective.

Obiectivele au diafragme ale căror apertură începe de la f/0.8 și se duce către f/22 poate și mai mult, dar ce nu știi probabil este că obiectivul nu este la fel de sharp la toate aperturile.

Adică începem să fotografiem la o apertura deschisă f/1.4 – f/1.8 și ne uitam cât de sharp este imaginea în zona de clar, exceptând zona de bokeh.

Dacă facem o alta poză dar cu o apertura la f/2.8 , observăm că imaginea devine și mai sharp.

 
Cu cât o să închidem apertura, cu atât imaginea va fi mai sharp.
Făcând astfel de teste observăm că un obiectiv are o apertură în care are maxim de sharp, denumit și SWEET SPOT. Închiderea sau deschiderea diafragmei după acest punct va duce la o calitate mai scăzută a fotografiei.
 
Acest Sweet Spot diferă de la obiectiv la obiectiv și depinde de tine să îl descoperi, de obicei se află destul de simplu, de exemplu:
 
Daca avem un obiectiv care se închide pana la f16, căutăm acest punct între f/6.3 și f/9, adică puțin înainte de jumătate și puțin după jumătate.
 

Mai jos ai și un exemplu

Se observa destul de clar că fotografia făcuta la f/9 este mai clară decât cea făcuta la f/22.

Privește de asemenea și detaliile din zăpadă și umbre.

Și în această fotografie se observă clar diferența între f/9 și f/22.

Acum că știi ce este Sweet Spot, nu rămâne decât să exersezi și să descoperi unde se află la obiectivul tău.

Dacă ai timp să îmi trimiți și câteva rezultate cu teste făcute de tine (poți lua exemplu imaginile de mai sus), ar fi minunat.

Împărtășește experiența ta cu mine!

Trimite-mi rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai interesante cadre vor fi postate pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău!

Dacă ești nou în lumea fotografiei și dorești să îți depășești limitele, te invit să participi la cursul experiențial care începe pe data de 9 mai 2020 cu durata de 4 săptămâni.

Dă CLICK aici și ocupă un loc în Ediția 7!

Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual, cum să compui corect o fotografie, cum să te joci cu lumina, cum să selectezi și să editezi fotografiile în Camera Raw și Adobe Photoshop, și multe alte aspecte și trucuri de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Țin să te anunț că acum prețul cursului este aproape la jumătate din valoarea inițială. Va fi așa până ce vom finaliza noua platforma Dodan Academy!

Așadar, nu rata ocazia! Experiența de care vei avea parte și schimbarea ta de la finalul cursului nu o vei obține în altă parte, mai ales la acest preț!

Citește mai multe despre curs și rezervă-ți un loc aici: www.bogdandodan.ro/curs

Hai să ținem legătura pe celelalte rețele de socializare pentru a primi ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment