fbpx
Compoziția fotografică: cum utilizezi liniile diagonale pentru a conduce ochiul observatorului - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8407
post-template-default,single,single-post,postid-8407,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8407

Compoziția fotografică: cum utilizezi liniile diagonale pentru a conduce ochiul observatorului

Dacă dorim să producem fotografii care sunt mai mult decât fotografii banale, trebuie să știm cum să aplicăm câteva reguli de compoziție. De exemplu, o regulă simplă de mare efect este regula treimilor.

Multe reguli și principii ale compoziției fotografice au scopul de a se asigura că ochiul observatorului este condus în interiorul fotografiei, de exemplu spre subiectul principal.

Scopul acestor reguli este similar cu cel al trucurilor care sunt folosite în literatură pentru a crea suspans și a induce cititorul să continue să citească cartea și să ajungă la concluzia transmisă sau la cele mai importante evenimente povestite.

Un mod universal recunoscut de a conduce ochiul observatorului este de a folosi linii diagonale.

Ochiul uman, când găsește o linie diagonală într-o fotografie, tinde să o urmeze. În special, liniile diagonale urmate cel mai natural sunt cele care se extind de la un punct din stânga jos la un punct din dreapta sus a unei fotografii.

Diagonalele care încep exact dintr-un colț al fotografiei sunt mai puțin plăcute ochiului decât cele care încep din alte puncte situate pe marginea fotografiei.

Cum obții pur și simplu linii diagonale


La 18 mm, efectul de perspectivă este extrem și ”aruncă” ochiul observatorului.

Desigur, nu este întotdeauna posibil să se introducă linii diagonale într-o fotografie. Este întotdeauna necesar să observăm cu atenție scena care este încadrată pentru a identifica orice linii care ne pot ajuta.

Dacă acestea nu sunt prezente, este posibil să le introducem „artificial”.

Iată două moduri simple de a face acest lucru:

  • rotește aparatul foto sau schimbă perspectiva, compatibil cu orientarea pe care trebuie să o mențină elementele din scena încadrată,
  • căută perspectiva, de exemplu prin exploatarea gardurilor, zidurilor, drumurilor, poate amplificând efectul de perspectivă prin intermediul unei distanțe focale reduse.

 

Cum înveți să folosești liniile diagonale în compoziție

 

Așa cum se întâmplă adesea, o modalitate excelentă de a asimila conceptele de compoziție este studierea operelor unor buni fotografi.

Încearcă să observi cu atenție fotografiile care te-au impresionat cu adevărat și să înțelegi care dintre ele folosesc linii diagonale pentru a ne atrage privirea în scena fotografiată.

Diagonala poate fi sugerată și de poziția obiectelor.

O modalitate mai activă de a practica utilizarea liniilor diagonale în compoziția fotografică este să încercăm să introducem în mod conștient linii diagonale în compozițiile noastre.

În acest scop este esențial, de fiecare dată când facem o fotografie, să luăm în considerare cu atenție toate elementele scenei și ce trebuie să schimbăm dacă dorim să introducem linii diagonale.

În cele din urmă, putem reconsidera fotografiile pe care le-am făcut în trecut și ne putem imagina, de exemplu, cum le-am putea îmbunătăți introducând linii diagonale în compoziție.

Tu? Folosești linii diagonale în compoziția fotografică?

Împărtășește experiența ta cu mine! Trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai faine rezultate le voi posta pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău! Aștept rezultatele tale!

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

De curând am lansat și Ediția 6 a cursului experiențial: Preia controlul aparatului foto în 5 pași simpli. Dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile de fotograf, te invit să te înscrii la acest minunat curs.

Mai ai timp până pe data de 3 martie să te înscrii. Începem călătoria cu noua echipă pe data de 4 martie de la ora 19:00.

Rezervă-ți un loc aici: www.bogdandodan.ro/curs

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment