fbpx
Linii verticale în compoziția fotografiei - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8343
post-template-default,single,single-post,postid-8343,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8343

Linii verticale în compoziția fotografiei

Hei, salutare!

În acest articol afli ce rol pot juca liniile verticale în compoziția fotografiilor noastre și cum le putem exploata.

Fiecare tip de linie din fotografie induce senzații particulare în observator. Liniile verticale transmit de obicei forță, impuls, creștere.

Dacă acestea se repetă, dau ritm fotografiei și îi pot spori dinamismul.

Într-o fotografie, liniile verticale pot fi identificate prin elemente foarte comune, cum ar fi copacii, oameni în picioare, clădirile sau alte elemente arhitecturale.

Cum să evidențiezi și să profiți la maximum de liniile verticale

Când dorești să evidențiezi elemente verticale într-o fotografie, poate fi o idee bună să aplici regula treimilor. În acest scop, este bine să aliniezi elementele verticale cu liniile verticale identificate prin împărțirea în treimi a fotografiei.

O altă modalitate de a întări elementele verticale ale fotografiei este de a utiliza orientarea verticală a aparatului foto, ceea ce obții ținând aparatul cu partea mai scurtă în jos.

Dacă, pe de altă parte, se utilizează orientarea orizontală, efectul care poate fi obținut este de a sugera că liniile verticale nu pot fi conținute în fotografie. Aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate de a da o rezistență mai mare liniilor verticale.

Asigură-te că verticalele sunt verticale

Când liniile verticale joacă un rol important în compoziția unei fotografii, este important să te asiguri că acestea sunt de fapt verticale. 🙂

În primul rând, deci, avem grijă ca acestea să fie perfect verticale deja în interiorul vizorului, înainte de fotografiere. De asemenea, evităm să ne aplecăm înapoi sau înainte, deoarece în acest caz liniile verticale ar deveni convergente și, prin urmare, oblice și s-ar obține un efect diferit.

În cele din urmă, poate fi adecvat să se utilizeze un obiectiv cu o distanță focală egală sau mai mare de 50 mm, deoarece lungimile mai mici amplifică efectul de perspectivă. Voi aprofunda mai bine aspectul acesta în viitor când voi crea un articol despre distanțe focale.

Exersează să profiți de liniile verticale în compoziția fotografiilor tale

Pentru a avea instrumentul compozițional al liniilor verticale disponibile în arsenalul nostru artistic-creativ, este necesar să ne antrenăm să le recunoaștem în scena încadrată și să le folosim în mod adecvat.

Prima modalitate de antrenament este să observăm fotografiile care ne-au plăcut și să înțelegem dacă liniile verticale joacă un rol fundamental în acestea.

În mod similar, putem reconsidera fotografiile nereușite pe care le-am făcut și putem evalua dacă și cum utilizarea corectă a liniilor verticale ar fi putut îmbunătăți compoziția.

În cele din urmă, este absolut esențial, de fiecare dată când faci o fotografie, să fii mereu pregătit și obișnuit să folosești orice elemente verticale prezente în scenă și să le integrezi în compoziție.

Tu? Ai rezultate cu liniile verticale în compoziția fotografică?

Împărtășește experiența ta cu mine! Trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai faine rezultate le voi posta pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău! Aștept rezultatele tale!

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Am promis că îți las fotografia cu Alexandra, care mi-a adus aminte de continuarea articolului.

 

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment