fbpx
Liniile orizontale în compoziția fotografică: calm și stabilitate - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8287
post-template-default,single,single-post,postid-8287,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8287

Liniile orizontale în compoziția fotografică: calm și stabilitate

Încearcă să te gândești la ce elemente orizontale pot apărea în mod natural într-o fotografie: orizont, o persoană care doarme, un copac doborât, un obiect întins…

Toate acestea sunt elemente care sugerează calm, odihnă. Acum ne putem gândi și la cornișa unei case sau a unui pod. Aceste obiecte sunt foarte stabile, sunt făcute să echilibreze, să țină greutăți. Prin urmare, ele inspiră stabilitate, soliditate.

În mod similar cu aceste elemente, liniile orizontale utilizate în compoziția fotografică servesc la inducerea unor sentimente de calm și stabilitate în observator.

Fă cea mai bună utilizare a liniilor orizontale în compoziția fotografică

Simetric față de ceea ce vom vedea în articolul următor, despre liniile verticale, un mod natural de a accentua liniile orizontale este de a orienta aparatul foto precis orizontal, adică cu partea lungă în jos.

În acest fel, liniilor li se oferă spațiu pentru a-și extinde și a-și exercita pe deplin funcția. Orientarea aparatului foto pe verticală poate fi totuși o soluție bună, mai ales dacă vrem să creăm o senzație de contrast prin ruperea liniilor.

De asemenea, este întotdeauna o idee bună să te asiguri că liniile orizontale sunt de fapt orizontale. Așadar, să încercăm să menținem aparatul foto drept. În caz contrar, putem repara cu un program de procesare digitală a fotografiilor.

Evident, regula treimilor poate fi aplicată în combinație cu utilizarea liniilor orizontale.

Pentru a face acest lucru, le aliniem cu linia orizontală care identifică treimea superioară sau cu cea care identifică treimea inferioară. O linie orizontală predominantă, cum ar fi orizontul, poziționată exact în centrul fotografiei poate face de multe ori ca fotografia să fie banală.

Repetarea liniilor orizontale scanează fotografia de jos în sus, creând ritm și conducând ochiul observatorului în interiorul fotografiei.

Deși utilizarea adecvată a liniilor orizontale poate avea un efect benefic asupra compoziției, poate fi foarte util să se introducă întotdeauna un element capabil să le rupă.

Tocmai pentru că liniile orizontale sugerează calm și liniște, dacă nu există nimic prezent care să adauge puțină varietate compoziției, probabil că va fi „plictisitor”.

Exersează să vezi și să folosești liniile orizontale

Poate ți s-a întâmplat deja ca unele fotografii să fi ieșit deosebit de bine, tocmai pentru că ai folosit corect liniile orizontale dar probabil nici nu le-ai observat când ai fotografiat.

Sau poate a trebuit să ștergi unele fotografii pe care, în schimb, le-ai fi putut salva folosind elemente orizontale corecte care erau prezente în scena încadrată.

Prin urmare, este important să ne obișnuim ca de fiecare dată când facem o fotografie, să înțelegem liniile orizontale la dispoziția noastră și să le folosim în cel mai bun mod. Pentru a face acest lucru, oprește-te întotdeauna câteva secunde pentru a observa cu atenție scena pe care urmează să o fotografiezi, înainte de a apăsa butonul declanșator.

Ca întotdeauna, este de asemenea foarte util să studiem fotografiile altor fotografi care ne atrag atenția și să înțelegem ce rol joacă liniile orizontale în ele, dacă este cazul.

Un alt exercițiu util este studierea fotografiilor noastre și înțelegerea în care dintre ele liniile orizontale au contribuit la rezultatul final și în care ar fi fost utilă o mai bună utilizare a liniilor orizontale.

Tu folosești liniile orizontale în compoziția fotografică?

Împărtășește experiența ta cu mine! Trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai faine rezultate le voi posta pe instagram și pagina de facebook, cu trimitere către profilul tău! Aștept rezultatele tale!

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment