fbpx
Cum obții rezultate Wow dacă folosești ramele în compoziția fotografică - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8233
post-template-default,single,single-post,postid-8233,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8233

Cum obții rezultate Wow dacă folosești ramele în compoziția fotografică

În fotografie există mai multe tehnici care pot fi utilizate pentru a face o fotografie mai eficientă în comunicarea unui mesaj, mai puternică, mai captivantă.

De exemplu, poți utiliza regula treimilor sau liniile verticale, orizontale și oblice în acest scop. În trecut am discutat și despre o parte din acestea, dar le voi aprofunda pe viitor cu scopul de a te face să observi că pot exista și alte perspective și aceste mici trucuri le poți folosi pentru a crea impact în cadrele tale.

Un alt element care poate fi foarte eficient în compoziția fotografică sunt ramele. În acest articol îți voi spune cum să le exploatezi și în ce scop.

Ce efect au ramele în compoziție?

Poți ghici ce efect au ramele asupra observatorului unei fotografii, din exemplele pe care le vei vedea în acest articol. Acestea pot fi utilizate în mai multe scopuri:

  • pentru a adăuga context, arătând elemente ale mediului în care se află subiectul încadrat,
  • pentru a da profunzime scenei încadrate, adăugând astfel un sentiment de tridimensionalitate și inducând privitorul să creadă că poate „intra în fotografie”,
  • conducă ochii observatorului către subiect, întrucât cadrul acționează ca un „vizor” îndreptat către subiect,
  • pentru a induce curiozitatea observatorului, întrucât cadrul poate uneori ocluziona o parte a scenei, creând un sentiment de mister.

Cum se introduc ramele în compoziția unei fotografii

Multe elemente pe care le putem întâlni în mod normal în viața noastră de zi cu zi pot servi drept rame.

Cele mai des întâlnite, oarecum în mod natural sunt, de exemplu, ferestre și uși, coridoare, tuneluri și galerii. Elemente ca acestea, cu forma lor circulară sau patrulateră, creează cadre care înconjoară complet subiectul pe care dorim să-l încadram.

De exemplu, ne putem gândi la o persoană care se află la capătul unui tunel sau la un peisaj care poate fi văzut printr-o fereastră.

Cu toate acestea, ramele nu trebuie neapărat să fie complete. De asemenea, se pot extinde numai pe o parte.

Prin urmare, alte elemente pot acționa și ca o ramă, cum ar fi, de exemplu, un copac cu ramurile sale, un stâlp, oameni care sunt între noi și subiectul încadrat etc.

Ori de câte ori utilizezi o ramă în compoziția ta, ia în considerare dacă ar trebui să fie nefocalizată sau focalizată ca subiectul principal.

Prin estomparea acesteia, se acordă o mai mare importanță subiectului principal, care rămâne singurul element bine definit al scenei.

Cu toate acestea, poate fi util să apară și aceasta focalizată în cadru, dacă dorești să arăți câteva detalii despre natura sa.

Dacă, de exemplu, am folosit trunchiul unui copac drept ramă și vrem să evidențiem particularitățile scoarței sale, ar trebui să facem setările în așa fel încât să focalizăm și asupra acestuia.

Cum practici recunoașterea și utilizarea ramelor în compoziție

Așa cum am văzut în celelalte sfaturi de compoziție, un exercițiu bun de recunoaștere a utilizării corecte a cadrelor în compoziția fotografică este de a observa cu atenție fotografiile care ne-au plăcut și de a înțelege ce rol pot juca ramele în ele.

În același mod, putem face un exercițiu de imaginație, analizându-ne fotografiile și imaginându-ne cum le-am putea îmbunătăți, folosind ca ramă un element prezent în scenă.

În cele din urmă, pentru a practica, este bine, de fiecare dată când faci o fotografie, să încerci să identifici dacă un element din apropierea ta poate fi folosit ca ramă, pentru a îmbunătăți compoziția.

Lectură suplimentară

 

Iată alte exemple de utilizare a ramelor în compoziția fotografică:

 

Sper că informațiile din acest articol au fost utile.

Tu ai încercat să fotografiezi încadrând și rame în fotografiile tale?

Împărtășește experiența ta cu mine! Trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Cele mai faine rezultate le voi posta pe instagram și pagina de facebook cu trimitere către profilul tău! Aștept rezultatele tale!

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment