fbpx
Fotografiază ca maeștrii Renașterii: secțiunea de aur - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
8198
post-template-default,single,single-post,postid-8198,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-8198

Fotografiază ca maeștrii Renașterii: secțiunea de aur

Prima regulă a compoziției fotografice pe care o învață fiecare începător este regula treimilor. Atât în cadrul cursului gratuit cât și pe acest blog am vorbit deja despre această regulă. Așadar îmi imaginez că știi oarecum despre ce este vorba.

Practic, această regulă sugerează împărțirea unei fotografii în 9 părți egale și alinierea elementelor principale cu liniile de grilă astfel obținute sau chiar mai bine cu intersecțiile lor.

Pentru cei care nu știu nimic despre compoziție, regula treimilor vă permite să treceți de la fotografii anonime la imagini care au în cele din urmă un motiv, un mesaj de transmis.

Ei bine, regula treimilor este de fapt o simplificare a unei alte reguli care merită inclusă în arsenalul tău pentru o compoziție și mai eficientă: vorbesc aici despre secțiunea de aur.

Înapoi în trecut


În jurul anului 1200, matematicianul italian Leonardo Fibonacci a descoperit numărul de aur: 1.618033.

În Renaștere s-a răspândit conștientizarea faptului că acest număr corespundea unei relații între dimensiuni care apare foarte des în natură (cum ar fi proporțiile dintre membrele multor ființe vii). De fapt, mulți artiști au folosit-o în compoziția picturilor lor, a lucrărilor arhitecturale, a statuilor și așa mai departe.

Evident, nu a fost doar un fel de nebunie generală în jurul unui număr.

S-a descoperit curând că numărul de aur (numit și secțiunea de aur, raportul de aur sau proporția divină) aplicat artelor figurative permit compoziții care erau deosebit de plăcute pentru ochiul uman.

Secțiunea de aur și fotografia


Așa cum se întâmplă adesea, principiile aplicabile în alte forme de artă pot fi importate în fotografie cu aceeași eficacitate.

Secțiunea de aur oferă instrumente compoziționale similare grilei utilizate pentru regula treimilor, pe care le-am menționat în cursul gratuit și articolul din trecut.

Cea mai simplă este grila de mai jos.


În timp ce aceasta este grila regulii treimilor.

Diferența constă în raportul dintre coloana centrală și fiecare dintre coloanele laterale (și același lucru pentru rânduri). În timp ce în regula treimilor acestea sunt toate la fel, în secțiunea de aur sunt legate în funcție de numărul de aur.

Deci, dacă prima și a treia coloană măsoară 1, a doua măsoară 0,618 (nu îți face griji, nu trebuie să memorezi aceste numere pentru a utiliza raportul de aur în compoziția foto!).

Nevoia de simplificare


Secțiunea aurie în practica fotografică se aplică ca regula treimilor: punctul asupra căruia trebuie îndreptată atenția observatorului trebuie să fie aliniat cu punctele de intersecție ale grilei sau cel puțin cu liniile.

Prin urmare, apare o îndoială: cum pot verifica în momentul când vreau să fotografiez dacă liniile sunt poziționate respectând această regulă „ciudată”?

O îndoială similară o fost pusă de mulți la început, (de aceea) din acest motiv există regula treimilor. Împărțirea scenei în 3 părți egale cu ochiul este mult mai ușoară.

Cu toate acestea, rămâne faptul că secțiunea aurie permite o compoziție mult mai echilibrată și „naturală”.

Așa cum se întâmplă de multe ori, dacă continui să îți imaginezi grila suprapusă asupra imaginii și să utilizezi această regulă compozițională, vei reuși și veți putea compune cu ușurință scena folosind regula treimilor.

În caz contrar, multe programe de editare a fotografiilor oferă grile care ajută la aplicarea raportului de aur în post-producție prin decuparea fotografiei. Dacă este posibil, totuși, este întotdeauna mai bine să setezi compoziția dorită atunci când fotografiezi (doar dacă ai timp, altfel mergi la sigur cu regula treimilor).

Două abordări alternative: triunghiul și spirala de aur


Profitând de secțiunea aurie este posibil să se creeze alte figuri geometrice care ajută la compoziție.

În primul rând, triunghiul de aur.

Această grilă se obține trasând o diagonală a cadrului și apoi perpendiculara care îl leagă de unul dintre colțurile care nu îi aparțin. Încadrarea are două diagonale și fiecare are două perpendiculare, astfel încât să obții maximum 4 combinații.

Punctul important este intersecția celor două linii. Aceasta se suprapune punctului de interes al fotografiei (subiectul principal).

În cele din urmă poți folosi și spirala aurie.

Spirala se obține împărțind imaginea în mod repetat în dreptunghiuri aurii.

Totuși, ceea ce este important pentru fotograf este că nu numai că aceasta identifică punctul de cel mai mare interes în locul în care se găsește „bucla”, ci și o linie care poate ghida privirea observatorului.

Reușind să aranjezi obiectele din fotografie în așa fel încât să urmezi cel puțin spirala, vei obține compoziții foarte eficiente.

Există, de asemenea, diferite variante ale spiralei, care depind de modul în care este împărțită încadrarea. Practic, „bucla” poate fi mutată la dreapta, la stânga, în sus și în jos.

In concluzie


Poți considera raportul auriu ca fiind nivelul superior al regulii treimilor.

Acum, că îl cunoști, cel mai simplu mod de a te obișnui este să editezi fotografiile pe care le ai deja, decupându-le pentru a alinia subiectele principale cu raportul auriu. Acest lucru te va ajuta să îți imaginezi grila, orice variantă dorești să utilizezi, suprapusă asupra fotografiilor.

Apoi, desigur, cel mai bun mod de a învăța să folosești această regulă, ca oricare alta, este să o utilizezi cât mai des posibil atunci când fotografiezi și ai timp.

În cele din urmă, te las cu o mică galerie pe Flickr cu diverse exemple de aplicații ale secțiunii de aur. Acordă o atenție deosebită varietății subiectelor și modurilor în care a fost aplicată. Iată linkul: secțiunea de aur de pe Flickr.

Sper că informațiile din acest articol au fost la fel de utile pe cât au fost pentru mine la începuturi. 🙂

Tu ai încercat să fotografiezi aplicând secțiunea de aur? Împărtășește experiența ta cu noi! Trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment