fbpx
Cum se utilizează blocarea expunerii pentru a obține expunerea corectă (butonul AE-L) - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
7733
post-template-default,single,single-post,postid-7733,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-7733

Cum se utilizează blocarea expunerii pentru a obține expunerea corectă (butonul AE-L)

De câte ori a trebuit să arunci o fotografie deoarece subiectul principal a fost subexpus (adică prea întunecat) sau supraexpus (adică prea luminos)?

Este un fenomen care poate fi ușor recunoscut atunci când o parte predominantă a imaginii este mult mai mult sau mult mai puțin luminoasă decât subiectul care ne interesează.

De exemplu, ne putem gândi la un portret care are cerul ca fundal într-o zi foarte însorită sau la o fotografie făcută în direcția unei ferestre din interiorul unei camere. În primul caz, dacă cerul este expus corect, fața subiectului nostru va fi foarte întunecată. În al doilea caz, dacă fereastra ocupă cea mai mare parte a scenei încadrate, obiectele din exterior vor fi expuse corect, în timp ce obiectele din interior vor fi foarte întunecate.

În astfel de situații, aparatul foto calculează expunerea astfel încât să fie corectă pentru porțiunea predominantă a scenei. Cu toate acestea, nu este sigur că partea din scenă considerată a fi cea mai importantă pentru aparatul foto este cea mai importantă pentru fotograf.

În acest articol, vom vedea cum să rezolvăm acest tip de situație, folosind blocarea expunerii.

Butonul AE-L (nikon) sau * (canon)

Majoritatea camerelor au un buton pe care scrie AE-L. Acest acronim înseamnă „Blocare automată a expunerii”.

Blocarea expunerii este utilă atunci când se utilizează modurile de declanșare automate și semi-automate. Dacă nu știi despre ce vorbesc, te invit să te înscrii la cursul gratuit de fotografie pe care îl ofer prin email.

Dă click aici și înscrie-te la curs!

Să trecem mai departe. Dacă utilizezi modurile de declanșare menționate mai sus, expunerea este recalculată automat în orice moment pe baza scenei încadrate.

Când te afli într-o situație similară cu cele descrise la începutul articolului, trebuie să te asiguri că expunerea este calculată corect pentru porțiunea de scenă pe care o consideri importantă, nu cea considerată importantă de aparatul foto. Cu toate acestea, atâta timp cât nu modifici compoziția, până când nu schimbi cadrul, aparatul nu va putea schimba interpretarea scenei.

Prin urmare, trebuie:

  • schimbi compoziția, astfel încât porțiunea preferată de tine să fie preponderentă și pentru aparatul foto
  • apasă butonul pentru blocarea expunerii
  • recompune scena după cum dorești

Să vedem mai jos cum se aplică în detaliu acești pași.

Cum se compune scena pentru a obține expunerea dorită

Partea crucială este de a face să prevaleze partea din scenă pe care dorești să o expui corect. Cea mai simplă modalitate este să te  apropii suficient de mult pentru a umple complet cadrul cu obiectul sau persoana pentru care dorești să măsori expunerea.

Odată abordat, aparatul va calcula corect expunerea și poți apăsa butonul AE-L sau *. În acest moment expunerea va fi blocată și poți face un pas înapoi, recompune și obține rezultatul dorit.

În cazurile în care nu este posibil să te apropii suficient, lucrul corect de făcut depinde de modul de măsurare a expunerii ales:

  • dacă utilizezi măsurarea spot, mută punctul de focalizare pe subiectul pe care dorești să-l expui corect, astfel încât aparatul să calculeze expunerea pentru acel punct precis (ai grijă pentru că dimensiunea punctului fiind prea mică, prin urmare, expunerea poate fi calculată greșit)
  • dacă utilizezi contorizare ponderată central, adu subiectul dorit în centrul cadrului pentru a putea fi expus corect
  • dacă utilizezi contorizarea matricială, mută punctul de focalizare ca în cazul contorizării spot (dar este posibil să nu fie suficient, poate fi necesar să te apropii cât mai mult posibil)

În fiecare dintre cele trei cazuri menționate mai sus, după schimbarea încadrării, apasă butonul pentru a bloca expunerea și apoi recompune scena după cum dorești.

Pentru a da un exemplu, în cazul portretului pe care l-am menționat la începutul articolului, dacă utilizezi contorizarea matricială, apropie-te până când umpli întregul cadru cu fața persoanei portretizate. În acest moment, apasă butonul AE-L și apoi treci înapoi pentru a include din nou fundalul pe care îl dorești.

Concluzii finale

Dacă utilizezi modul declanșator manual, blocarea expunerii devine total inutilă. Vom vedea cum să folosim modul manual pentru a obține expunerea corectă în situații critice într-un articol viitor.

Utilizarea blocării expunerii poate deveni esențială în multe cazuri, pentru a obține rezultate similare cu cele pe care le dorim.

Din păcate, în situațiile în care o porțiune a imaginii este mult mai luminată decât cealaltă, atunci când una dintre cele două este expusă corect, cealaltă este foarte subexpusă sau supraexpusă. Dacă nu utilizezi un bliț, această diferență nu poate fi anulată.

Blocarea expunerii, însă, permite cel puțin expunerea corectă a porțiunii de scenă care ne interesează.

Sper că acest articol a fost la fel de util pe cât a fost pentru mine să înțeleg utilizarea tastei AE-L, *.

Ai avut dificultăți în a obține expunerea corectă în trecut? Împărtășește experiența ta cu noi în secțiunea de comentarii de mai jos sau trimite-mi un e-mail cu rezultatele tale la: contact@bogdandodan.ro 

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment