fbpx
Cum înveți să fotografiezi? - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
7672
post-template-default,single,single-post,postid-7672,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-7672

Cum înveți să fotografiezi?

Fotografia digitală este acum o parte integrantă a vieții noastre. Oriunde te-ai afla, există întotdeauna cineva care, cu telefonul mobil, o cameră compactă mică sau un SLR digital mai complex, imortalizează ceva.

Automatismele aparatelor foto sunt din ce în ce mai sofisticate și facilitează configurarea. Componentele electronice, apoi, evoluează fără încetare și garantează fotografii ce redau culori frumoase, extrem de clare și fidele realității.

Deținerea și utilizarea unui aparat foto, însă, nu înseamnă să știi cum să fotografiezi. Și deținerea unui aparat stratosferic nu îți garantează că vei face fotografii grozave. Într-adevăr, adesea nici nu este necesar.

De ce fotografiem?

Dacă fotografiile noastre sunt folosite doar pentru a fura câteva momente din viața de zi cu zi pentru a o putea împărtăși pe Facebook, doar pentru a ști că s-a întâmplat ceva, poate nu trebuie să pierdem timpul învățând cum să fotografiem.

În caz contrar, este util să ne întrebăm ce motivații ne determină să fotografiem și să dorim să facem poze bune.

Pentru unii, dorința este de a putea imita fotografii deosebit de captivante ale unor autori celebri. Alții au decis că fotografia va fi principala ocupație a vieții lor. Printre aceștia mă număr și eu.

Alții vor să aibă amintiri bune, care nu sunt simple fotografii improvizate, dar care pot stârni și aminti emoțiile resimțite în acel moment precis. Alții ar dori să devină celebri pe Flickr. Alții fac fotografii pentru că nu se pot descurca fără ea.

Cu toate acestea, indiferent de motivul pentru care fotografiem, probabil că toți avem scopuri similare. Vrem ca fotografiile noastre să nu treacă neobservate, ca cei care le privesc să simtă emoții similare celor care ne-au determinat să decidem să creăm acea imagine, că admiră culorile și geometriile.

Dar vrem, de asemenea, să putem obține întotdeauna fotografiile dorite, fără a depinde de șansă. Vrem să putem controla procesul de creare a imaginii și să putem prezice la ce rezultate va duce.

Ce trebuie să învățăm pentru a putea fotografia?

În funcție de obiectivele noastre, învățarea fotografierii ar putea fi o călătorie pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, putem împărți ceea ce va trebui să învățăm în unele domenii.

În primul rând, va trebui să cunoaștem aparatul foto și toate echipamentele pe care le deținem și de care avem nevoie. Pentru un fotograf începător, acesta este întotdeauna primul obstacol de depășit.

Este important să studiezi cu înțelepciune, fără a te pierde printre caracteristicile infinite ale aparatelor foto, obiectivelor și blițurilor până când acestea sunt utile și fără a face din cunoașterea echipamentelor fotografice interesul nostru principal.

Deoarece o fotografie surprinde lumina reflectată sau emisă de ceea ce încadrăm, va trebui să cunoaștem și să exploatăm lumina. Pentru unii, lumina este aproape totul în fotografie.

În primul rând trebuie să cunoști principiile pentru calcul și identificarea expunerii corecte. Apoi te vei putea concentra asupra studierii direcției, formei, culorii, intensității luminii și vei înțelege cum să folosești aceste caracteristici pentru a îți transmite mesajul.

La început, îți recomand să lucrezi numai cu lumina disponibilă, lumina ambientală, produsă atât de soare, cât și de iluminatul artificial. Într-un al doilea moment, vom putea să aprofundăm cum să creăm și să modelăm noi înșine lumina, folosind unul sau mai multe blițuri sau prin intermediul instrumentelor de iluminat de studio adecvate.

În timp ce un fotbalist își antrenează picioarele, un fotograf trebuie să-și antreneze ochiul. Un ochi instruit este capabil să identifice unghiul corect din care să facă o fotografie, să înțeleagă când atât prim-planul, cât și fundalul se combină pentru a forma o imagine frumoasă, pentru a surprinde oportunități fotografice ascunse în fiecare colț, de la cel mai mic detaliu până la cea mai largă panoramă.

Prin urmare, este important să studiezi compoziția în primul rând. De asemenea, este foarte util să știi cum diferite distanțe focale afectează redarea finală a fotografiei. Mai mult, este necesar să știi cum să interpretezi, să folosești și să combini culorile, deoarece acestea contribuie și la îmbunătățirea și la ineficiența imaginii.

Evident, un fotograf care trage digital nu poate ignora utilizarea unor programe software pentru post-producție sau editare foto. După cum știi, cred că mulți fotografi își pot satisface nevoile în acest domeniu folosind Lightroom/Camera RAW/Photoshop.

Prelucrarea imaginilor poate deveni o activitate în sine, având în vedere cele mii de operații posibile în digital. Nu este necesar să devii un maestru în Photoshop pentru a fi fotograf, dar există câteva elaborări fundamentale pe care fiecare fotograf ar trebui să știe să le folosească:

  • echilibru alb
  • expunere
  • saturația
  • curbe de tonificare
  • claritate
  • înlăturarea zgomotului

Știind cum să acționeze eficient în funcție de aceste caracteristici, un fotograf este capabil să facă cele mai multe dintre fotografiile sale să apară „ca ale profesioniștilor”.

În cele din urmă, pe măsură ce se acumulează experiență, poți aprofunda diferitele genuri fotografice și poți învăța tehnicile pentru a imortaliza subiecți diferiți în diferite situații în cel mai bun mod posibil.

Dar este dificil!

Eu aș spune că nu. Este solicitant, dar la îndemâna oricărui pasionat dispus să se dezvolte în acest domeniu.

Unul dintre avantajele fotografiei digitale, în opinia mea, este că a redus dificultatea de a învăța rudimentele care ne permit să trecem de la nivelul începătorilor complet la știința de a face o bună parte din fotografiile noastre într-un mod conștient, obținând rezultatele dorite.

Facilitățile care vin cu fotografia digitală, cu toate acestea, sunt complet inutile dacă nu le aplicăm metodic, experimentând diverse sfaturi și să ne amintim unde am greșit și ce a funcționat. Așa știi care este partea pe care nu o înțelegi bine și știi unde ai de îmbunătățit.

Din fericire, nu lipsesc cărțile și blogurile de fotografie (ca acesta). Folosește cel mai bine timpul pe care îl poți dedica fotografiei și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Ești de acord? Cât de greu îți este să înveți să fotografiezi?

Împărtășește-mi experiența ta în secțiunea de comentarii de mai jos sau trimite-mi un e-mail la: contact@bogdandodan.ro 

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment