fbpx
ISO: aparatul foto este sensibil - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
7362
post-template-default,single,single-post,postid-7362,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-7362

ISO: aparatul foto este sensibil

Așa cum îți spuneam în postarea despre triunghiul de expunere, ISO este unul dintre elementele care determină cantitatea de lumină captată de senzorul unui aparat foto digital.

Mai precis, în fotografia digitală, ISO indică sensibilitatea senzorului la lumină. Cu cât este mai mare valoarea ISO, cu atât este mai mare sensibilitatea la lumină.

În fotografia analogică (dacă ai folosit aparate foto pe film, sigur îți amintești. Mai știi când trebuia să cumperi filme pentru a fotografia?) Pentru a schimba ISO era necesar să schimbi filmul. Astăzi în schimb, trebuie doar să apeși câteva butoane.

În ceea ce privește diafragma și timpul de expunere, și ISO se reglează prin stop. Fiecare valoare a scării ISO este egală cu dublul predecesorului său.

Valoarea minimă ISO posibilă în zilele noastre este de 50, iar scara ISO este următoarea: 50 100 200 400 800 800 1600 3200 6400 12800. Cele care sunt enumerate sunt opriri întregi, dar aparatele foto digitale îți permit să setezi și treimi din Stop.

Care este cea mai importantă utilitate a ISO-ului?

Situațiile în care va trebui să acționăm mai mult asupra ISO sunt cele în care lumina disponibilă este limitată. Să ne gândim, de exemplu, la medii interioare sau fotografii de seară în aer liber.

Având în vedere interdependența dintre elementele triunghiului de expunere, păstrând ISO fix, pentru a obține o expunere corectă în aceste situații, ar trebui:

  • crești timpul de expunere, riscând să obții o fotografie neclară sau urme neclare ale subiecților în mișcare,

sau

  • crești diafragma, reducând adâncimea câmpului, ceea ce poate să nu te conducă la rezultatul dorit.

Pentru a evita aceste două soluții, putem ridica ISO, până când valorile diafragmei și ale timpului de expunere sunt similare cu cele pe care le dorim.

Dar atunci, este întotdeauna posibil să remediezi iluminarea deficitară prin fotografierea cu ISO la maxim?

ISO și zgomotul de imagine

Din păcate, creșterea ISO, și prin urmare, a sensibilității la lumină a senzorului; amplifică semnalul primit de senzor și zgomotul care este prezent în mod normal în acesta. Prin urmare, fotografiile cu valori ISO ridicate pot avea un nivel ridicat de zgomot.

Dar ce este zgomotul de imagine?

Zgomotul se manifestă în fotografii în principal ca o pierdere de claritate și apariția unor pete colorate, care sunt vizibile în special în zonele întunecate.

Nivelurile ridicate de zgomot pot face o fotografie total inutilizabilă. Din fericire, zgomotul poate fi uneori folosit în avantajul nostru.

De fapt, mai ales în alb și negru, zgomotul poate părea o fotografie îmbătrânită sau ca și cum ar fi fost trasă pe film.

Valori acceptabile ale ISO

Raportul dintre zgomot și ISO variază în funcție de modelul aparatului foto. În zilele noastre există aparate foto care îți permit să obții niveluri de zgomot acceptabile cu valori ISO foarte mari (chiar și peste ISO 6400, de exemplu, pentru Canon 6D, 5D mark III și modelele mai noi). Dar aici vorbim despre aparate foto profesionale, și destul de scumpe.

Aparatele SLR digitale de nivel scăzut produc cu ușurință cantități excesive de zgomot deja peste valoarea ISO de 1600. Deci, dacă nu avem o cameră semi-profesională sau profesională, suntem atenți să evităm valorile ISO ridicate.

În cele din urmă, ne referim la recenziile de pe Internet pentru a decide ce valori produc niveluri de zgomot acceptabile. În orice caz, acumulând experiență cu aparatul nostru, vom deveni capabili să identificăm valorile ISO corecte aplicabile situației în care ne aflăm.

În acest scop, un exercițiu util poate fi tocmai acela de a face fotografii obiectelor de diferite culori, încercând treptat să crești ISO. Privind aceste fotografii pe ecranul computerului, vei putea observa cât de mult zgomot a fost adăugat fiecărei fotografii de o anumită valoare ISO.

Tu folosești corect ISO? Care sunt rezultatele tale? Scrie-mi la contact@bogdandodan.ro sau pe facebook messenger și arată-mi rezultatele tale.

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment