fbpx
Iluminare în fotografia de portret: lumina principală și lumina de umplere - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6756
post-template-default,single,single-post,postid-6756,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6756

Iluminare în fotografia de portret: lumina principală și lumina de umplere

Înainte de orice ședință foto în studio sau aer liber, trebuie să știi cum să te joci cu lumina. Fie ea naturală sau artificială, aceasta va influență rezultatul fotografiei tale.

Săptămâna trecută în timpul cursului experiențial am discutat despre lumină, așa că am creat și acest articol, care cred că este numai bun de pus pe rană. 🙂

Astăzi discutăm despre un setup simplu de folosit, atât pentru fotografie cât și pentru video.

Aflăm ce este key light, fill light, back light și cum se poziționează acestea pentru a produce rezultate minunate.

KEY LIGHT – lumina principală

Key light este prima, și de obicei, cea mai importantă lumină pe care un fotograf, cinematograf, cameraman sau un alt compozitor de scenă îl vor folosi într-o configurație de iluminat. Scopul luminii principale este de a evidenția forma și dimensiunea subiectului. Lumina principală nu este o cerință rigidă; omiterea luminii principale poate avea ca efect o siluetă.

FILL LIGHT – lumina de umplere

În televiziune, film, scenă sau iluminare fotografică, o lumină de umplere poate fi utilizată pentru a reduce contrastul unei scene pentru a se potrivi cu gama dinamică a suportului de înregistrare și pentru a înregistra aceeași cantitate de detalii văzută de obicei de ochi în iluminarea medie și considerată normală.

BACK LIGHT – lumina de fundal

Iluminarea din fundal în fotografie este o modalitate pentru fotografi de a crea iluminare dramatică, fie într-un cadru de studio (pentru lucruri precum fotografia portret), fie atunci când fotografiezi în aer liber. Învățarea tehnicilor de fotografie retroiluminate te poate ajuta să îți îmbunătățești fotografia în mod dramatic.

Acum că știi ce înseamnă fiecare și ce rol are, hai să aflăm cum le poziționăm pentru rezultatele dorite.

Lumina principală și lumina de umplere sunt fundamentale. Iluminarea cu 3 puncte este o tehnică fiabilă nu doar pentru portrete, ci pentru o mulțime de subiecte diferite.

În esență, key light și fill light sunt două surse de lumină – una ușor mai puternică decât cealaltă.

Key light este lumina principală folosită pentru a ilumina subiectul tău, în timp ce lumina de umplere oferă un ascensor către umbre. Este o tehnică foarte eficientă pentru iluminat, deoarece oferă profunzime și formă subiectului tău; oferă un joc de lumină și umbră peste el, iar acest lucru creează un sentiment de profunzime și formă pentru fața modelului.

Mai mult, prin reglarea raportului celor două surse de lumină, poți controla contrastul asupra subiectului. Cu o lumină de umplere cu rezistență mică, contrastul va fi puternic, iar cu o lumină de umplere mai mare, contrastul va fi mai puțin sever.

Cele două surse de lumină key light și fill light ar putea fi: bliț de studio, lumini fixe, LED-uri, lumină solară, reflectoare… chiar și lanterna telefonului tău. În exemplele de mai jos s-au folosit două LED-uri de studio și apoi s-a explorat folosirea blițului atât la interior cât și la exterior.

De asemenea, poți obține rezultate minunate cu acestă tehnică folosind un contor de lumină (exponometru extern) care îți va măsură exact intensitatea. Folosind un exponometru extern vei avea un nivel de precizie ridicat. Este o practică excelentă, dar nu este esențial. Poți, de asemenea, să tragi câteva cadre de test și să reglezi intensitatea din ochi.

Hai să aruncăm o privire la modul în care această configurare simplă poate duce la rezultate minunate în studio.

POZIȚIONEAZĂ LUMINILE

Prima este lumina principala – key light – amplasată lateral spre față subiectului. Pentru că se află de obicei în spatele aparatului foto, va produce umbre.

A doua este lumina de umplere – fill light – mai mică ca putere, amplasată simetric opus luminii cheie. Această lumina “umple” umbrele și golurile luminii principale, și creează adâncimea corectă necesară unei ședințe/filmări de calitate.

Lumina de fundal – back light – este cea de-a treia lumină. Se amplasează spre spatele subiectului și permite detașarea acestuia din fundal și oferă un contur corect și normal.

Când setezi lumina principala și cea de completare, poate fi util să pornești fiecare lumină pe rând și să le reglezi cu atenție. Acest lucru elimină o parte din convingerile negative, atunci când începi să utilizezi două sau mai multe lumini. Începe prin a plasa luminile într-o poziție de 8 și 5.

Setează lumina principală

Pornește lumina principală și fă un test, menținând lumina de umplere stinsă. Observă cum lumina direcțională conferă feței o calitate tridimensională, dar momentan umbrele de pe celălalt obraz sunt mult prea adânci și contrastul este prea mare.

Setează lumina de umplere

Acum oprește lumina principală și pornește-o pe cea de completare. Asigură-te că expunerea este blocată, apoi fă un alt test. Scopul este un portret subexpus. Poți vedea din umbrele aruncate de nas că lumina de umplere este mai dreaptă decât lumina principala, dând luminii un aspect mai plat.

Combină cele două lumini

Acum aprinde ambele lumini, apoi măsoară din nou expunerea și fă o fotografie. Lumina de umplere ridică umbrele adânci și îți oferă o iluminare echilibrată. Raportul dintre lumina principală și cea de umplere este destul de egal, astfel încât contrastul este subtil. Ai putea mări lumina de umplere pentru mai mult contrast.

ATENȚIE: În exemplul nostru s-au folosit doar două lumini, cea principală și cea de umplere. Dacă dorești un efect mai frumos poți folosi și o lumină de fundal în spatele subiectului (back light). Aceasta permite detașarea subiectului de fundal și îi va oferi contur.

Iluminarea principală și completarea iluminării cu bliț de studio

În exemplul acesta se folosește lumină de studio pentru lumina principală și cea de completare, folosind un softbox mare în stânga aparatului foto pentru lumina principală și alt softbox mic, în partea dreaptă pentru completare. S-a tras în manual la 1/200 sec, f / 8 și ISO100.

S-a măsurat lumina ținând un contor de lumină extern (exponomentru) aproape de fața subiectului, înclinat spre fiecare lumină (cu cealaltă oprită). Lumina principală fiind la f / 8, se poate seta umplerea între f / 8 și f / 2 pentru a controla umbrele.

Iluminatul în aer liber

Expune pentru soare

Atunci când fotografiezi în aer liber poți folosi soarele ca lumină principală și blițul ca lumină de umplere, sau invers. La fel ca până acum, începi prin contorizarea luminii principale, lăsând lumina de umplere oprită, rezultând un portret luminat de contrast puternic.

Poziția luminii

În continuare, poziționează lumina (flash-ul) în fața unghiului luminii solare pentru a umple umbrele și a reduce contrastul de pe fața subiectului. Blițul este în manual cu o putere de 1/2 și este tras într-un panou de difuzie de la un reflector 5 în 1 pentru a crea o lumină mai moale.

Elimină umbrele

Folosind un panou de difuzie lumina flash-ului va reduce umbrele și contrastul. Declanșarea flash-ului are și un alt beneficiu: oferă lumină în ochii subiectului.

Ai putea crește puterea flash-ului, astfel încât să depășească lumina soarelui, rezultând un efect diferit.

Concluzie

Iluminarea în 3 puncte este un sistem atât de versatil, încât chiar îl recomand să fie setarea ta de studio.

După ce știi cum funcționează, îl poți folosi pentru aproape orice. De la portrete frumoase la fotografii corporative. Află cum să folosești lumina și stăpânește bine acest aspect pentru că este o abilitate esențială în fotografie, mai ales dacă vrei să îți transformi pasiunea într-o afacere.

Dacă vrei să înveți GRATIS cum să îți dezvolți abilitățile de fotograf, dă click 👉 AICI!

📧 Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material gratuit care cuprinde 4 module.

Promisiunea mea este că în decursul a două săptămâni te voi învăța cum să devii un fotograf mai bun! 

Give it a try!

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite.

Pe curând

No Comments

Post A Comment