fbpx
Cum reduci zgomotul de imagine din fotografiile tale - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6719
post-template-default,single,single-post,postid-6719,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6719

Cum reduci zgomotul de imagine din fotografiile tale

De multe ori, în condiții de lumină scăzută sau poate pentru o setare greșită, din cauza unui ISO ridicat, este posibil ca imaginile tale să nu fie tocmai perfecte. Dacă rezultatul este zgomotul de imagine, poți face ceva în acest sens. Sunt anumite programe care oferă opțiuni precum image noise reduction (reducerea zgomotului de imagine). Rezultatul pe care îl vei obține în urma aplicării acestei setări va face ca imaginile tale să arate mult mai bine.

Ți-am pregătit acest material în care vei afla cum poți reduce zgomotul de imagine din fotografiile tale și ce programe poți utiliza pentru rezultate mai bune.

Ce înseamnă reducerea zgomotului de imagine

Reducerea zgomotului de imagine poate aduce un avantaj uriaș fotografiilor tale. Acest lucru este valabil mai ales atunci când te găsești fotografiind în interior, pe timp de noapte sau în situații în care lipsește lumina.

Cum apare zgomotul de imagine? Personal îl mai numesc și ”acei purici din fotografie” care sunt rezultatul utilizării unui ISO ridicat. Cu cât ISO-ul  este mai mare, cu atât zgomotul de imagine va apare mai accentuat în fotografiile tale.


Cele mai moderne aparate foto au ajuns la înalta performanță de a elimina zgomotul de imagine chiar dacă se folosește un ISO ridicat. Prin urmare au devenit foarte bune la captarea scenelor cu lumină scăzută. Dar camerele mai vechi și modelele de nivel entry pot suferi când ridicăm ISO la nivele peste medie.

ISO

Acum știi că ISO-ul influențează direct cât de mult zgomotul digital intră în imaginea ta. Un ISO scăzut, cum ar fi ISO 100 este utilizat atunci când ai lumină din abundență. Aceasta poate fi regăsită la amiază, când soarele este cel mai puternic. Ar putea fi, de asemenea, într-o zonă interioară bine luminată.

Practic, datorită cantității de lumină, senzorul digital nu trebuie să muncească din greu pentru a surprinde scena. Problema apare în situația opusă, când condițiile de lumină sunt scăzute.


Pentru situațiile în care lipsește lumina, vei fi obligat să setezi aparatul cu un ISO superior.

Totuși recomand să încerci să schimbi setările aparatului într-un echilibru care îți va permite să obții o imagine cât mai bună calitativ posibil. Acesta este motivul pentru care încercăm să modificăm ISO la final. Deoarece ISO 100 oferă o calitate mai bună, vrem să rămânem cât mai aproape de numărul respectiv.

Să analizăm un exemplu.

Ești afară la prânz, fotografiind portrete ale unui cuplu pe stradă. Setările aparatului ar putea arăta astfel:

ISO – 100
Apertură – f / 5.6
Viteză obturator – 400


Acum, vrei să muți cuplul într-o clădire pentru a profita de cadrul minunat. Deoarece lumina a scăzut cu 4 opriri, trebuie să ții cont de lumina lipsă.

Făcând un exercițiu imaginar, în baza luminii prezente, noile setări ale aparatului foto se vor schimba astfel:

ISO – 100


Apertură – de la f / 5.6 ——> la  f / 2.8 (adăugarea a două opriri de lumină)


Viteza obturatorului – de la 1/400 ——> la 1/100 (adăugând două opriri de lumină)

Ai adăugat cu succes cele patru opriri de lumină în scena ta. Problema este că acum te limitezi la o adâncime de câmp foarte mică. În plus, nu îți poți permite mișcări bruște, deoarece folosești un timp de expunere destul de lung.

Vrei să te asiguri ca, cuplul și scena trebuie să fie în centrul atenției, așa că trebuie să mărești adâncimea câmpului.

Facem un alt exercițiu imaginar și realizăm că aici trebuie să ridici diafragma la f / 8.

Pentru a face acest lucru, înseamnă că trebuie să reduci lumina cu trei opriri (f / 2.8–> f / 4 -> f / 5.6 -> f / 8 ).

Când tragi la ISO 100, diafragma f / 8 și viteza obturatorului 1/100 ar însemna că imaginea este prea întunecată – cu trei opriri.

Această lumină trebuie amplificată. Poți utiliza un bliț pentru a compensa expunerea, dar poate nu ai unul. Un reflector ar putea funcționa, dar, din nou, nu ai unul. Ai putea prelungi viteza obturatorului, dar ai nevoie de un trepied, altfel vei avea fotografii mișcate.

Singura opțiune în lipsa celorlalte accesorii este creșterea ISO-ului pe măsură ce ai atins limitele setărilor din aparat.

Facem un alt exercițiu și noile tale setări arată astfel:

De la ISO – 100 -> la 800 (adăugarea a trei opriri de lumină)

Apertură – de la f / 2.8 -> la f / 8 (reducerea luminii cu trei opriri)

Viteză obturator – 1/100

Acum, a revenit la o expunere perfectă. Singura problemă este că acum există acei purici în imagine (zgomotul de imagine). Pentru unele fotografii, zgomotul de imagine este binevenit, dar nu poți exagera.

Pentru a reduce cantitatea de zgomot, trebuie să lucrăm imaginea în programul de editare – post-producție.

Desigur, pentru a reuși să expui corect, chiar și în condiții de lumină slabă, trebuie să știi foarte bine cum să folosești triunghiul de expunere. Despre aspectul acesta am discutat în timpul cursului gratuit și mai în amănunt o fac în cursul experiențial. (află mai multe aici)

Tipuri de zgomot digital

Există două tipuri de zgomot digital, zgomot cromatic și de lumină. Zgomotul cromatic, altfel cunoscut sub denumirea de zgomot de culoare, sunt pete de culoare în întreaga imagine.


Zgomotul de lumină seamănă mai mult cu bobul de film, unde poate avea un efect specific și dorit. Acest tip afectează întreaga imagine și este mult mai uniform ca mod care îți afectează imaginea.
Zgomotul cromatic este cel mai puțin dorit, și desigur, cel mai problematic.

Ce Programe pot utiliza

Adobe Lightroom

 

  • 10 USD pe lună (pachet minim)
  • Ușor de folosit
  • Efectiv

 

Lightroom este perfect pentru editare. Poți face multe corecții creative cu acest software, iar reducerea zgomotului este una dintre ele.


Controlul reducerii zgomotului se află în fila Detaliu. Este controlat manual prin glisiere. În mod implicit, culoarea este setată pe „25”, ceea ce este mai mult decât suficient pentru cele mai înalte setări ISO.


Dacă dorești să reduci zgomotul de culoare / crom, atunci glisorul de culoare este singurul de care ai nevoie. Glisoarele Detail and Smoothness oferă un control suplimentar asupra imaginii tale.

Pentru zgomotul asociat cu lumina, trebuie să utilizezi glisorul Luminance. Este setat la „0” în mod implicit. Nu trebuie să modifici această setare într-un mod neplăcut, deoarece trecerea peste bord va aplica imaginii un efect de ceară / falsă.

Aici, glisoarele Detaliu și Contrast îți permit să rafinezi aspectul imaginii. Acesta este un software excelent de reducere a zgomotului și ar putea gestiona majoritatea, dacă nu toate imaginile tale. Dacă fotografiile tale sunt foarte granuloase, este posibil să reduci zgomotul de imagine doar la o calitate gestionabilă, alfel vei face un kitsch.

Adobe Camera RAW


10 USD pe lună (pachet minim)


Complicat


Eficacitate puternică


Adobe Camera Raw sau ACR poate fi un instrument foarte eficient împotriva zgomotului de imagine. Programul este activat automat atunci când deschideți o imagine în Adobe Photoshop. De asemenea, îl poți găsi și deschide fără utilizarea Photoshop. Eu personal folosesc pentru selecția fotografiilor Adobe Bridge din care ulterior deschid fisierele RAW direct în Camera RAW, unde aplic diferitele preseturi și modificări.

Camera Raw

Camera Raw funcționează într-un mod foarte similar cu Lightroom. Nu este de mirare, deoarece sunt două opțiuni de software de la aceeași companie. De asemenea, Lightroom folosește Camera Raw în sine pentru a converti imagini.

Vei găsi controalele de reducere a zgomotului în fila Detaliu. Din nou, este controlat manual prin glisoare. Aici, glisorul Luminance estompează zgomotul digital, ceea ce îl face mai puțin vizibil.


Acest lucru ar trebui să fie setat pe undeva între 20 și 40, pentru a păstra acel aspect realist. Glisorul de detalii luptă împotriva glisorului Luminance, deoarece acest lucru ajută la readucerea detaliilor în poză.

Glisorul de Luminance Contrast poate părea că nu face mare lucru, dar prin mărirea valorii, vei găsi că adăugă contrast în zonele cu granule pentru a face zgomotul mai puțin evident.
Aici, începi cu glisorul Culoare, deoarece granulația din imagine poate fi realizată din mai multe culori diferite.

Folosind acest glisor, saturezi culorile, făcându-le mai puțin vizibile.
Dacă dorești să reduci zgomotul de culoare / crom, atunci glisorul de culoare este singurul de care ai nevoie.

Glisoarele Detail and Smoothness oferă un control suplimentar asupra imaginii tale. Aceasta este o modalitate excelentă de a reduce zgomotul în toate imaginile tale. Nu trebuie să îl elimini 100%, dar chiar și dacă scoți detaliile și saturația, zgomotul devine mai puțin vizibil.

Zgomot Ninja

  • 130 USD
  • Analiză inteligentă a zgomotului de imagine

 

Noise Ninja este un program oferit de Picture Code, un grup care realizează și dezvoltă tot felul de programe pentru calitatea și productivitatea fluxului de lucru. Acest software de reducere a zgomotului de imagine nu este diferit.

În primul rând, trebuie să accesezi filtrul Noise Ninja 3.0, iar activarea acestuia îți permite să reduci zgomotul imaginilor. Funcționează pe același principiu ca celălalt software din lista noastră.


Există glisoare pentru lumină și culoare, eliminând zgomotul digital adus de culoare și lumină sau lipsa acestora. Cel mai bun lucru aici este că glisoarele sunt mai ușor de înțeles imediat. În loc de lumină, detaliu și contrast, ți se oferă zgomot neted, rezidual și detalii. Este mai ușor să înțelegi, fiind mult mai intuitiv ca program.


Pentru reducerea zgomotului de culoare ai setările Force și Defringe. Din nou, odată deschis fișierul în program, este mult mai ușor de înțeles. Ceea ce face acest program special sunt căsuțele la îndemână care apar, spunând detalii despre profilul de zgomot după frecvență și culoare. Acestea sunt analize simple ale zgomotului care se găsește în zonele pe care le cauți și apar când nu utilizezi un profil specific.

Există profiluri pe care le poți folosi și care îți permit să faci față eliminării zgomotului la un nivel mai profund, deși este un procedeu un pic mai complicat.

Topaz Denoise

  • 80  USD
  • Software de reducere a zgomotului de imagine


Topaz Denoise este un software care are un singurl scop – acela de a reduce zgomotul de imagine. Acest program se integrează în Adobe Lightroom și Photoshop și în alte câteva programe, cum ar fi Corel Paintshop Pro.
Acesta funcționează colectând date din imagine, apoi folosind datele pentru a elimina zgomotul și a recupera detaliile.

Poți controla pe care le să le utilizeze în manual, acoperind aspecte precum Culoarea și Lumina. Pe lângă acestea, ai, de asemenea, controale cu privire la restaurarea tonului umbrit și a modelelor de culoare. Din totalul programelor testate, acest software are cele mai multe controale.


Acest proces necesită destul de mult timp în comparație cu alte variante,  chiar dacă și aici poți utiliza și crea presetări în toate imaginile. Cu Topaz Denoise, poți utiliza fișiere TIFF, JPEG, dar pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să convertești fișierele RAW în fișiere TIFF de 16 biți. Această opțiune este destul de scumpă, dar oferă cele mai bune rezultate.

Concluzie

Ca în orice alt domeniu în care folosești o mașinărie pentru a crea un produs,  încearcă mai întâi să obții o imagine de calitate direct din aparatul foto. Nu poți repara o imagine proastă în timpul post-producției, ci doar o poți îmbunătăți.

Pentru zonele cu cantități nu foarte abundente în zgomot de imagine, este posibil să fii capabil să îl reduci. S-ar putea să fie suficientă folosirea programelor prezentate.

Trebuie să fii atent pentru a nu afecta compoziția și amintește-ți motivul pentru care ai făcut acea imaginea în primul rând.

De asemenea, privește imaginea subiectiv. Zgomotul digital îi îmbunătățește rezistența? Poate că funcționează mai bine cu un aspect mai grosier. În lipsa acestor puncte, reducerea zgomotului este utilă atunci când printezi imaginile în dimensiuni mai mari. De exemplu site-urile de socializare afișează o versiune mai mică, comprimată, unde zgomotul nu este vizibil, cîteodată deloc evident.

Sunt capabil să fac tot ce trebuie pentru a reduce zgomotul de imagine folosind ACR Adobe Camera RAW sau Lightroom. Adobe Lightroom oferă o reducere ușoară, simplă a zgomotului, în timp ce ACR și Photoshop, ajută la o reducerea substanțială.

Dacă ai deja aceste pachete software – folosește-le și rămâi cu ele. Dacă dorești să începi de la 0, încearcă un software în varianta de probă, cum ar fi Noise Ninja. Nu poți salva procesul, dar poți vedea efectele sale.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite

Pe curând

PS.

Vrei să înveți GRATIS cum să folosești aparatul foto în modul manual?

Dă click 👉 AICI

📧 Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material gratuit care cuprinde 4 module.

Promisiunea mea este că în decursul a două săptămâni te voi învăța cum să devii un fotograf mai bun! 

Give it a try!

No Comments

Post A Comment