fbpx
Ce este front focus - back focus și cum se corectează această problemă - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6621
post-template-default,single,single-post,postid-6621,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6621

Ce este front focus – back focus și cum se corectează această problemă

Una dintre cele mai populare întrebări pe care le primesc de la alți fotografi care sunt la început de drum este: „De ce imaginile mele sunt încețoșate?”

Din toate întrebările pe care le primesc, aceasta este cea mai tulburătoare, deoarece 9 din 10 ori, este același motiv – focalizare ratată.

Chiar săptămâna trecută în timpul cursului experiențial, unul dintre cursanți mi-a adresat aceeași întrebare. Am explicat pe scurt care ar putea fi cauzele care aduc ca rezultat imagini încețoșate, și de acolo s-a născut ideea pentru crearea acestui articol.

De ce sunt imaginile mele încețoșate?

Când cineva mă întreabă de ce focalizarea este ratată sau lipsește în totalitate, întreb dacă și-au calibrat lentilele.

Aproape de fiecare dată, răspunsul este, nu. Nu numai că majoritatea nu și-au calibrat lentilele, dar, pur și simplu, nu știu să facă acest lucru.

Am căutat un articol pe google care ar putea fi de ajutor dar, nu am găsit nimic specific în limba română, așadar sper ca aceste informații să îți fie de folos.

Am realizat că majoritatea fotografilor presupun că atunci când cumpără un obiectiv, fie nou sau folosit, funcția de Auto Focus va focaliza perfect. Ceea ce nu își dau seama este că se întâmplă destul de des să existe o problemă, rezultând ceea ce majoritatea consideră imagini „încețoșate”.

Cum să îți calibrezi lentilele

Calibrarea lentilelor este, de fapt, foarte simplă și este foarte important să verifici dacă obiectivul și aparatul tău sunt calibrate corect. Te va ajuta să obții rezultate mai bune. Dacă nu ți-ai calibrat niciodată lentilele și nu știi cum, încep prin ați spune că acestea trebuie calibrate pentru fiecare aparat foto, astfel încât să poți obține imagini clare și focalizare precisă.

Presupunând că lentilele și aparatul tău sunt corecte atunci când autofocusează, este un risc imens. Aș paria că dacă nu le-ai verificat niciodată, șansele sunt destul de mari ca obiectivele tale să aibă nevoie de ajustare.

Nu am avut un singur obiectiv care nu avea nevoie de cel puțin o ușoară ajustare. Fiecare obiectiv pe care îl dețin a fost micro reglat din aparat pentru a avea un autofocus precis. Uneori și aparatele, în special DSLR, se decalibrează în timp. Chiar și aparatele noi au această problemă, dar revenind la lentile, unele au fost peste limita de micro reglaj pe care ți-o oferă aparatul și au avut nevoie de ajustări drastice într-un service specializat.

DE REȚINUT: Posibilitatea de a regla fin sistemul de focalizare al aparatului este prezentă doar pe modelele profesionale la Canon, precum 1Ds, 1D și surorile mai tinere 5D MKII, 7D etc. Pentru celelalte modele verifică dacă există în meniu opțiunea Autofocus settings – AF Fine tune.

Fă rost de un calibrator

Majoritatea fotografilor nu înțeleg pur și simplu modul în care funcționează procesul sau consideră că este o ajustare riscantă pe care nu ar putea să o atingă. Îți dau o veste bună! Este un proces foarte simplu și este ceva care poate fi activat sau dezactivat din aparat. Nu se poate întâmpla nimic rău, promit!

Pentru acest reglaj nu trebuie să trimiți obiectivul sau aparatul foto la un magazin local specializat, pentru a fi reglat. Nu este necesar să cumperi un software special de calibrare sau un kit de calibrare scump. Nici unul dintre acestea nu este necesar pentru ați calibra lentilele; nici nu ai nevoie de o grămadă de timp.

Tot ce ai nevoie este de aproximativ 20 de minute și un grafic de calibrare sau o piramidă de calibrare (costă în jur de 100ron), sau poți descărca fișierul de mai jos pe care trebuie să îl scoți la imprimantă pe o foaie A4 mai groasă, tip carton.

DESCARCĂ DE AICI (click dreapta – salvează linkul ca)

Sigur, există și alte opțiuni mai scumpe sau poți face una cu o riglă, dar graficul de calibrare sau piramida focalizării sunt cele mai ușor de folosit și își fac treaba perfect.

Poziționează aparatul și graficul de calibrare pe suprafețe stabile

Tipărește foaia de referință (pe un carton ar fi mai bine), taie, pliază și lipește pentru ca partea imprimată să fie înclinată la 45 ° (urmând liniile, nu poți greși). Îl așezi lângă un perete pentru a nu avea lumină din fundal și ai grijă să fie fix pe o suprafață perfect stabilă (masă, scaun, etc.).

Pentru a calibra cu succes lentilele, montează aparatul foto pe un trepied sau pe o suprafață plană cum ar fi o masă și poziționează graficul de focalizare la aproximativ 1 metru distanță. De obicei vine montat la distanța pe care o folosești mai des când fotografiezi, în acest fel te asiguri că va fi precis, exact la acea distanță.

Oricum, există o singură setare globală, așa că, odată ce efectuezi o ajustare și ajungi să focalizezi un punct anume, „ar trebui” să fie bun la orice distanță. Reține să nu te stresezi cu privire la distanța față de piramidă sau graficul de calibrare. Ce ți-am spus referitor la aceasta este doar o regulă de care personal țin cont, dar poți folosi și o distanță mai mică.

Ce setări selectezi înainte de test

Setează formatul imaginii la JPEG rezoluție maximă.

Picture Style Neutral (pentru a vizualiza imaginea cât mai neutral).

ISO cât mai mic, 100 dacă este posibil, pentru a elimina zgomotul de imagine.

Setează modul de fotografiere pe timer pentru a evita micro mișcările când apeși pe butonul declanșator.

Ultimul lucru pe care îl selectăm este metoda Spot AF (dacă este dezactivat îl poți activa din meniul Funcții personalizate III – 6 – pentru Canon) selectând doar punctul de focalizare centrală, metoda One Shot AF și focalizarea automată a obiectivului – (pentru alte aparate verifică meniul).
 
După pregătirea aparatului, montezi lentila cu care vei efectua testul și te apropii de graficul de calibrare pentru a face un close-up. Odată ce distanța a fost definită, reglezi înălțimea aparatului, astfel încât punctul focal central AF să corespundă perfect cu centrul graficului de calibrare (indicat de centrul punctului).
 

Reglajele pe care le vei face sunt cu adevărat micrometrice, astfel că totul trebuie să fie perfect nemișcat și precis: subiectul care va fi fotografiat, aparatul foto, alinierea cu graficul de calibrare, înălțimea aparatului și punctul AF trebuie să fie perfect centrate cu punctul central al foii.

Focalizează folosind vizorul

Asigură-te că funcția Live View nu este activă și focusează doar utilizând vizorul. Live View folosește un sistem de autofocus diferit și orice ajustări pe care le vei face nu vor fi observate atunci când utilizezi Live View. Dezactivează-l pe întregul proces.

Focalizează pe linia centrală și trage

În timp ce privești prin vizor, focalizează pe linia centrală a graficului de calibrare, fotografiind cu obiectivul setat la cea mai largă deschidere. Fă o fotografie și mărește-o pentru a vedea unde are loc focalizarea. La început poate fi puțin dificil, dar folosind numerele de deasupra și sub linia centrală, ar trebui să poți vedea unde s-a focalizat și unde sunt liniile cele mai clare / sharp. După ce verifici și observi dacă există focalizare frontală sau focalizare spate, mergi în setările camerei și poți efectua ajustările necesare pentru a o face precisă. În mod implicit este zero, așa că uitându-mă la imaginea de mai sus, s-a început cu un +3. S-a mai realizat o altă fotografie de test și tot era ușor greșit. S-a făcut apoi un reglaj de +5 și s-a focalizat cu exactitate pe linia centrală așa cum s-a dorit. Așadar, continuă să efectuezi fotografii până când vei avea linia centrală perfect focalizată. Asta e. Atât de simplu, nu mai ai imagini încețoșate.

ajustare corectă la +5

Cum faci setările din meniu pentru Canon

Încercând să nu mișcăm camera, accesăm punctul 5 din meniul Personal Functions III.

Selectează „adjust by lens” cu roata mare și accesează reglarea apăsând butonul INFO. Desenul care apare îți arată aparatul pe o parte și munții pe cealaltă. Aici poți muta punctul de focalizare al aparatului înainte sau înapoi.

Cum faci setările din meniu pentru nikon

Pentru Nikon, găsești setările sub cheia sau meniul de configurare. Este etichetat ca AF-fine-tune și are o diagramă care îți arată unde să deplasezi punctul de focalizare. Nu trebuie decât să schimbi valoarea salvată și să te asiguri că, corectarea este activată. Își va aminti modificările de fiecare dată când pui acel obiectivul, așa că nu trebuie decât să-l reglezi o singură dată (același lucru este valabil și la Canon).

Va fi nevoie de 5 până la 10 fotografii de testare și multă răbdare pentru a găsi setarea optimă. Unele lentile vor fi perfecte, în timp ce altele vor avea nevoie de mai multe corecții.

Fă câteva teste în serie și apoi examinează ultimele și penultimele fotografii. Încercă să muți punctul de focalizare înainte și înapoi până când punctul central din fotografie este perfect clar și scrierea +0.5 și -0.5 sunt la fel de încețoșate.

Sfaturi

Atenție la un lucru: aparatul citește tipul de optică care este montat, dar nu îi citește numărul de serie. Deoarece nicio optică nu este perfect identică cu alta (chiar dacă este același model identic), ajustările pe care le faci vor merge bine numai cu optica cu care ai efectuat testele. Prin urmare, ne confruntăm cu o sabie cu două tăișuri.

Să spunem că un Canon 5Dmk3 este setat la +8 pentru o lentilă 28-70mm. Dacă se întâmplă să lucrez cot la cot cu un coleg și să împrumut obiectivul 28-70mm dar al lui, montat pe aparatul meu, pot avea probleme grave de focalizare. Acest lucru se datorează faptului că nu pot ști caracteristicile opticii sale. În cazul în care devine necesar să folosești echipamentul unui prieten sau al unui coleg, ar fi de preferat să îți amintești să resetezi corecțiile făcute pe aparat. Odată terminat „împrumutul”, pot reface rapid valorile pe care le-am obținut în urma testelor (atât timp cât le-ai marcat undeva).

Dacă ai un extender, aparatul va recunoaște fiecare combinație diferită prin extender cu lentile diferite. Muncă dublă pentru că va trebui să repeți testul cu fiecare optică în parte și cu extensorul montat!

rezumat

Iată un rezumat rapid cu privire la modul de calibrare a lentilelor:

Fă rost de un calibrator – Există multe pe piață, dar îți recomand piramida de focalizare pe care o găsești pe amazon sau orice alt site care vinde articole despre fotografie. Alternativa este să descarci schema pe care ți-am prezentat-o mai sus și să o scoți la imprimantă.

Montează aparatul pe un trepied – este esențial un trepied sau o altă suprafață plană.

Fără mână – setează timerul pentru a fotografia. Vei evita micro mișcările care pot apare în momentul fotografierii. 

Focalizează folosind vizorul – Dezactivează Live View și focalizează folosind vizorul.

Focalizează pe linia centrală și trage – Focalizează asupra punctului central din graficul de calibrare și efectuează ajustări în meniu dacă este necesar.

Dacă nu te descurci poți trimite aparatul la un service specializat împreună cu obiectivele pe care dorești să le corectezi. În România, cei de la F64 oferă un serviciu de genul.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.


Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

PS.

Vrei să înveți GRATIS cum să folosești aparatul foto în modul manual?

Dă click 👉 AICI

📧 Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material gratuit care cuprinde 4 module.

 Promisiunea mea este că în decursul a două săptămâni te voi învăța cum să devii un fotograf mai bun! 

Give it a try!

No Comments

Post A Comment