fbpx
Cum să fotografiezi fulgere - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6486
post-template-default,single,single-post,postid-6486,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6486

Cum să fotografiezi fulgere

M-a întrebat cineva cum putem fotografia fulgerele.

Vara aceasta, Dobrogea are parte aproape în fiecare zi de mini furtuni care oferă minunate jocuri de lumini pe cerul infinit. Așadar, m-am gândit că ar prinde bine să fac un material despre cum să fotografiezi fulgere.

În acest articol vom vedea ce trebuie să facem ca să le surprindem cu succes.

Vom discuta atât despre aparatura și accesoriile de care avem nevoie, cât și despre condițiile care ar trebui întrunite pentru ca fotografia sa fie un succes.

Condițiile pentru fotografierea fulgerelor sunt optime noaptea pentru că atunci fulgerele sunt mai vizibile, iar lumina scăzută ne permite să setăm un timp de expunere mai mare.

Fotografierea fulgerelor nu este foarte complicată, necesită însă o furtună, răbdare, noroc, trepied și o telecomandă.

Înainte de orice însă, fii mereu atent la poziționarea față de furtună, pentru a evita orice fel de accident. În general, se recomandă o poziționare la aproximativ 6-10km de furtună. O distanță mai mică sau mai mare nu va duce de altfel nici la rezultate favorabile în imagini, făcând fie dificilă fotografierea, fie ducând la capturarea în imagini a unor fulgere prea mici sau șterse.

DE CE AI NEVOIE?

În ceea ce privește echipamentul, este de preferat să folosești un aparat de tip DSLR, sau mirrorless. Fotografierea fulgerelor nu este imposibil de făcut nici cu o cameră foto compactă, aceasta trebuie să permită timpi de expunere lungi sau foarte lungi și focalizare la infinit.

Așadar, din punct de vedere al aparaturii, nu ai nevoie de un model foarte performant. Va trebui în schimb, să fie suficient de inteligent cât să permită un mod manual de setare a aperturii și a timpului de expunere. Evident, cu cât aparatul este mai performant cu atât calitatea pozelor va fi mai bună, dar asta e valabil în cazul oricărei fotografii, așa că nu se aplică strict în cazul nostru. Ultimul ingredient de care avem nevoie este un trepied și pentru aparatele foto care nu au funcție de intervalometru va fi nevoie de o telecomandă externă pentru declanșare automată.

Unele aparate au opțiunea Interval Shooting care oferă posibilitatea să tragă în automat cadru după cadru pentru anume timp / setat în secunde.

Pașii pentru a fotografia fulgere sunt următorii:

1) poziționează aparatul de fotografiat pe trepied

2) conectează telecomanda (telecomanda este necesară pentru că orice mică vibrație a aparatului sau a trepiedului, atâta vreme cât obturatorul este deschis, va face ca imaginea rezultată să fie ușor mișcată și deci inutilizabilă). Dacă totuși nu ai acest accesoriu în trusa foto, poți rezolva problema setând aparatul pe timer

3) setează aparatul din modul manual pe Bulb, lucru care va permite obturatorului să rămână deschis atâta timp cât ținem apăsat declanșatorul cu ajutorul telecomenzii

4) Compunerea cadrului/ISO/diafragmă/timpi de expunere: orientează aparatul către zona în care par să apară cele mai multe fulgere, ține cont și de alte elemente care ar putea spori estetica imaginii: copaci, clădiri etc. Focalizează la infinit pe focus manual, dacă obiectivul îți permite. Reglează o valoare ISO (mică în general, ISO 100 sau 200), timpul de expunere (Bulb de preferat, pentru un control mai ușor sau expuneri de 15, 20 sau 30s) și diafragma (f/5.6 sau f/8 pentru început). E indicat ca timpul de expunere să fie reglat și în funcție de frecvența fulgerelor. Dacă sunt rare, vei folosi timpi mai lungi de expunere iar dacă sunt dese, probabil și un timp de 1015s va fi suficient.

5) declanșează: dacă observi că au fost fulgere în zona către care este îndreptat aparatul, eliberează declanșatorul; expune din nou.

De reținut: dacă aparatul tău nu are Interval Shooting și nu ai nici telecomandă

Timer-ul este necesar pentru ca aparatul să fie perfect nemișcat în momentul în care se face declanșarea. Nu uita că vei avea un timp de expunere foarte lung. Dacă ai declanșatoare de la distanță sau alte jucării de genul acesta, cu atât mai bine.

Setezi o valoare ISO cât mai mică. Oricum compensezi cu timpul de expunere, și sensibilitatea scăzută va diminua șansele unei imagini granulate.

Reglează timpul de expunere și în funcție de frecvența fulgerelor. Dacă acestea sunt foarte dese, încearcă să te limitezi la 1015s, altfel vei surprinde prea multe într-o singura fotografie și va arăta ne-natural. În schimb dacă fulgerele sunt rare, ridică timpul de expunere și pâna la 60s. Depinde cât îți permite aparatul și condițiile de lumină.

Extra tips & tricks

Fii cu ochii pe cer. În general, furtunile care aduc și descărcări electrice pot fi identificate destul de ușor din timp. Mai mult, anumiți nori de furtună sunt ei înșiși extrem de interesant de fotografiat. Exemplu: norii Mammatus din imaginea de mai jos.

De cele mai multe ori va fi util să „subexpui” puțin imaginile, întrucât măsurătorile se fac în condiții de lumină foarte slabă, însă când apar fulgerele, cantitatea de lumină va crește considerabil și va rezulta o fotografie supraexpusă. De aceea e indicat să reglezi timpul de expunere astfel încât exponometrul să fie la jumătatea scalei între expunere corectă și subexpunere.

Care este diferenţa între fulgerele fotografiate ziua şi cele noaptea?

Diferența între fulgerele fotografiate ziua și cele fotografiate noaptea este cu privire la modul în care sunt surprinse și la rezultatul obținut.

În cazul în care fotografiezi fulgere pe timp de zi vei întâmpina mai multe dificultăți decât pe timp de noapte. În primul rând lumina solară, care, în pofida norilor, este totuși prezentă, va afecta expunerea și modul în care vor fi prezente fulgerele pe aparat.

Fotografiind fulgere ziua timpul de expunere va fi unul extrem de scurt. În cazuri extreme s-ar putea să obții fotografii arse și cu timpi de expunere în jurul valorii de 1/20, fiind necesară astfel o declanșare în rafală, pe toată durata furtunii, lucru extrem de obositor pentru majoritatea fotografilor.

Dacă fotografiezi fulgere pe timp de noapte situația se va schimba total. Noaptea vei reuși să obții timpi de expunere mai lungi de 30 de secunde, având astfel foarte multe șanse să prinzi un fulger în fiecare cadru. În cazul în care ai și o telecomandă situația se schimbă radical.

Cu ajutorul unei telecomenzi vei putea fotografia în modul Bulb, mod ce permite alegerea unui timp de expunere de peste 30 de secunde. Acest lucru se realizează prin apăsarea unei singure dăți pe buton pentru a deschide oglinda senzorului, și apăsarea încă o dată a butonului pentru a termina expunerea.

Poți astfel să obții timpi de expunere chiar și de câteva zeci de minute, având astfel șanse mult mai mari de a capta unul sau mai multe fulgere în cadru. Dacă alegi această metodă însă trebuie să verifici dinainte dacă, în momentul în care fulgeră, nu vei obține zone arse pe planul terestru.

Această problemă apare în momentul în care expunerea este foarte lungă și există o lumină nu foarte puternică pe planul terestu, care, când apare fulgerul se intensifică brusc creând zone arse ce pot strica în totalitate fotografia.

Concluzie

Este recomandat să faci acest tip de fotografii noaptea. 

Distanța față de furtună să fie de minim 6 km.

Folosirea unei telecomenzi ajută enorm.

Tu ce experiență ai avut cu fotografierea fulgerelor? Aștept rezultatele tale pe email dacă vrei să le împărtășești cu noi! Cele mai bune vor fi postate pe pagina de facebook și profilul de instagram! Îți urez, mult succes!

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

PS.

Vrei să înveți GRATIS cum să folosești aparatul foto în modul manual?

Dă click 👉 AICI

📧 Introdu adresa ta de e-mail și vei primi un material gratuit care cuprinde 4 module.

 Promisiunea mea este că în decursul a două săptămâni te voi învăța cum să devii un fotograf mai bun! 

Give it a try!

No Comments

Post A Comment