fbpx
Cum să surprinzi momentul decisiv în fotografie - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6198
post-template-default,single,single-post,postid-6198,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6198

Cum să surprinzi momentul decisiv în fotografie

Ca fotograf, te vei întreba de multe ori dacă ai obținut ”fotografia aceea”. Cu alte cuvinte, dacă ai reușit să surprinzi acel moment decisiv. Acel moment care îi face pe oameni să facă pauză și să arunce o privire.

Fotografia este o formă de artă axată pe emoție. Are un mod de a inspira sentimente în observator. Și cheia pentru a capta o serie de emoții în momentul potrivit exact este momentul decisiv.

Ce vreau să, întrebi? Continuă să citești pentru a afla exact cum să surprinzi momentul decisiv în fotografiile tale.

Care este momentul decisiv?

La începutul carierei ca fotograf de nuntă și eveniment, un coleg fotograf și acum bun prieten mi-a adresat câteva critici constructive.

Se întâmpla în cadrul unui curs la care am participat pe vremea când eram în Italia. După o analiză a fotografiilor mele mi-a spus că i se pare că „pierd momentul” în fotografiile mele.

Critica constructivă este grozavă, dar mereu te ia prin surprindere. Reacția mea inițială a fost să devin defensiv și să îmi justific acțiunile, dar m-am reținut. În schimb, i-am luat feedback-ul și am încercat să-mi dau seama ce vrea să spună prin ”pierd momentul”.

Mentorul și prietenul meu a început atunci să îmi explice la ce se referă mai exact și a pornit discuția de la bază.

”Momentul decisiv” a fost popularizat de celebrul fotograf de stradă Henri Cartier-Bresson. Potrivit acestuia, se referă la surprinderea unui eveniment efemer și spontan.

Imaginea reprezintă esența evenimentului în sine.

Bresson a vorbit mult despre acest concept. El a spus că timpul dintre observare, compunere și declanșarea butonului, trebuie să apară cu previziune și instinct.

Acum știu ce gândești. Acest lucru este ușor de spus dar mai greu de făcut. Cum fac exact toate acestea în doar câteva secunde pentru a face acea fotografie?

Hai să îți spun ce am învățat eu! O abordez în două feluri.

Cunoaște-ți subiecții pentru a prezice comportamentul lor

Trebuie să observi și să înțelegi subiectul sau subiecții pentru a cunoaște comportamentul și tiparele. Cu cât înțelegi mai mult, cu atât vei deveni mai bun la prezicerea comportamentului menționat.

În calitate de fotografi, avem o oportunitate incredibilă de a documenta povești de viață – fie că este vorba despre oameni sau peisaje. Detaliile sunt cele care completează povestea.

Nu te concentra doar să faci fotografia. Petrece câteva minute și ascultă atât cu inima, cât și cu capul. Apoi, atunci când faci fotografia, va deveni mult mai semnificativ și mai special momentul – chiar dacă este doar pentru tine și subiectul tău.

Cu cât practici mai mult acest lucru, cu atât mai bine vei prezice ce urmează într-o interacțiune.

Cum să îți dezvolți intuiția de fotograf

Cu siguranță când vine vorba despre fotografie sunt implicate instinctul și intuiția. Cei mai mulți dintre noi credem în acest lucru. Acea voce interioară, acel sentiment care ne-a scos din multe situații lipicioase înainte. Indiferent dacă este vorba de situații din viața de zi cu zi, sau când fotografiezi.

Uneori, când vezi ceva, știi doar ce va urma. Nu există nici o modalitate științifică de a o explica, este doar acolo. Folosește asta în avantajul tău.

Fă un pas mai departe, documentează de câte ori intuiția a funcționat în favoarea ta, și când nu a reușit.

Cu cât fotografiez și observi oameni sau animale în situații diferite, cu atât acest lucru va deveni mai ușor. Fii atent și prezent!

Unde să cauți momentul decisiv
1. Momente emoționale

Am ales să fiu fotograf de nuntă, pentru că o mulțime din ce fotografiez în ziua nunții este plin de emoții și sentimente. Mulți dintre clienții mei mă aleg tocmai pentru că își doresc un mix bun de fotografii de familie și momente emoționante, sincere, reale. Tocmai stilul fotojurnalistic despre care tot îți spuneam în trecut, mă recomandă pentru asemenea tip de eveniment.

Am avut ocazia să fiu fotograf la destul de multe nunți, iar acum știu și pot recunoaște când aceste momente neprețuite sunt pe cale să aibă loc și mă asigur că sunt în preajmă cu aparatul foto pentru a le documenta.

Dacă ești nou în fotografia de nuntă sau alt gen de fotografie care este plin de momente emoționale precum nașterea, botezul sau  fotografiile de familie, cere clienților ce relații speciale au sau ce momente doresc să le documentezi.

Am un chestionar pentru clienții mei de nuntă. Le pun întrebări precum dinamica familiei, circumstanțe speciale și relații pe care vor să le fotografiez.

Acest nivel de detalii asigură că știu ce să caut ca să pot surprinde acele momente pline de emoție.

De exemplu când bunica vine la o nuntă, știi că vrei să petreci ceva timp în jurul ei pentru a prinde acele momente speciale.

2. Detalii despre viața de zi cu zi

Viața se întâmplă tot timpul în jurul tău. Oameni care interacționează între ei, oameni care interacționează cu natura, natura făcând un spectacol grandios în timpul răsăritului, apusului sau chiar în timpul furtunii.

Dar nu aștepta o idee preconcepută despre momentul perfect pentru a scoate camera și a face o fotografie. Acest lucru este valabil în special atunci când este vorba de fotografie de stradă sau de călătorie.

În același timp, fă un efort să nu vezi lumea doar prin vizorul tău. Observă scena, anticipează fotografia pe care dorești cu adevărat să o obții și fii gata să o faci.

Nu fotografia de nebun în fiecare situație. Fii prezent și atent! Anticipează și surprinde! Dacă ții aparatul la ochi doar pentru a crea material este posibil ca atunci când vei ajunge acasă să realizezi că ai ratat tocmai momentul cel mai important.

Antrenează-ți mintea să trăiești cu adevărat viața în acest moment și nu-ți face griji pentru toate celelalte distrageri. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să „vezi” cu adevărat ce se întâmplă în jurul tău.

Acest lucru este valabil și pentru fotografia de călătorie. De cele mai multe ori, treci prin călătorii cu o agendă și o cronologie foarte strictă. Când ajungi la destinație, ești deja pregătit să treci la următoarea oprire.

În schimb, încearcă și planifică o singură excursie pentru o zi. Concentrează-te cu adevărat pe învățarea și experimentarea acelui loc sau activitate înainte de a continua.

3. Capturează mișcarea în fotografiile tale

Momentul decisiv este esențial atunci când încerci să surprinzi mișcare în fotografiile tale. Trebuie să vezi ce se întâmplă și să anticipezi următoarea serie de evenimente și să surprinzi mișcarea în mod eficient.

Chiar dacă utilizezi funcțiile tehnice ale aparatului tău, precum urmărirea focalizării obiectelor în mișcare, trebuie să înțelegi ce urmează.

Uneori, este posibil să utilizezi o viteză rapidă a obturatorului pentru a surprinde mișcarea și a îngheța timpul în fotografiile tale.

În alte cazuri, poți utiliza o viteză lentă a obturatorului. Aceasta va da acea senzație de încetinire a mișcării, astfel încât să o savurezi și să o experimentezi mai mult.

Indiferent de instrumentele pe care le utilizezi, cheia este să știi care este rezultatul final și apoi faci un plan pentru realizarea acestuia.

Cum te pot ajuta modelele rupte să recunoști momentul decisiv

Unul dintre aspectele critice din fotografie pentru deciderea momentului este antrenarea ochiului tău pentru a vedea, diseca și analiza ceea ce se întâmplă în fața ta.

Începe prin a observa tiparele, culorile și subiectul. Apoi începe să privești lucrurile care perturbă sau provoacă aceste modele, culori și subiecte.

Uneori este un cer albastru limpede și un singur nor întunecat care se întinde în depărtare. Alteori este o culoare care se arată într-un loc pe o pânză aparent monotonă.

Învățarea pentru a vedea și recunoaște aceste elemente ar trebui să fie a doua natură – cu sau fără camera foto.

Nu orice scenă trebuie documentată. Uneori, este în regulă să observi, să recunoști momentul decisiv și pur și simplu să mergi mai departe.

Un sfat care ar putea fi util este să folosești obturatorul pe mod continuu, vei face mai multe cadre, în timp ce surprinzi scena.

Nu sunt un fan mare al metodei de a face multe fotografii dintre care sper să rezulte una bună. Dar cred că la început acesta este un mod minunat de a învăța cum să recunoști acel moment decisiv în imaginile tale.

Fă o serie de imagini, privește-le, analizează fiecare cadru și găsește cadrul cu momentul decisiv. Uită-te la cadrele înainte și după, pentru a vedea de ce l-ai ales pe cel decisiv.

Acest exercițiu este un instrument de învățare excelent până când începi să ai încredere în instinctele și intuiția ta pentru a recunoaște fotografia care transmite.

Concluzie

Fotografia este subiectivă în mare măsură. Momentul decisiv este, de asemenea, foarte subiectiv. Ceea ce o persoană ar putea considera ”lipsa momentului”, ar putea fi o formă de expresie foarte creativă pentru altcineva.

Nu te lăsa înșelat dacă auzi „Nu, nu este bună asta!” sau „Nu, îți lipsește creativitatea!”.

Păstrează materialul și la sfârșitul zilei, dacă simți că progresezi și creezi imagini de care ești mândru, asta contează. Uneori regulile sunt făcute pentru a fi încălcate!

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

No Comments

Post A Comment