fbpx
Ce ar trebui să verifici atunci când cumperi lentile sau aparate foto folosite - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6161
post-template-default,single,single-post,postid-6161,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6161

Ce ar trebui să verifici atunci când cumperi lentile sau aparate foto folosite

Un lucru la care putem fi de acord cu toții este că echipamentul fotografic costă destul de mult.

Indiferent dacă este un hobby, sau afacerea ta independentă pe termen lung, cumpărarea de corpuri și lentile aduce o gaură în buzunar. Tehnologia fotografică se actualizează tot timpul. Concurența și companiile te obligă să obții un echipament mai bun și mai rapid. Toate acestea costă, chiar dacă nu ești sigur dacă un anumit articol îți va fi foarte util.


Nici măcar nu se oprește acolo, deoarece zonele fotografiei au nevoie de instrumente și unelte diferite. Trepied, unitățile flash, reflectoarele… costă bani. Totul se adaugă. Deci de ce să nu cumperi lentile și aparate foto folosite? Nu este nimic în neregulă, mai ales dacă urmezi câteva sfaturi. Prin cumpărarea echipamentului folosit, poți economisi 50% din același articol, dar nou. Elementele în cauză ar putea avea un pic de uzură. Dar ca fotograf, probabil că îți pasă mai mult de calitatea imaginii și nu de cât de nou arată aparatura ta. Aici îți voi arăta exact la ce trebuie să ai grijă când cumperi aparatură uzată. 

Vânzătorii

Există multe locuri de unde poți cumpăra echipament folosit, fie online, fie de la un magazin fizic. Online poate fi complicat, deoarece nu poți să vezi și să testezi articolul în prealabil. Trebuie să te bazezi doar pe fotografiile și descrierea vânzătorilor.

Aceste descrieri s-ar putea să nu fie 100% veridice. Este posibil ca persoana care vinde articolul să nu știe exact ce vinde atunci când postează un articol online (așa-zișii bișnițari online). Aceste probleme ar putea veni din analizarea echipamentelor second-hand de pe site-uri web cum ar fi eBay și Craigslist, ca să mă rezum doar la site-uri internaționale, dar și ale noastre funcționează la fel.

Vânzătorii de aici pot furniza informații unde puteți trimite articole înapoi în caz că acestea nu corespund, dar de multe ori adresele sunt fictive. Așa riști să iei țeapă dacă nu ești atent la feedback-ul vânzătorului de la început. Mai exact, dacă este o țeapă nu vei mai primi răspuns la e-mail după cererea de returnare a produsului. Acest lucru face imposibil de urmărit vânzătorul pentru o situație de returnare / înapoiere. Companiile precum eBay și Craigslist nu vor oferi prea mult ajutor sau vreo asigurare atunci când vine vorba de articole cumpărate. Sunt doar omul din mijloc – the middleman.

Spun asta pentru că am cumpărat în trecut aparate foto, lentile și camere video de pe eBay, care depășeau în valoare 600 EUR. Era aparatură pe care nu mi-am permis să o cumpăr nouă, așadar am ales opțiunea de uzat. Dar le-am găsit în stare foarte bună și achizițiile au fost realizate de la vânzători cu o rată de feedback foarte mare și rating maxim de stele. Feedbackul și stelele vânzătorului provin din tranzacții anterioare cu alți cumpărători. Acestea tind să fie cele mai bune și mai sigure opțiuni.

Vei găsi, de asemenea, companiile care vând aparatura uzată și care folosesc aceste site-uri pentru a se apropia de un public mai larg. Beneficiul de a cumpăra de la o companie este că au o adresă la care te poți prezenta (sunt reale). De asemenea, ei cunosc echipamentele pe care le vând. Aceasta înseamnă că îți vor răspunde la toate întrebările pe care le ai.

Un magazin fizic va fi întotdeauna un pariu mai bun, deoarece poți vedea articolul în cauză și chiar îi poți face un mic test. Totuși ține cont că prețul va fi mai mare decât de la un vânzător privat. Așadar dacă reușești să te întâlnești cu un privat pentru a proba echipamentul, poți câștiga ceva la preț.

Lentile folosite

În primul rând, o lentilă bună se va simți bine. Aceasta va avea o greutate care îți spune „Hei, eu sunt adevărata afacere!” Acordă-ți timp pentru a privi. Dacă simți presiune din partea vânzătorului, acest lucru ar putea indica o vânzare proastă.

Verifică dacă a fost udată, dacă are zgârieturi pe lentile sau locul în care stratul de vopsea a lentilelor s-a uzat. Dacă există zone cu vopsea uzată, s-ar putea să se datoreze utilizării, nu neapărat unui comportament nepăsător.

Loviturile și zgârieturile sunt importante deoarece pot opri inelul de focalizare sau inelul de zoom să funcționeze fără probleme și eficient. Doar verificând lentila bine, poți afla dacă a fost folosită mult și cât de bine a avut grijă proprietarul de ea. Îngrijirea exterioară va indica uneori și îngrijirea din interior. Doar pentru că obiectivul poate avea unele imperfecțiuni, nu înseamnă că va afecta imaginile. Cu toate acestea, te poate ajuta să negociezi un preț mai bun.

Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de lentile folosite:

Inelele de cauciuc se potrivesc și se potrivesc strâns? Lentila se mișcă?
Filetele de filtru sunt uzate?
Sticla frontală are zgârieturi pe ea?
Inelul de deschidere se mișcă lin?
Deschide apertura până la capăt și privește prin lentilă. Vezi mucegai? Majoritatea lentilelor vor prezenta praf, dar acesta este încă un cost de curățare.
Verifică montura. Este uzată?
Contactele sunt curate și sunt în stare bună? Acesta este singurul mod în care obiectivul și camera comunică între ele.

Ultimele trei sunt ceea ce aș numi „dealbreakers”. De aici plec și spun mulțumiri, dacă acestea nu sunt în stare bună.

Mucegai – Mucegaiul este un organism viu și își poate face drum în camera ta și în orice alte lentile pe care le utilizezi cu acesta.
Montura – Dacă suportul este prea uzat, s-ar putea să nu se potrivească corect și ar putea deteriora suportul camerei. Acest lucru înseamnă, de asemenea, deteriorarea celorlalte lentile. Ar putea deveni prea costisitor pentru o reparație, chiar dacă este posibil. Ar putea de  asemenea face ca obiectivul cumpărat să fie inutilizabil.
Contactele – Pot fi imposibil de reparat în unele cazuri. Mai ales dacă lentilele camerei se aflau în jurul unui material coroziv, cum ar fi apa sărată.

La final, depinde de tine să îți asumi un risc cu articolul cumpărat. Multe probleme cu un obiectiv pot fi remediate și mențin în continuare costul obiectivului sub prețul unuia nou.

Camere foto folosite

Când dorești să cumperi o cameră foto folosită, trebuie să faci mai întâi un control complet. Concentrează-ți atenția pe uzura care ar putea limita experiența fotografică. Adu-ți propriile lentile și vezi dacă le poți monta. Îți cunoști propriul echipament, așa că îți va oferi o bază pe care să lucrezi.


Zgârieturile nu sunt neapărat un semn al unei camere „proaste” sau că nu a fost îngrijită. S-ar putea să fie doar des folosită. Verificarea acestor imperfecțiuni de suprafață ar putea fi un semn al aspectului camerei în interior. Aceasta, pentru orice cameră digitală, este cea mai importantă parte.

Numărul de serie este încă vizibil? Fără acesta, nu poți garanta sau repara camera. S-ar putea să dai chiar și o cameră falsă sau furată. Toate butoanele funcționează? Se simt rigid și dificil de apăsat? S-ar putea să te împiedice să utilizezi anumite setări. Acestea pot fi remediate folosind un serviciu profesional de reparații aparatură foto.

Capacul compartimentului bateriei funcționează fără probleme? Verifică capacele terminalelor (piese din cauciuc care acoperă mufele de intrare / ieșire). Arată uzate și au nevoie de înlocuire? Flash-ul de pe cameră se declanșează cu ușurință? 

Dacă aproape toate punctele de mai sus sunt ok îți vor oferi liniștea sufletească. Camera poate funcționa perfect. În baza acestor aspecte ai putea să negociezi pentru un preț mai bun. Cele mai importante lucruri sunt senzorul, oglinda (dacă are una) și funcționarea bună a butoanelor pentru setările aparatului. Acestea sunt cele mai dificile și mai scumpe de rezolvat.

Majoritatea DSLR-urilor de la Canon și Nikon sunt proiectate să funcționeze fantastic după o sarcină grea. Chiar și după sute de mii de acționări ale obturatorului. Numărul fotografiilor totale este ceva de care trebuie să-ți pese cu adevărat. Îți spune de câte ori a declanșat obturatorul. Fiecare cameră are o durată de valabilitate, în special DSLR-urile cu oglinzi. Nu ai cumpăra o mașină fără să știi câți kilometri a parcurs.

Aparatele foto oferite publicului larg de zi cu zi vor începe adesea să arate semne de uzură în jurul valorii de 80.000-100.000/declanșări. Nu spun că nu va funcționa perfect după asta.
Un site excelent de utilizat este CameraShutterCount. Aici, încărci o imagine de pe cameră și acesta îți va oferi numărul obturatorului și speranța de viață a camerei. Așa că adu-ți propriul card de memorie și laptop. Magazinul fizic ar putea face acest lucru pentru tine, dar este întotdeauna mai bine să vă verifici personal.

Partea interioară a camerei

Pornește camera. Citește obiectivul? Încearcă să verifici și să te asiguri că totul funcționează fără probleme. Fă mai multe fotografii. Majoritatea persoanelor fac o singură poza, ceea ce s-ar putea să nu arate deloc probleme. Insista! Verifică senzorul pentru zgârieturi. Pentru a face acest lucru, trebuie să scoți obiectivul și să blochezi oglinda din setări. O suflantă ar putea fi la îndemână pentru a face distincția între praf și ceva mai rău. Dacă ecranul LCD este un ecran tactil, testează-l.

Dacă ești mulțumit de ceea ce ai găsit, atunci nu ezita să îl cumperi. Folosește punctele de mai sus pentru a negocia un preț mai mic, mai ales dacă vânzătorul a ratat ceva. Nu îți fie teamă să negociezi oricum, chiar dacă îl dorești cu adevărat.

Ai putea economisi 50 de euro, ceea ce este ok. Nu te simți niciodată presat să cumperi ceva. Verifică aparatura întâi, în ritmul propriu. Privește imaginile pe care le-ai făcut și testează numărul obturatorului pe laptop dacă este nevoie.

Un magazin fizic va fi întotdeauna mai bun decât achiziția online. În caz contrar, cumperi orbește, fără nici o garanție că îți vei putea recupera banii.  Cel mai important este cercetarea. Uită-te la problemele comune cu marca și modelul pe care vrei să-l cumperi. Asta îți va oferi o idee mai bună despre ce să cauți.

Dacă există vreo îndoială în mintea ta, atunci trebuie să cântărești pro și contra. Pentru mine, dacă ceva depășește 200 de euro, mă gândesc cu adevărat la toate aceste aspecte.
Cu toate acestea, dacă aș fi fost prea precaut, nu aș mai avea Canon 5Dmk3, primul meu aparat din seria pro, pe care îl folosesc și astăzi.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

No Comments

Post A Comment