fbpx
Cum să folosești liniile de conducere pentru a îmbunătăți compoziția fotografiei - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
6134
post-template-default,single,single-post,postid-6134,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-6134

Cum să folosești liniile de conducere pentru a îmbunătăți compoziția fotografiei

Liniile de conducere ale fotografiei sunt unul dintre cele mai eficiente și subutilizate instrumente compoziționale disponibile pentru fotografi.

Acestea pot fi utilizate pentru a atrage atenția privitorului asupra unei anumite părți a cadrului. Aceasta poate fi o persoană, un punct dispărut în fundalul cadrului sau ambele. În acest episod îți voi oferi toate informațiile necesare care te vor ajuta să folosești liniile de conducere pentru a crea imagini mai bune.

Linii de conducere vs căi

Definiția de linii de conducere este un concept simplu de linie în compoziția unei fotografii. Dacă ai urmat tot cursul gratuit acum știi despre compoziția unei fotografii și cum poți folosi anumite elemente pentru a crea impact. – (te poți înscrie la curs aici) – Ochii privitorului sunt atrași în mod natural de linii verticale, linii paralele, linii diagonale și chiar linii orizontale puternice.

Unele dintre subiectele principale din imagini, pot fi cărări, șine, clădiri și străzi. Acestea ne fac să ne simțim ca și cum am sta în fotografia în sine. Este important să înțelegi cum să utilizezi liniile de conducere în fotografie. Dacă sunt utilizate incorect, acestea vor fi dăunătoare compoziției tale.

Când vine vorba de linii de conducere Vs. poteci, există o mică diferență între cele două. Se folosesc aceleași setări ale camerei, dar diferența dintre o linie de conducere și o cale este destul de simplă.

O linie de conducere te duce către un punct de interes din cadru. Pe când o cale tinde să te ducă într-un punct dispărut.
De exemplu, imaginea de mai jos conține o linie de conducere, deoarece atrage atenția asupra persoanelor din vârful dealului.

Imaginea de mai jos conține o cale, pe măsură ce trece prin cadru, spre punctul de dispariție din depărtare.

Cum să nu folosești liniile de conducere

Unde te direcționează fotografiile de top? Aceasta este întrebarea importantă pe care trebuie să ți-o pui. Dacă răspunsul este „nicăieri în mod special” sau „în afara cadrului, evitând subiectul”, atunci faci ceva greșit.

Mai jos ai un exemplu, și dacă te uiți cu atenție vei observa că există multe linii de conducere. Ar putea fi folosite pentru a direcționa atenția privitorului asupra viaductului. Dar cum găsești unghiul și liniile potrivite?

O fotografie destul de drăguță, nu? O bună utilizare a liniilor, direcționând privirea către pod? Aproape…
Dacă urmezi liniile prin cadru, ochii se mișcă din cadru spre stânga.

Liniile de conducere au fost utilizate greșit, deoarece confundă observatorul.

Este destul de ușor să găsești linii puternice în fotografie. Dar dacă nu indică exact unde dorești, după cum spuneam, fac mai mult rău decât bine.

Să aruncăm o privire asupra modului în care poți utiliza corect liniile de conducere.

Modul corect de a utiliza liniile de conducere în fotografie

Aceeași locație, dar de data aceasta câțiva metri mai departe de câmp. O altă perspectivă. Observi diferența?

De data aceasta liniile de conducere îți aduc ochii în sus spre pod prin acea cale. Impactul este diferit.
Te face să te simți ca și cum ai sta în cadru și a privi calea pe care trebuie să o urmezi pentru a ajunge la destinație. Această destinație este podul aflat în depărtare.
Observi cât de puternică este această fotografie, acum când liniile principale sunt folosite corect? Nu contează dacă utilizezi camere Canon sau Nikon, cele mai bune sfaturi pentru fotografie sunt despre perspectivă, poziția proprie.

Indiferent dacă surprinzi fotografii de peisaj sau fotografie de stradă, poziția și perspectiva sunt totul.

Dacă nu ai înțeles destul de bine îți mai arăt câteva exemple.

Căi

O fotografie făcută la metroul din Londra.

Obiectivul cu unghi larg te plasează în cadru și exagerează lungimea liniilor conducătoare.
La o privire rapidă, poți vedea douăsprezece linii diferite. Acestea atrag atenția asupra scărilor rulante, spre destinația finală din vârf. Un excelent exemplu de cale.

Iată încă unul:

Arcadele care se repetă adaugă adâncime, iar noi urmăm fiecare repetare pe măsură ce formează linii. Poți utiliza chiar și aceste detalii, încorporând regula treimilor.
Un mod foarte simplu de a crea o cale cu linii de conducere. Fă ca liniile din imagine să devină principalul punct focal.

Linii de conducere

Dacă dorești să atragi atenția asupra unei anumite părți a cadrului, caută linii care există deja și folosește-le în avantajul tău.

Cam așa funcționează liniile de conducere. Căută-le, folosește-le și întrebă-te mereu „unde este îndreptată atenția mea?”

Care este experiența ta cu liniile de conducere? Ai aplicat aceste reguli până acum? Împărtășește cu mine și cu ceilalți pasionați rezultatele tale în secțiunea de comentarii sau pe email contact@bogdandodan.ro.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

PS. Mai sunt câteva zile până la închiderea înscrierilor pentru ediția 4 a cursului experiențial care începe pe data de 29 noiembrie 2020. Nu rata ocazia și înscrie-te dacă vrei să devii un fotograf mai bun.

Află mai multe despre structura acestui curs!  Dă click pe pagina de abonare de mai jos!

www.bogdandodan.ro/curs

No Comments

Post A Comment