fbpx
Cum realizezi portrete mai bune? Sfaturi - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5666
post-template-default,single,single-post,postid-5666,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5666

Cum realizezi portrete mai bune? Sfaturi

Nu poate fi chiar atât de dificil, nu-i aşa? Prietenul sau prietena, soţul sau soţia ori copilul tău te roagă să-i faci o poză. Ai un aparat foto digital bun, aşadar, îl iei şi faci fotografia. Dar nu ești mulţumit de rezultat şi nu ştii de ce. Subiectul este focalizat şi expus corect, deci ce nu este în regulă? Tocmai ai învăţat că, pe lângă execuţia tehnică, mai există şi alte lucruri de care trebuie să ţii cont pentru a obţine un portret reuşit.

Mai întâi, gândește-te la fundal. Probabil îți dorești acel fundal neclar care scoate în evidență subiectul tău dar nu îți reușeste acest lucru. Fundalul într-un portret nu trebuie să distragă atenţia de la subiect. Un perete simplu, un frunziş verde închis – orice este simplu (fără linii sau modele puternice) este o alegere bună. Nimic nu este mai greşit decât o linie, un stâlp sau o creangă care pare să crească din capul subiectului.

În acest articol îți prezint câteva trucuri prin care vei reuși să obții portrete minunate.

În primul rând trebuie să ții cont de diferenţa adusă de un obiectiv pentru portrete, așadar o să încep articolul discutând despre acestea.

Majoritatea aparatelor foto EOS dispun de obiectiv de uz general inclus care funcţionează pentru majoritatea tipurilor de fotografii. Totuşi, există o serie de obiective specializate concepute pentru genuri specifice, cum ar fi fotografia portret. Acestea pot face o mare diferenţă pentru fotografiile tale. Cu obiectivele pentru portrete, diferenţa principală este dată de distanţa focală şi diafragma maximă.

Selectarea distanţei focale potrivite

Distanţa focală reprezintă distanţa dintre obiectiv şi senzorul aparatului foto atunci când subiectul este focalizat şi este exprimată în mm. Obiectivele cu zoom au un interval focal exprimat ca minim şi maxim, cum ar fi 18-55 mm. De obicei, un obiectiv pentru portrete se referă la un obiectiv cu o distanţă focală de peste 85 mm.

În această compoziţie clasică cu capul şi umerii subiectului, obiectivul specializat pentru portrete EF 85mm f/1.8 USM oferă o distanţă focală mai mare pentru a crea un aspect natural şi pentru a separa modelul de fundal.

În comparaţie, utilizarea unei distanţe focale mai mici, cum ar fi de 24 mm, ar distorsiona faţa subiectului, modificându-i aparent proporţiile. De asemenea, fundalurile sunt mai clare de obicei la distanţe focale mai mici.

O diafragmă mai mare ajută

Alt factor cheie în selectarea unui obiectiv potrivit pentru fotografierea portretelor este diafragma maximă. Diafragma se referă la dimensiunea deschiderii obiectivului care lasă lumina să ajungă la senzorul aparatului foto.

Fiecare obiectiv are o anumită deschidere a diafragmei, cum ar fi f/2,8 sau f/5,6. Unele obiective cu zoom au o deschidere a diafragmei în funcţie de distanţa focală selectată; acestea vor afişa un interval de diafragmă, precum f/3,5-5,6. Cu cât numărul diafragmei este mai mic, cu atât este mai mare deschiderea maximă şi există avantaje la fotografierea portretelor cu un obiectiv cu o diafragmă maximă mai mare.

O deschidere mai mare a diafragmei lasă să intre mai multă lumină prin obiectiv în aparatul foto, astfel încât obiectivele cu deschidere mare a diafragmei sunt excelente pentru fotografierea la lumină scăzută, cum ar fi pentru portretele de interior. Un al doilea avantaj este că fotografierea cu diafragma setată la valoarea maximă, denumită adesea „larg deschisă”, produce mai multă neclaritate de fundal, preferată adesea de fotografii de portrete.

Să ne uităm la câteva exemple de fotografii portret realizate la diferite deschideri ale diafragmei, utilizând Canon EOS M5 cu obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM.

Toate aceste trei imagini sunt realizate la aceeaşi distanţă focală, cu dimensiunea deschiderii diafragmei variind de la mică (număr f mare) în prima fotografie la mare (număr f mic) în a treia fotografie. Atunci când încerci să elimini fundalurile care distrag atenţia în fotografiile de tip portret, este esenţial să ai un obiectiv cu diafragmă mare. În a treia imagine, atenţia privitorului este direcţionată dinspre fundalul care distrage atenţia spre faţa subiectului, fiind astfel un portret mult mai eficient.

Fotografiile portret sunt uşor de realizat, dar dificil de deprins.

Câteva sugestii de bază utile pentru a-ți transforma fotografiile reuşite într-unele excepţionale – indiferent dacă fotografiezi necunoscuți, familia sau prietenii.

Fotografiază din perspective diferite

Indiferent de persoana pe care o fotografiezi, nu te sfii să experimentezi diferite poziţii de fotografiere. Aşezăte în genunchi sau pe sol şi încearcă să fotografiezi subiectul de jos. Sau câştigă înălţime urcând cu atenţie pe scări, pentru a fotografia subiectul de sus. Dacă persoana pe care o fotografiezi practică sport, urcă un perete sau face surf pe un râu urban, apropiete de acţiune făcând zoom pentru apropiere şi surprindei expresia. Vei imprima fotografiei personalitate şi senzaţii puternice.

Fotografiază cu o deschidere mare a diafragmei pentru a lăsa să pătrundă mai multă lumină

Când fotografiezi portrete afară, este ideal să setezi o deschidere mare a diafragmei camerei (un număr f mic – în jur de f/2,8-f/5,6). Acest lucru îți permite să capturezi cu o adâncime redusă a câmpului, astfel încât fundalul din spatele subiectului va avea o neclaritate frumoasă. Astfel, subiectul va fi evidenţiat în fotografie.

Utilizează un timp de expunere mic, pentru a surprinde momentul

Chiar şi când ştiu că sunt fotografiaţi, oamenii au tendinţa să se mişte mult. Este păcat când o fotografie bună este compromisă de cineva care clipeşte, se încruntă sau se strâmbă.

Pentru a te asigura că nu se întâmplă aşa şi pentru a preveni neclarităţile nedorite cauzate de mişcare în fotografiile tale, utilizează un timp de expunere scurt – cel puţin 1/125 dintr-o secundă sau mai rapid.

Umple cadrul cu subiectul

Gândește-te unde vei fotografia subiectul înainte de a începe. Dorești să realizezi o fotografie care să redea aglomeraţia urbană, un stil cool minimalist sau multă acţiune? Dacă faci zoom in pentru a umple un cadru cu o persoană poți crea o fotografie puternică.

Poziţionarea subiectului într-o parte a cadrului şi includerea mediului acestuia – precum o scenă stradală, un câmp verde sau locuinţa acestuia – poate crea, de asemenea, rezultate minunate.

Joacă-te cu fundalurile

În toate fotografiile portret, persoana din fotografie trebuie să fie principalul punct de interes. Totuşi, poți schimba radical atmosfera unei fotografii prin modificarea fundalului, pentru a exprima personalitatea sau mediul persoanei. De exemplu, fotografierea unei persoane pe un peron de metrou aglomerat va transmite o altă senzaţie faţă de aceeaşi persoană fotografiată pe o bancă liniştită din parc. Uneori, şi un fundal minimalist, precum un perete sau o perdea simplă, oferă rezultate frumoase. Fii îndrăzneţ şi experimentează cu diferite fundaluri pentru a vedea care arată mai bine.

Păstrează naturaleţea portretelor – sau pozează cu atitudine

Portretele în care subiectul pozează pot arăta uneori nenaturale, aşadar ţine camera la îndemână pentru a captura zâmbetul spontan, concentrarea sau alte expresii faciale ale subiectului.
Sau, dacă dorești un portret mai teatral, încearcă să poziţionezi subiectul în stânga sau dreapta cadrului, pentru a adăuga un punct de interes. Roagă-l să nu privească direct spre aparat, pentru a adăuga mister.
Expresia facială a subiectului poate transforma o fotografie portret bună într-una excepţională. Aşadar, experimentează diferite stări şi emoţii când fotografiezi.

Tu ce experiențe ai avut cu fotografia de portret?

Împărtășește cu mine și cu ceilalți pasionați de fotografie rezultatele tale în secțiunea de comentarii sau pe email contact@bogdandodan.ro.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Pe curând!

PS. Dacă te interesează când voi face următoarea grupă pentru cursul experiențial te poți înscrie acum pe lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

Sursa: Canon

No Comments

Post A Comment