fbpx
Cum se foloseşte lumina naturală - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5635
post-template-default,single,single-post,postid-5635,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5635

Cum se foloseşte lumina naturală

Cât de des ai probleme cu lumina în fotografiile tale și cât de mult îți dorești să faci fotografii expuse corect?

În acest articol îți prezint câteva trucuri prin care vei reuși să obții fotografii în lumină bună.

Indiferent dacă fotografiezi portrete în aer liber, încerci să capturezi atmosfera de zi a unui oraş sau senzaţia unei seri minunate de vară, utilizarea luminii naturale te poate ajuta să creezi imagini uimitoare.


Vei constata o îmbunătăţire uriaşă a calităţii fotografiilor dacă ştii cum să folosești lumina în avantajul tău. Şi nu va trebui să investești în echipamente noi pentru a vedea rezultatele.


Lumina naturală se schimbă în funcţie de momentul zilei şi de vreme. Aşadar, înainte de a ieşi să fotografiezi, deprinde obiceiul de a gândi în perspectivă.

În cele din urmă, este inutil să te dai jos din pat devreme pentru a fotografia un râu citadin la răsăritul soarelui dacă obţii imagini mai bune la apus.


După cum poate știi din articolele precedente, într-o zi însorită, cu cer senin, lumina poate părea relativ caldă dimineaţa, mai intensă la amiază şi mai delicată seara.

Aşadar, dacă ai timp, ieşi şi surprinde aceeaşi scenă la ore diferite din zi şi compară lumina din fotografii pentru a descoperi care își place mai mult.

Evită lumina directă a soarelui pentru portrete

Lumina directă a soarelui în mijlocul zilei poate produce umbre puternice, care pot dezavantaja persoanele din portretele tale. Încearcă să fotografiezi oamenii la umbră în zilele însorite sau aşteaptă până după-amiază, când soarele produce o lumină mai caldă. Dacă te aşezi în spatele unei clădiri sau sub un copac, de exemplu, lumina intensă este efectiv difuzată şi va produce rezultate mai plăcute.

De asemenea, poți utiliza un bliţ în timpul zilei, pentru a echilibra efectele soarelui.

Profită de orele de aur

Ora dinainte de apus şi ora după răsărit, denumite adesea ore de aur sau ore magice, sunt preferate de fotografii profesionişti, deoarece oferă cea mai bună lumină din zi.

Soarele fiind mai jos pe cer, lumina orizontală aruncă umbre lungi şi inundă subiecţii într-o strălucire caldă.

Este ideală pentru portrete urbane, exprimarea frumuseţii naturii sau reflecţia apei.

Controlul balansului de alb al camerei

Uneori, lumina pare rumenă şi gălbuie. Alteori, pare rece şi albastră. În timp ce ochii tăi se adaptează în mod natural, astfel încât culorile să arate la fel în lumini diferite, camerele se bazează pe o setare denumită balans de alb.

Aceasta ajustează modul în care aparatul tău vede lumina şi îți permite să controlezi tonurile luminii cu care lucrezi. O poți seta pentru a compensa lumina prea rece sau prea caldă.

Există şapte setări de balans de alb standard pe majoritatea camerelor DSLR, mirrorless şi compacte avansate de la Canon. Nivel automat de alb este setarea implicită pentru majoritatea condiţiilor de lumină directă. Selectează modul Lumina zilei dacă fotografiezi în lumina puternică a soarelui sau alege Înnorat şi Înceţoşat sau Locuri umbroase.

Lumina Tungsten sau Fluorescentă pot ajuta la echilibrarea culorilor, dacă fotografiezi în interior.

Cea mai bună modalitate este să realizezi câteva fotografii cu diferite setări ale balansului de alb, pentru a vedea care arată mai bine. Astfel, te poți asigura că nu pierzi caracteristicile de culoare pe care le dorești de fapt.

Realizează-ți propriul reflector, pentru a amplifica lumina naturală

Reflectoarele sunt un mod simplu de a pune în valoare lumina naturală şi de a o îndrepta către subiectul tău. Nu trebui să cumperi unul de la un magazin foto profesional. Uneori, o placă sau o folie mare albă, argintie sau aurie aplicată pe un carton poate crea efectul căutat.

Fii îndrăzneţ şi experimentează

Experimentând cu lumina naturală, vei înţelege cum funcţionează, ce fel de lumină preferi şi cum arată într-o imagine. Pentru a învăţă să vezi lumina şi să o capturezi poate fi nevoie de timp, aşa că transformă această activitate într-un lucru amuzant. Ieşi şi fotografiază scenarii şi subiecţi cu iluminare neobişnuită şi profită din plin de vreme, anotimpuri şi diferite momente ale zilei

Te las cu o întrebare: dacă ai încercat deja să fotografiezi în lumină naturală, care a fost experiența ta? Împărtășește-o cu mine și cu ceilalți pasionați în secțiunea de comentarii sau pe email contact@bogdandodan.ro.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

PS. Dacă te interesează când voi face următoarea grupă pentru cursul experiențial te poți înscrie acum pe lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

No Comments

Post A Comment