fbpx
Fotografierea bebelușilor - 12 sfaturi de Ziua Copilului - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5641
post-template-default,single,single-post,postid-5641,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5641

Fotografierea bebelușilor – 12 sfaturi de Ziua Copilului

Astăzi este o zi specială pentru cei mici și am hotărât cu această ocazie să prezint un material interesant pentru pasionații de fotografie care vor să imortalizeze amintiri cu micile minunății. 

Lectură plăcută!

Fotografierea bebeluşilor este o activitate plăcută de care mulţi părinţi iubitori, membri ai familiei şi prieteni se vor grăbi să profite de îndată ce fac cunoştinţă cu nou-născutul şi este uşor de înţeles de ce: copiii sunt incredibil de simpatici şi, pe măsură ce cresc, încep să se vadă tot mai multe semne ale personalităţii lor. Indiferent dacă bebeluşii sunt veseli, curioşi, serioşi sau plini de viaţă, fotografia este una dintre cele mai bune modalităţi de a urmări şi a imortaliza aceste dezvoltări unice şi rapide.

Oricine poate să facă o poză rapidă, dar aceste tehnici te vor ajuta să realizezi imagini uimitoare care surprind cu adevărat aceste momente preţioase – gata de a le arăta familiei şi celor dragi aflaţi aproape şi la distanţă.

1. Alege cel mai bun moment

Cu excepţia nou-născuţilor, bebeluşii au un program bine stabilit. Aproape orice copil este obişnuit să facă unele lucruri în anumite momente ale zilei. Veţi şti când bebeluşul este cel mai fericit, aşa că încearcă să-l fotografiezi cu aceste ocazii. De exemplu, copilul tău ar putea să fie foarte calm imediat după masă. Sau după o repriză de somn în mijlocul dimineţii.

2. Fotografiază la nivelul ochilor

Fotografiile clasice cu nou-născuţi includ prim-planuri cu picioruşele şi mânuţele lor micuţe sau dormind pe umărul mamei sau al tatălui. Pentru copiii ceva mai mari, imaginile care includ mişcare, arătându-i la joacă sau în contextul vieţii lor, sunt amintiri pe care le vei preţui mereu. Regula de aur pentru aceste tipuri de fotografii este să fotografiezi de la nivelul ochilor pentru a asigura o senzaţie de intimitate.

Este întotdeauna o idee bună să planifici imaginile pe care dorești să le realizezi. Nu se ştie niciodată cât va ţine buna dispoziţie a copilului, aşa că fii pregătit să renunţi la fotografiile mai puţin importante dacă timpul nu îți permite.

3. Setează aparatul foto înainte de a fotografia

Timpul este esenţial atunci când fotografiezi bebeluşi. În momentele de calm, se poate să ai la dispoziţie 10 minute pentru fotografii. Asigură-te că echipamentul este pregătit la momentul potrivit pentru a beneficia de maximum de timp cu copilul vostru fericit. Desigur, lumina se schimbă şi bebeluşii se mişcă, aşa că inevitabil va trebui să reglezi setările pe parcurs. Dar realizând din timp reglajele de bază, cum ar fi obiectivul, modul de expunere, nivelul de alb, modul de declanşare şi alte setări esenţiale, vei avea mai mult timp pentru a realiza fotografii.

4. Lucrează cu lumină naturală

Profitând la maximum de lumina naturală, vei obţine fotografii mai vesele, mai reuşite şi mai intime cu bebeluşii. O tehnică simplă este să folosești un reflector pentru a îndrepta lumina de la geam în direcţia dorită. Nu ai nevoie de un reflector foto profesional, doar de un cearceaf alb sau de o bucată mare de hârtie ori carton de culoare albă. Aşează copilul lângă o fereastră şi cere unui prieten sau membru al familiei să orienteze reflectorul astfel încât lumina de la geam să lumineze umbrele de pe partea feţei copilului care este opusă ferestrei.

5. Pregătește obiectivele

Obiectivele pe care le vei folosi vor depinde de tipul de fotografie pe care dorești să o realizezi. Pentru fotografii generale, încearcă un obiectiv cu distanţă focală fixă, precum Canon EF 50mm f/1.8 STM, care se descurcă bine în medii cu lumină redusă, cum ar fi dormitoare, sau un obiectiv pentru portrete, precum Canon EF 85mm f/1.8 USM. Acesta are o viteză ridicată de focalizare automată care poate fi utilă pentru a surprinde mişcarea, precum mersul de-a buşilea şi mâncatul.

Dacă dorești să obţii prim-planuri clare ale trăsăturilor micuţe ale copilului – mâini, degetele de la picioare şi gene – un obiectiv macro precum Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM pentru aparatele foto DSLR sau Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM pentru aparatele foto mirrorless este o alegere excelentă.

În general, obiectivele cu distanţă focală fixă, cum ar fi de 50 mm sau 85 mm, sunt excelente în mediile întunecate, deoarece permit pătrunderea unei cantităţi mari de lumină. Se poate însă să dorești să folosești un obiectiv cu zoom pentru situaţiile în care bebeluşul este activ. Un obiectiv cu zoom, precum Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, îți permite să menţii încadrarea în timp ce bebeluşul se mişcă şi îți oferă o şansă mai mare de a obţine fotografia dorită într-un interval de timp scurt.

6. Şşt! Fotografiază silenţios

Bebeluşii pot fi cu uşurinţă distraşi şi chiar speriaţi de bipurile ascuţite şi zgomotele obturatorului. Aici se va dovedi util modul de fotografiere silenţios. Dacă ai un aparat Canon EOS M50, poţi alege modul silenţios din modurile de scenă. La aparatele Canon PowerShot, obturatorul este deja mai silenţios decât la multe alte modele de aparate foto. Altă opţiune este să maschezi zgomotul obturatorului cu muzică liniştitoare sau însufleţită, în funcţie de atmosfera pe care dorești să o creezi.

7. Fotografiază în modul prioritate timp de expunere

În modul Tv (Prioritate timp de expunere), poți seta timpul de expunere pe care îl dorești, iar aparatul foto calculează corespunzător cea mai bună deschidere a diafragmei. Acest mod îți oferă libertatea de a lucra rapid şi creativ fără a trebui să faci o mulţime de ajustări în mijlocul unei fotografii. De exemplu, timpul de expunere trebuie să fie suficient de scurt pentru a evita ca mişcarea să devină neclară, astfel că, atunci când fotografiezi un copil activ, o valoare de 1/250 de secunde este un început bun. Începe de acolo şi reglează timpul de expunere în funcţie de activitate.

De regulă, vei dori ca întreaga faţă a copilului să fie focalizată, astfel că este important să verifici ca adâncimea câmpului să nu fie prea mică. Lăsând sensibilitatea ISO pe automat, vei putea să obţii setările dorite pentru timpul de expunere şi deschiderea diafragmei. Nu uita însă, cu cât valoarea ISO este mai mică, cu atât calitatea imaginii va fi mai mare.

8. Utilizează modul de fotografiere continuă

În majoritatea cazurilor, probabil fotografiezi cadru cu cadru. Dar pentru portretele copiilor, ar trebui să încerci să setezi modul de declanşare al aparatului foto la setarea de fotografiere continuă. Fotografierea continuă (cunoscută şi ca modul de fotografiere în rafală) este deosebit de utilă atunci când copilul se mişcă! Te va ajuta să urmărești toate mişcările bruşte ale copilului şi îți va oferi cea mai bună şansă de a surprinde acel moment perfect, deoarece niciun copil nu va sta prea mult într-un loc pentru o fotografie.

9. Încearcă diverse puncte de focalizare

Pentru portrete, în mod normal vei dori să focalizezi pe ochii subiectului. Dar în cazul portretelor bebeluşilor, poți crea imagini interesante încălcând din când în când această regulă.

Deoarece bebeluşii sunt atât de mici, părţi ale corpului precum mâinile şi picioarele pot fi un subiect interesant. Dacă aparatul foto are un ecran tactil, nu trebuie decât să atingi ecranul acolo unde vezi degetele de la mână sau de la picioare pentru a focaliza. Cu o diafragmă largă, orice altceva din fotografie va fi estompat, menţinând în acelaşi timp ferm focalizarea pe trăsătura pe care dorești să o evidenţiezi.

10. Reflectă lumina bliţului

În situaţiile în care doriești să controlezi lumina cu un bliţ, este important să nu îndrepți bliţul în ochii copilului, deoarece lumina acestuia poate fi foarte puternică pentru copii, indiferent de vârstă. Folosește în schimb un bliţ extern şi reflectă lumina acestuia din tavan sau un perete opus. Este uşor să faci asta cu Canon Speedlite 470EX-AI*, graţie capului motorizat cu reflectare şi pivotare, care găseşte automat unghiul potrivit pentru un iluminat avantajos. Nu doar vei obţine rezultate mai naturale, dar capul motorizat poate fi în sine o sursă de interes şi poate atrage atenţia copilului.

11. Folosește un trepied

Bebeluşii fac în general mişcări bruşte, aşa că un trepied poate să nu pară accesoriul ideal. Îți va lasă însă mâinile libere pentru a poza sau a distrage atenţia copilului şi a obţine expresiile dorite.

Folosind un trepied, vei putea totodată să te incluzi şi pe tine în fotografie şi să creezi poveşti clasice memorabile cu mâinile în jurul mânuţelor sau picioruşelor copilului, de exemplu. Cu aparatul foto pe un trepied, schimbă modul de declanşare la temporizatorul automat. De regulă, vei putea alege între 2 şi 10 secunde. Alegeţi opţiunea de 10 secunde. Fă mai întâi o fotografie de probă numai cu tine sau cerei partenerului sau unui prieten să stea acolo unde intenţionezi să stai tu, astfel încât să poți obţine setările optime de focalizare şi de expunere. Când ești mulţumit, apasă butonul declanşatorului şi intră în cadru!

12. Folosește aplicaţii

Există numeroase aplicaţii utile care vor face fotografierea, învăţarea şi distribuirea mai uşoare şi mai plăcute.

Dacă ai un aparat foto cu funcţie Wi-Fi, poți folosi aplicaţia gratuită Canon Camera Connect pentru a controla aparatul de la distanţă de pe dispozitivul Android sau iOS, evitând eventualul tremur al aparatului. Cu aparatul foto montat pe un trepied, poți interacţiona direct cu copilul, monitorizând vizualizarea în timp real a aparatului pe telefon şi acţionând declanşatorul la momentul decisiv. Poți folosi aplicaţia şi pentru a importa rapid fotografiile direct pe telefon pentru distribuire uşoară.

Aplicaţia Canon Photo Companion oferă sfaturi personalizate şi exerciţii care sunt potrivite pentru modelul tău de aparat foto. Selectează aparatul foto EOS când ți se solicită şi vei avea la dispoziţie o mulţime de tutoriale video, articole pline de inspiraţie şi sfaturi pe diverse teme, precum fotografierea copiilor, permiţându-ți să îți îmbunătăţești constant fotografia şi să înveți din mers.


Sursă: Jeff Meyer


Întrebarea de astăzi pentru tine este: dacă ai încercat deja să fotografiezi bebeluși sau copii, care au fost rezultatele tale? Împărtășește-le cu mine și cu ceilalți pasionați în secțiunea de comentarii.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Pe curând și o zi a copilului fericită alături de cei mici!

PS. Dacă te interesează când voi face următoarea grupă pentru cursul experiențial te poți înscrie acum pe lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

No Comments

Post A Comment