fbpx
Cum să faci fotografii din ce în ce mai frumoase în aer liber: ora de aur sau golden hour - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5618
post-template-default,single,single-post,postid-5618,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5618

Cum să faci fotografii din ce în ce mai frumoase în aer liber: ora de aur sau golden hour

De câte ori ai rămas fără cuvinte în fața unei fotografii frumoase a unui apus de soare? Și cât de mult îți dorești să faci fotografii atât de frumoase?

În acest articol explic cum poți avea rezultate uimitoare.

Există două momente din zi care trebuie să fie preferate de fotografi, în special de cei care fotografiază peisaje sau, în general, scene în aer liber. Acestea sunt două intervale de aproximativ o oră care alcătuiesc așa-numitele ore de aur.

Prima oră de aur se extinde de la aproximativ jumătate de oră înainte până la aproximativ jumătate de oră după răsărit. Al doilea de la aproximativ o jumătate de oră înainte de aproximativ o jumătate de oră după apusul soarelui.

În aceste două ore, lumina soarelui este de natură să ofere mult mai mult farmec scenei fotografiate.

Este ușor să fim de acord cu aceasta analizând câteva exemple de fotografii făcute în timpul orei de aur sau gândindu-ne la cât de des am încercat să facem fotografii cu apusuri de soare.

Lumina în timpul orei de aur, printre altele, aduce următoarele avantaje:

  • culoarea luminii („aurie”) face ca culorile să fie mai calde, mai intense;
  • cerul oferă nuanțe de la galben, la roșu, la violet, care sunt adesea cu adevărat captivante;
  • înclinația luminii solare oferă obiectelor fotografiate o aură luminoasă în funcție de unghiul din care fotografiem (aici numeroase exemple);
  • după apusul soarelui, albastrul clar al cerului și primele lumini aprinse fac fotografiile care includ clădiri să fie foarte spectaculoase;
  • dacă există o oglindă de apă, pot fi create jocuri de reflecții interesante, atât profitând de lumina solară, cât și de iluminatul artificial.

Așadar, un sfat pentru cei care doresc să fotografieze peisaje (dar și pentru cei care în general fotografiază de obicei în aer liber) este să se obișnuiască să profite de ora de aur.

În general, între răsăritul și apusul soarelui, primul este de preferat, cu excepția cazului în care dorești să te joci cu luminile clădirilor, care probabil vor fi stinse în zori.

În plus, trebuie avut în vedere faptul că lumina, în timpul orei de aur, se îmbunătățește în anotimpurile mai reci.

În ciuda avantajelor incontestabile, fotografia în timpul orei de aur ascunde de asemenea capcane:

  • dacă dorim să profităm de cele mai bune condiții, adică răsăritul soarelui și sezonul rece, ieșirea pentru a fotografia în timpul orei de aur poate deveni foarte obositoare (dar, după cum spun americanii, „no pain, no gain”, nu există câștig fără durere);
  • intensitatea luminii disponibile este mai mică decât cea din timpul zilei, prin urmare, de multe ori va trebui să recurgi la timpi mai lungi de expunere, astfel încât va fi nevoie de un trepied pentru a evita fotografiile mișcate;
  • fereastra timpului disponibil este foarte scurtă (aproximativ o oră), prin urmare nu poți pierde timpul în încercări, mai bine să identifici scena care va fi fotografiată în avans.

În concluzie, îți recomand un instrument online excelent: calculatorul orei de aur. Este un site care oferă ora exactă a orei de aur, pe baza locației în care te afli.

În plus, poți descărca și o aplicație pentru iPhone sau android cu aceleași funcții.

De acum încolo, fii gata să sări peste cină sau să abandonezi căldura păturilor, dacă dorești să oferi o lumină diferită fotografiilor tale!

Te las cu o întrebare: dacă ai încercat deja să fotografiezi în timpul orei de aur, care a fost experiența ta? Împărtășește-o cu mine și cu ceilalți pasionați în secțiunea de comentarii.

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau instagram.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Pe curând!

PS. Dacă te interesează când voi face următoarea grupă pentru cursul experiențial te poți înscrie acum pe lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

No Comments

Post A Comment