fbpx
3 trucuri simple pentru a învăța rapid fotografie - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5473
post-template-default,single,single-post,postid-5473,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5473

3 trucuri simple pentru a învăța rapid fotografie

În ziua de astăzi, unde avem la dispoziție aparate foto de înaltă tehnologie, cu tot felul de funcții care promit să facă fotografia mai rapidă, mai simplă și mai ușoară, este dificil să nu fii prins de ideea că scurtăturile te ajută să devii un fotograf mai bun.

Aspectul care o face și mai dificilă este cantitatea uriașă de lucruri de fotografiat – animale, peisaje, portrete ale prietenilor și familiei, scene de stradă și așa mai departe.

Dar punctul cel mai important al problemei este că pentru a deveni un fotograf mai bun, trebuie să iei o cale. Până la urmă, fotografia este o formă de artă; o meserie care durează ani întregi pentru a se perfecționa.

Nu mai vorbim că abordarea portretelor variază considerabil de la modul în care abordezi peisaje sau scene de stradă. A avea o serie de abilități nu este suficient pentru a face față oricărei situații.

Acestea fiind spuse, există câteva strategii pe care le poți utiliza pentru a-ți dezvolta abilitățile și a simplifica fotografia în același timp. Este doar o chestiune de a te concentra pe un flux de lucru foarte simplu care include trei părți.

1. Alege o lentilă și obişnuieşte-te cu ea

Fotografii sunt cunoscuți pentru utilizarea echipamentului, cu sertare și pungi pline cu filtre, capete de trepied, corpuri ale aparatelor și mai ales lentile.

Deși este plăcut să ai o colecție solidă de echipamente care să rezolve cele mai dificile momente, împrăștierea atenției (și a banilor) pe mai multe lentile va complica doar lucrurile, pentru un începător. Fiecare lentilă face lucruri puțin diferit față de celelalte, iar lentilele cu distanțe focale diferite au scopuri foarte diferite.

Cea mai bună modalitate de a dezvolta o înțelegere a modului în care fiecare lentilă din kit-ul tău este realizată este să petreci mult timp încercându-le una câte una.

Cheia nu este să te inviți să scoți lentila cu unghi larg și să petreci o oră făcând fotografii, ci să petreci o cantitate semnificativă de timp învățând despre obiectivul tău, explorându-i caracteristicile, cunoscându-i  comportamentele și particularitățile sale.

De asemenea, fotografierea subiecților diferiți pentru a determina punctele tari și punctele slabe ale obiectivului. Nu există un termen prescris – pentru unii, câteva zile de fotografiere cu un obiectiv pot fi suficiente pentru a-l cunoaște în interior și în exterior. Pentru alții, cunoașterea lentilei poate dura săptămâni sau luni.

Care este avantajul de a avea o strategie pe un obiectiv, s-ar putea să te întrebi?

Nu numai că acest lucru te va ajuta să afli despre echipamentul tău, dar îți va oferi, de asemenea, posibilitatea de a te concentra pe procesul de a face o fotografie, mai degrabă decât să te preocupe schimbarea lentilelor.

Dacă nu ești ocupat în mod constant cu lentile, vei avea mai mult timp să te concentrezi asupra compunerii de fotografii bune. În plus, îți oferă și o imagine mai clară despre care ar putea fi următoarea ta achiziție pentru a completa golurile pe care obiectivul tău actual nu le acoperă.

În esență, această strategie te ajută pe toate fronturile – să te familiarizezi cu echipamentul tău, să îmbunătățești compoziția fotografiilor și să îți aprofundezi abilitățile.

2. Simplifică subiectul

Având în vedere capacitățile remarcabile ale aparatelor foto de astăzi, este dificil să nu fii prins de ideea că este ușor să faci fotografii cu orice subiect. Dacă te gândești, se întâmplă adesea să iei aparatul foto și să ieși cu intenția de a face fotografii cu natură sau peisaje, dar atunci pe parcurs decizi să faci câteva portrete pe stradă și fotografii urbane?

Problema saltului de la un tip de subiect la altul este foarte asemănătoare cu a încerca să se lucreze cu un număr excesiv de lentile – mai degrabă devii priceput cu unul, în loc să îți împrăștii atenția în multe sectoare diferite. Cel mai adesea, a avea această abordare înseamnă a obține mai multe fotografii, dar toate fotografiile de calitate inferioară.

De ce?

Problema este că fiecare subiect necesită setări diferite ale camerei, dacă nu și obiective diferite. Așadar, atunci când ieși să fotografiezi un apus de soare, vei avea nevoie de setări ale camerei foarte diferite în comparație cu cele ale unui portret al unui subiect/prieten realizat la interior.

Prin urmare, o parte din ceea ce te va face să fii un fotograf mai bun este practica și experiența, iar schimbarea de la un subiect la altul nu te va ajuta în acest efort. Fă un efort pentru a simplifica lucrurile, concentrează-te pe un subiect, fă-ți treaba, perfecționează-te, după care treci la următorul.

Dacă ai setat aparatul foto să facă fotografii cu expunere îndelungată a unei cascade, dedică-te să faci fotografii cu expunerea îndelungată a cascadei. Dacă ai de gând să faci portrete cu lumină naturală, dedică-te portretelor cu lumină naturală.

Aceasta nu înseamnă că nu poți schimba subiectul pe care îl fotografiezi de la o zi la alta; dar la fiecare ieșire, limitarea atenției la un tip de subiect te va conduce să exersezi mai mult în acel sector.

Pe termen lung, avantajul va fi un nivel mai profund de înțelegere a setărilor aparatului, a echipamentelor și a tuturor aspectelor creative pentru a face fotografii de o calitate superioară în ceea ce privește subiectul specific, rezultatul va fi că vei avea fotografii mai bune.

3. Nu te lăsa distras de accesorii

Există tone și tone de accesorii și gadgeturi pentru fotografi. Atât de multe, încât este ușor să intri în modul de achiziție și să termini cu o geantă plină cu accesorii de care nu ai neapărat nevoie.

Când ești distras de accesorii, atenția ta este îndepărtată de la învățarea proceselor pentru realizarea fotografiilor de înaltă calitate. Desigur, este frumos să poți controla camera cu smartphone-ul, dar aceste lucruri te pot ajuta să înveți fundamentele fotografiei, cum ar fi viteza obturatorului, diafragma, ISO și altele care te pot dezvolta?

Răspunsul este că nu este posibil. Cu siguranță nu vor fi cele mai noi accesorii și gadgeturi vestimentare care îți vor crește capacitatea de a crea fotografiile mult dorite.

Înainte de a începe să investești într-o serie de accesorii pentru aparatul foto, concentrează-te pe învățarea elementelor de bază ale fotografiei și pe termen lung vei avea beneficii, deoarece cu un nivel mai profund de înțelegere a compoziției, iluminării, expunerii și multe altele, vei fi capabil să creezi fotografii mai interesante și vei fi capabil să utilizezi gadgeturile achiziționate într-un mod mai direcționat.

În caz contrar, limitează achiziționarea de accesorii (cel puțin inițial) la un trepied, o serie de filtre și un buton de declanșare de la distanță. Aceste accesorii îți vor extinde foarte mult capacitățile în ceea ce privește tipurile de fotografii făcute fără a pierde oportunitățile.

Morala poveștii este de a simplifica abordarea și de a rezista distracțiilor. Petrece timp lucrând cu un obiectiv și un tip de subiect, astfel încât să îți perfecționezi înțelegerea elementelor fundamentale ale fotografiei.

Prin implicarea mai profundă în procesul de creare a unei fotografii și rezistența tentației de a sari de la subiect la subiect, de la o lentilă la alta și de la un accesoriu la altul, vei înțelege mai bine procesul de înțelegere a fotografiei și vei îmbunătăți fotografiile create.

Este atât de simplu!

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau pe celelalte platforme social.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi pentru a îmbunătăți acest articol, sunt binevenite!

Informațiile ți-au fost de folos? Te rog dă un share, să afle și alți pasionați de fotografie despre acest articol.

Sunt curios dacă ai alte neclarități și aștept întrebările tale!

Pe curând!

PS. Dacă te interesează când voi face următoarea grupă pentru cursul experiențial te poți înscrie acum pe Lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

No Comments

Post A Comment