fbpx
Ce este un fișier CR3 și cum să deschizi unul! - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5442
post-template-default,single,single-post,postid-5442,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5442

Ce este un fișier CR3 și cum să deschizi unul!

Dezvoltator – Canon
Categorie – Fișiere brute
Format – Binar

Acest fișier este salvat într-un format binar, care necesită un program specific pentru a citi conținutul său.

Scurtă istorie

Fișierele CR3 sunt extensii de fișiere de imagine brute utilizate de Canon. Noua gamă de camere Canon mirrorless utilizează fișierul CR3.

Este posibil să găsești fișiere CR3 când utilizezi Canon EOS R și RP. Aici, te voi ajuta să deschizi și să convertești un fișier CR3.

Așadar, un fișier CR3 este o imagine creată de camerele digitale Canon, cum ar fi Canon EOS M50, R și RP. Poate stoca date de imagine RAW necomprimate exact așa cum au fost capturate de datele de imagine CCD(senzorul de imagine) sau RAW comprimate (C-RAW), în funcție de setarea camerei selectate. Fișierele CR3 au fost introduse în 2018 odată cu lansarea Canon EOS M50, înlocuind fișierele .CR2.

Ce este o extensie de fișier?

Extensiile de fișiere vin la sfârșitul titlului fișierului digital. Un fișier text va afișa un .txt, în timp ce un tip de fișier imagine poate afișa .JPEG.

Problema apare atunci când capturezi fotografii într-un format brut. Aici, producătorii își plasează extensiile de fișiere unice după numele fiecărui fișier.

Aceste extensii permit computerului să le citească și să le editeze. Unii au nevoie de programe speciale sau plugin-uri pentru a le putea previzualiza.

Vei avea nevoie de alte programe pentru a le putea citi corect, astfel încât să poți „edita” conținutul.

Ce este un fișier CR3?

Canon, la fel ca alți producători, folosește extensii de fișiere pentru a-și separa fișierele de imagine digitale de concurenți.

Această extensie indică programul computerului dacă îl poate utiliza sau nu. Fișierul CR3 este un format Canon Raw, care are o reproducere de cea mai înaltă calitate a scenei pe care o fotografiezi.

Deoarece fișierul CR3 este un format de fișier relativ nou, computerul tău nu va putea permite să previzualizezi imaginile de tipul fișierului CR3. Pentru a edita fișierele CR3, ai nevoie de acces la o platformă software de editare care le poate citi.

Ce sa fac?

Când am încercat prima dată, Lightroom și Photoshop nu au creat încă un plug-in pentru fișierele CR3, deoarece este unul dintre cele mai recente lansate. A trebuit să convertesc imaginile brute CR3 în DNG pentru a le vizualiza, deschide, converti și edita.

Vei vedea că toate camerele Canon cu un procesor Digic 8 vor folosi fișierul CR3. Nu este exclusiv pentru noua gamă mirrorless.

Diferența dintre un fișier CR2 și CR3 este CR2 se bazează pe formatul TIFF dezactivat. Fișierul CR3 este mai aproape de CIFF (Camera Image File Format).

Îl poți salva ca versiune C-RAW (Compressed RAW) cu pierderi, ceea ce îi permite să fie cu 40% mai mic decât cea mai mare dimensiune. Beneficiul este că vei obține o pierdere minimă a calității.

Mai jos îți voi spune cum să faci toate acestea și de ce ai nevoie pentru a face acest lucru.

Cum poți converti un fișier CR3?

Pentru a citi sau scrie (edita) fișiere CR3, ai nevoie de un program de editare, cum ar fi Adobe Lightroom. Fie versiunea Classic CC, fie versiunea mobilă va funcționa.

Pentru Lightroom Classic, trebuie să ai versiunea 8.0 sau o versiune ulterioară. Versiunea 2.0 pentru Lightroom va fi de asemenea suficientă, atât timp cât Camera Raw are instalată o versiune 11.0.

Odată ce imaginile sunt încărcate, le poți converti în JPEG, TIFF, PSD, DNG, PNG sau poți păstra fișierul CR3.

Din fericire, Canon a creat Canon Digital Photo Professional, permițând să convertești imaginile Canon Raw în orice alt format dorești.

Adobe Photoshop este un alt program pe care îl poți utiliza. Dar poate fi ceva mai complicat. Fișierul CR3 este o imagine brută, deci Photoshop va forța deschiderea Camera Raw (un convertor de fișiere Raw). Acest proces este ceva prin care trebuie să parcurgeți înainte de a putea deschide fotografia pentru editare intensivă.

Camera Raw permite ajustări pe care le poți utiliza și apoi le poți salva fără a fi necesar să deschizi Photoshop.

Cum se deschide un fișier CR3 pe Windows?

Deschiderea unui fișier CR3 necesită un program de editare, cum ar fi Photoshop, Photoshop Elements sau Lightroom.

Cu Camera Raw, trebuie să apeși Open Image pentru a o utiliza în Adobe Photoshop. De acolo, poți să editezi imaginea. Lightroom este o opțiune mai bună, deoarece deschide fotografii brute, fără să treci prin prea mulți pași.

Cel mai bine este să convertești imaginile într-un DNG (Negativ digital) care are mai multe opțiuni de utilizare.

Pentru sistemele de operare Windows și Mac, utilizează Lightroom sau Canon Digital Photo Professional.

Personal pentru vizualizarea și selecția fișierelor Raw folosesc Adobe Bridge (instalat alături de Photoshop care conține extensia Camera Raw), din care reușesc să le și deschid ulterior în Camera Raw pentru a le edita. Explic acest procedeu și modul în care editez fotografiile în cadrul cursului experiențial. Vineri, 13 mai, sau duminică 17 mai de la ora 20:00 voi face un Webinar gratuit în care voi prezenta acest procedeu. Dacă te interesează cum se face te poți înscrie de pe acest link la eveniment: https://www.facebook.com/events/594589801146728/

CR3 și Raw sunt la fel?

Un fișier CR3 este o extensie a fișierelor brute pentru camerele digitale cu procesor Canon Digic 8. Este similar cu formatul fără pierderi al TIFF. Acestea urmează versiunea CIFF. Sunt fișiere mari și este normal să fie așa deoarece conțin mai multă informație, pentru a îți permite să le editezi.

Este un fișier CR3 mai bun decât JPEG?

De obicei, orice fișier imagine brut este mai bun decât un JPEG. Dar, numai dacă este ceva de care ai nevoie. Depinde, ca întotdeauna, de ceea ce plănuiești să faci cu fotografiile tale.

JPEG-urile sunt un format de fișier pierdut, ceea ce înseamnă că își pierd calitatea de fiecare dată când îl deschizi. Un fișier CR3 cu format brut îți oferă date mult mai multe și prin urmare, păstrează o calitate mai mare.

Cel mai bine este să folosești formate brute pentru toate tipurile de fotografie.

Un alt program gratuit care deschide peste 300 de formate de fișiere este File Viewer Plus. Poate fi folosit și pentru CR3.

Așadar, pe Windows și MAC:

Adobe Lightroom/Photoshop/Bridge cu plugin-ul Adobe Camera Raw sau Canon Digital Photo Professional

IOS: Canon Digital Photo Professional Express

Dacă dorești să sugerezi completări sau actualizări la acest articol, te rog să mă informezi.

Sper că au fost ușor de înțeles aceste informații și să ne auzim cu bine!

Pe curând!

No Comments

Post A Comment