fbpx
Tehnici creative - Slow Speed Synch Flash - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5397
post-template-default,single,single-post,postid-5397,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5397

Tehnici creative – Slow Speed Synch Flash

Ai auzit vreodată despre tehnica de fotografiere Slow Sync Flash? Este o tehnică mai puțin cunoscută, dar suficient de simplu de utilizat, care îți va permite să obții imagini ieșite din tiparele normale, prin urmare, îți poate îmbogăți posibilitățile de utilizare creativă în fotografie. Să aflăm mai multe despre această tehnică!

Când fotografiezi un subiect în situații de lumină scăzută, există în general două opțiuni: fie folosești blițul, fie un timp îndelungat de expunere.

Bliț – Când fotografiezi în condiții de lumină scăzută cu blițul în modul automat, aparatul va alege o viteză de expunere relativ rapidă. Aceasta înseamnă că subiectul va fi bine luminat și că, dacă se mișcă, va fi înghețat și în consecință, va fi clar. În această situație, subiectul va fi bine luminat,  în timp ce fundalul este întunecat. În acest caz, blițul este singura sursă de lumină. Acest tip de fotografie generează, de obicei, imagini neplăcute și forțează fotograful să respingă utilizarea blițului.

Viteză lungă de expunere – Cealaltă opțiune este să nu folosești blițul, ci să fotografiezi cu o viteză mai mică a obturatorului pentru a colecta cât mai multă lumină posibil din mediul înconjurător și a obține o imagine bine expusă. Această tehnică este eficientă dacă faci fotografii sau scene de peisaj fără obiecte în mișcare, dacă acestea sunt acolo, inevitabil vor apare mișcate.

Ambele opțiuni de mai sus sunt tehnici valabile, dar ambele au punctele lor slabe. Cu toate acestea, există o a treia posibilitate, care este tocmai Slow Sync Flash.

Ce este Slow Sync?

Sincronizare lentă este o caracteristică găsită pe multe aparate care setează o viteză lungă de expunere, în timp ce activează simultan blițul. Aceasta înseamnă că vei obține o fotografie cu subiectul iluminat (cu lumină flash), cât și un fundal iluminat (cu lumină ambientală).

Aparatele DSLR ne permit de obicei să activăm manual acest mod și să setăm timpul de expunere și puterea de declanșare a flash-ului. În cazul aparatelor compacte, acest mod este activat prin alegerea modurilor sau scenelor prestabilite, cum ar fi modul „noapte” sau chiar modul „petrecere”, unde aparatul selectează viteza de expunere și puterea blițului.

Sincronizare pe prima sau a doua perdea (sincronizare cortină frontală și sincronizare cu cortina posterioară). Front curtain sync și Rear curtain sync

În modul Slow Sync, poți alege, de asemenea, dacă să declanșezi blițul pe prima sau a doua perdea. Aceasta este o alegere mai tehnică care necesită cunoaștere a funcționării blițului, dar în termeni cât mai simpli, poți alege să pornești blițul la începutul sau la sfârșitul perioadei de expunere.

Sincronizarea cu cea de-a doua perdea (Sincronizarea cortinei din spate – Rear Curtain Sync) – această setare declanșează blițul la sfârșitul expunerii: când apeși butonul declanșator obiectivul lasă să treacă lumina și chiar înainte de a închide, blițul se va declanșa pentru a ilumina și îngheța subiectul principal.

Sincronizarea perdelei frontale (Front Curtain Sync) – această setare declanșează blițul la începutul expunerii: când apeși butonul declanșator, blițul se activează imediat și obturatorul rămâne deschis după captarea luminii ambientale.

S-ar putea crede că nu există prea multe diferențe între aceste două moduri, dar atunci când fotografiezi un subiect în mișcare, alegerea poate influența puternic efectul final.

Exemplu de sincronizare cu perdea frontala (stânga) și perdea posterioară (dreapta).

Această fotografie a fost realizată cu o sincronizare pe a doua perdea

Această fotografie a fost făcută cu o sincronizare pe prima perdea

Trepied sau mână liberă?

Când utilizezi Slow Sync și prin urmare, setezi perioade lungi de expunere, practic ar fi necesară utilizarea unui trepied bun pentru a evita orice mișcare a camerei. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, ținând camera în mână în timp ce utilizezi Slow Sync poate duce la unele efecte creative minunate.

Personal folosesc acest mod pentru a crea fotografii creative în timpul evenimentelor, de exemplu când se fură mireasa și ajungem în club, sau chiar în timpul petrecerii de la restaurant unde găsim diferite jocuri de lumini și putem crea adevărate opere de artă.

Sfatul meu este să experimentezi diversele posibilități în diferite situații pentru a dobândi o anumită experiență și a alege cea mai eficientă tehnică.

Ca de obice, dacă ai întrebări sau neclarități, așa cum te-am obișnuit, nu ezita să îmi scrii!

Pe curând!

No Comments

Post A Comment