fbpx
10 sfaturi pentru a fotografia nunți ca un profesionist (chiar dacă începi de la zero) - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5321
post-template-default,single,single-post,postid-5321,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5321

10 sfaturi pentru a fotografia nunți ca un profesionist (chiar dacă începi de la zero)

De câțiva ani buni sunt fotograf de eveniment, cu precădere în fotografia de nuntă. Cei care mă urmăresc îmi cunosc povestea și știu cum a început totul. Voi reaminti pe scurt și îți spun că am început să fac fotografie când s-a născut primul meu copil, ca apoi să descopăr că fotografia mă pasiona mai mult decât aș fi crezut. Am avut primul eveniment la cererea unor prieteni, moment în care am realizat că asta îmi doresc să fac în continuare. Așadar am început să mă educ în acest domeniu și ușor, ușor, devenisem fotograful de eveniment român din zona unde locuiam în perioada aceea, în Italia.

Inițial fotografiam orice tip de eveniment, dar am descoperit după prima nuntă că amalgamul de emoții, trăiri și energia pe care ți-o oferă acest tip de eveniment este unică.

La prima mea nuntă ”pro” m-am simțit destul de pregătit. Am făcut și poze bune, dar gestionarea evenimentului a fost un dezastru. Deși aveam experiență la celelalte tipuri de evenimente și știam la ce să mă adaptez în funcție de situație, aici totul a fost diferit! Evenimente neașteptate complet noi m-au prins nepregătit.

Din fericire, chiar și așa am reușit să duc acasă un material bun al acelui eveniment. Cred că acesta a fost unul dintre momentele care mi-a dat curajul să continui.

Când am abordat acest tip de fotografie, mi-am dat seama foarte devreme că cunoștințele tehnicii fotografice nu sunt suficiente.

Desigur, pentru a-ți vinde produsul este esențial să faci poze bune, dar acesta este doar vârful aisbergului. Dacă nu poți gestiona evenimentul, clienții și situațiile neprevăzute, creativitatea ta va fi puternic afectată în acea zi.

În acest episod vei găsi 10 sfaturi pe care le-am învățat în decursul anilor. Fiecare sfat este consecința unei greșeli pe care am făcut-o. Dacă ești la început și dorești să urmezi această profesie, aceste 10 sfaturi îți vor permite să eviți greșelile pe care eu le-am făcut (și prin urmare, să economisești timp).

1. Să ai întotdeauna un asistent

Am văzut deseori colegi care preferă să lucreze singuri, fără să se folosească de sprijinul unui asistent. Nu critic această alegere, dar poate limita foarte mult rezultatul final.

Stilul meu fotografic este cel al reportajului/fotojurnalistic, așa că prefer să folosesc lentile fixe  cu o distanță focală destul de scurtă (Sigma art 35mm f/1.4 și Samyang 14mm f/2.8).

Cu toate acestea, în realizarea unei ședințe foto de nuntă, este necesar să acorzi mare atenție și detaliilor. Un unghi larg sau o lentilă normală nu este potrivit în special pentru acest tip de fotografie.

Din acest motiv, pe lângă obiectivele de mai sus, pentru surprinderea detaliilor și portret folosesc un Canon 100mm f/2.8 macro. Acest obiectiv îmi permite să obțin portrete și detalii minunate, cu un fundal neclar cremos, având o diafragmă cu deschidere mare.

Unul din rolurile asistentului, ar fi acela de folosi acest ultim obiectiv și de a surprinde cu al doilea aparat, detaliile pe care cu 35mm nu vei reuși.

Alternativa este să te deplasezi singur cu 2 aparate (mi se pare imposibil să schimbi lentila în mod continuu, obositor și stresant). Te asigur că a menține două DSLR-uri atârnate în jurul gâtului toată ziua nu este ușor.

Când ai un asistent, este de dorit ca acesta să aibă echipament propriu și identic sau asemănător cu al tău. Folosesc ca aparat principal un Canon 5d Mark III și de rezervă un Canon 6D, așadar aș prefera să am un asistent care folosește tot aparatură Canon.

Avantajul este dublu. În primul rând, este mai ușor să schimbați aparatele între voi (care montează întotdeauna diferite lentile, de exemplu un unghi larg și un teleobiectiv) în caz de nevoie.

În plus, în faza de post-producție, fișierele care provin de pe camerele aceluiași brand îți permit să ai performanță fotografică ridicată. Acest lucru grăbește mult munca și selecția.

Sfat: data și ora să fie setate identic pe toate aparatele (te va ajuta când vei face selecția acestora în Bridge sau Lightroom, vei putea să le ordonezi în funcție de dată și oră, păstrând astfel ordinea cronologica a evenimentului) – altfel riști să ai un amestec de fișiere dezordonate.

Nu recomand să ai ca asistent iubita/iubitul sau soția/soțul. Din propria experiență îți pot spune că energia pe care o vei avea în acea zi îți va scade la jumătate. Vei fi mai stresat decât atunci când ești singur sau cu un asistent de care nu ești atașat emoțional. Între tine și asistent trebuie să există o legătură strict profesională și fiecare trebuie să se completeze în acea zi, dorind un rezultat cât mai profesional.

Demontez imediat și afirmația care ar putea deranja pe unii. Imaginează-ți că ai eveniment sâmbătă și asistentul tău este iubita/iubitul sau soția/soțul. Vineri seară te cerți cu respectiva/respectivul din diferite motive și în procent de 80% (dacă nu ești psihopat și ai ceva empatie) vei căra după tine a doua zi acea încărcătură emoțională. Îți garantez că nu vei avea o zi prea reușită și rezulatele finale se vor simți, nu pozitiv.

Aici exprim doar ce am simțit personal și din ce am mai citit despre cum reacționează creierul nostru în acele condiții. Părerea mea este că oricât de stabil emoțional ai fi, lucrarea ta va fi afectată! Începând de la atenția pe care o vei acorda acelei zile și detaliilor, până la percepția ta asupra acelui eveniment. Este un aspect atât de simplu de care trebuie să ții cont și care îți poate transforma total ziua.

Sper că am fost destul de clar în legătură cu acest aspect. Oricum ar fi, fiecare decide pentru el cum dorește să lucreze și pe cine își dorește alături ca asistent. Pentru unii poate funcționa și în familie! 🙂

2. Folosește sensibilitatea (nu vorbesc despre ISO)

Aceasta nu este o sugestie tehnică, ci mai degrabă un sfat de management și abordare al evenimentului.

Căsătoria este un moment minunat. Este pe bună dreptate văzută de cupluri ca fiind cea mai frumoasă și importantă zi din viața lor. Acest lucru aduce inevitabil o încărcătură de tensiuni și așteptări.

În timpul pregătirilor, există un val de haos, coafor, estetician, fotograf, videomaker, asistenți, cântăreți. Viitorii soți sunt în centrul atenției, la fel ca rudele și prietenii apropiați. Dacă ești căsătorit, vei înțelege foarte bine despre ce vorbesc (cu mici excepții, mare parte din cazuri cam așa se prezintă).

În tot acest haos, să îți menții emoțiile stabile, este esențial. Personal, prefer să reduc numărul fotografiilor, decât să adaug tensiune în momentele delicate.

Așadar, este necesar să îți dezvolți o anumită sensibilitate în înțelegere atunci când este cazul să fii mai discret. Nu îți pot oferi sfaturi specifice în acest sens. Fiecare trebuie să treacă singur prin aceste experiențe și să le decodifice. De obicei cu cât gresești mai des, cu atât înveți mai repede, așa că sfatul meu este să nu îți fie teamă să greșesti! Este cel mai bun dar pe care îl poți folosi pentru a te dezvolta! Suntem crescuți într-o țară în care de mici ni s-a impus să ne fie frică (aproape orice faci, faci cu teamă) și acum există oarecum în ADN-ul nostru, să facem lucrurile cu teamă, sau să nu le mai facem deloc, din teamă. A venit timpul să rupem aceste tipare vechi și să învățăm cum ne putem folosi de aceste daruri, pentru că întradevăr sunt daruri care ne-au fost suprimate sau am fost îndoctrinați să le vedem ca pe ceva rău. Sunt sigur că experiența îți va îmbunătăți abilitatea de a înțelege când este mai bine să dai un pas în spate. Greșește des!

În aceste momente tensionate, nu fi acel fotograf insistent deasupra tuturor. Așteaptă câteva minute pentru ca tensiunea să se disipe, apoi începe să fotografiezi din nou.

Clienții mei au apreciat întotdeauna acest mod de a lucra. Discreția îți poate garanta un feedback mai pozitiv decât multe fotografii bine făcute (o spun din experiența și perspectiva unui introvertit).

3. Nu uita al doilea aparat foto

Aceasta este o regulă simplă și indispensabilă: nu uita niciodată să aduci cu tine un aparat foto de rezervă. Căsătoria este un eveniment unic și irepetabil. Dacă dai greș, nu vor exista dovezile fotografice din acea zi. De asemenea, cel mai probabil, clienții tăi îți pot solicita compensații pentru prejudiciul suferit.

După cum spuneam, este necesar ca aparatul de rezervă să aibă caracteristici tehnice similare cu aparatul principal. A lucra cu o cameră foto foarte scumpă și a avea ca rezervă un aparat entry level, nu prea are sens.

Pe lângă faptul că îți va salva ziua, în caz de nevoie, poate fi un ajutor excelent pentru detalii.

Îl țin întotdeauna pregătit în rucsac, însoțit de un teleobiectiv fix mediu cu o deschidere mare (în cazul meu Canon 100mm f/2.8 macro). În acest fel sunt gata să-l folosesc în orice moment, pentru a obține perspective diferite sau în situații de lumină scăzută.

4. Pregătește-ți geanta de ”salvare a vieții”

Când îmi pregătesc echipamentul pentru evenimentul pe care îl voi face a doua zi, acord o atenție deosebită „genții mele de salvare a vieții”.

În ea pun tot ceea ce nu face parte din echipamentul tipic al unui fotograf, dar care este adesea de reală importanță.

Fotografiez nunți de mulți ani și am întâlnit multe evenimente neașteptate. O dată, alergam pe iarbă în timpul unei ședințe, am alunecat, mi s-au distanțat picioarele încercând să îmi mențin echilibrul și mi s-au desfăcut pantalonii chiar în ”fund”. A trebuit să împrumut o pereche de pantaloni de la un ospătar, ca să nu mă plimb pe acolo cu pantalonii rupți în cur. 🙂

Prin urmare, am decis după acel eveniment să creez această geantă de salvare a vieți. Pun în ea toate acele accesorii de care aș putea avea nevoie în cazuri de genul. Îți voi oferi o listă completă cu ceea folosesc eu:

• pantaloni și cămașă de rezervă

• ochelari de soare (în zilele cu soare puternic îmi mențin fruntea relaxată)

• poncho de ploaie (esențial în caz că plouă și vei avea o nuntă „umedă”)

• umbrelă

• încărcător de baterii/baterii externe pentru telefonul mobil

• prelungitor electric

triplu stecher

• pungi de plastic

Desigur, nevoile personale ale fiecăruia pot varia.

De cele mai multe ori nu vei avea nevoie de ceea ce se află în geanta de salvare, dar când inevitabilul se va întâmpla, îți va salva ziua!

5. Lumina nu este niciodată suficientă

Așa cum am mai spus, genul meu fotografic este reportajul. Aceasta înseamnă să încerc să obțin fotografii spontane, fără a crea un cadru predefinit cu subiecții.

Reportajul de nuntă, pentru a fi exploatat la maxim, necesită lumină naturală. Camerele moderne, din fericire, oferă o mână de ajutor în această privință. Chiar și când fotografiez la ISO ridicat, acest aspect nu provoacă o mare degradare a calității.

În ciuda acestui bonus, s-ar putea să te regăsești în situații deosebite unde ambientul va fi atât de întunecat încât nici un ISO ridicat nu te va ajuta. În aceste cazuri, lumina artificială poate fi esențială.

Am mereu cu mine două faruri LED și două flash-uri. Ambele surse de lumină sunt utilizate detașate de aparat, în cazurile când timpul nu îmi permite, montat chiar pe aparat (de asemenea, în acest caz, ajutorul unui asistent este esențial).

Folosirea reflectoarelor și a flash-urilor separate de aparatul foto aduce avantajul incontestabil al obținerii unei iluminări mai naturale.
Dacă adăugi lumină artificială la acea existentă, de exemplu, de la o fereastră, o ușă deschisă, vei avea un efect și mai bun.

Doar așează lumina reflectoarelor sau blițul lângă fereastră sau ușă. Fotografia de mai sus a fost obținută în acest fel, adică plasând o lumină artificială în afara ferestrei, dincolo de perdea.

Prefer să folosesc reflectoare LED, deoarece au avantajul de a putea regla rapid temperatura de culoare a fasciculului de lumină. Filtrele gel colorate pot fi aplicate pe flash-uri, dar operațiunea devine mai complicată și ocupă mai mult timp.

6. Informează-te în prealabil despre rudele soților

Când am început să fotografiez nunți și chiar la câteva botezuri, am făcut cele mai mari gafe schimbând diverse rude sau uitând să fotografiez pe cineva deosebit de important pentru soți.

Este normal să te confunzi. În ziua nunții ai de-a face cu o multitudine de oameni, adesea necunoscuți.

Pe de altă parte, soții au întotdeauna persoane dragi de care le pasă în mod special și pe care se așteaptă să le regăsească mai mult în cadrul ședinței foto. Dacă nu ești suficient de fizionom (ca mine), poți avea o problemă. În trecut am studiat și am citit câteva cărți despre limbajul trupului, microexpresii și mimica feței, consider că acest lucru m-a ajutat în crearea unei conexiuni rapide, când sunt atent la detaliile oferite de o persoană.

De exemplu pot înțelege destul de repede cât de apropiat este cineva, rudă sau prieten al soților, privind și analizând mișcările, mimica și gesturile, când aceștia interacționează.

Din fericire, am învățat destul de rapid din greșelile mele. Așa că, după ce am adunat o grămadă de evenimente rele, atât în viața personală, cât și profesional, am început să mă organizez. Un program și o structură de urmat sunt foarte importante!

Înainte de fiecare nuntă, trimit un formular online, tip chestionar cuplului. În formular le cer o serie de informații și detalii utile organizării. O parte din chestionar este dedicată invitaților.

Întrebările se referă la numele părinților și martorilor, ai fraților și surorilor și ai oricărei alte persoane care va fi prezentă la eveniment și este importantă pentru viitorii soți. În plus, o parte este dedicată persoanelor deosebit de importante pentru cuplu.

În ziua nunții, atât eu, cât și colaboratorii mei, avem o copie online a chestionarului (pe telefon). Acest lucru ne ajută să menținem organizarea evenimentului sub control și să nu uităm de nicio cerere din partea soților.

7. Fă un tur al locației

Fie că este vorba de o biserică, fie de o altă locație (în interior sau în aer liber), o inspecție preventivă poate fi vitală.

Mai ales în interior, s-ar putea să descoperi că va trebui să lucrezi cu foarte puțină lumină. În acest fel vei ști cum să te adaptezi la mediul respectiv. Mai mult, cunoașterea spațiilor de operare poate evita surprize neplăcute.

De multe ori m-am nimerit să lucrez în biserici deosebit de înguste, întunecate, unde, printre altele, era interzis să treci după altar. O inspecție preventivă îți va permite să evaluezi cantitatea și tipul de lumină (cald, rece sau amestecat) și să îți organizezi mai bine munca.

Poți decide unde să plasezi echipamentul în timpul ceremoniei și mai presus de toate, poți defini modul de coordonare a mișcărilor cu asistentul sau videograful, pentru a evita să vă intersectați în timpul fotografiilor și filmărilor.

8. Planifică-ți timpul de călătorie

Când ai un reportaj de nuntă, organizarea timpului este un alt factor fundamental. Evaluarea incorectă a mișcărilor poate provoca o întârziere în desfășurarea evenimentului în sine. Mai presus de toate, te va forța să lucrezi rapid, compromitând aspectul creativ.

De obicei, dedic cel puțin o oră fotografiilor de pregătire din casa mirelui și cel puțin o oră și jumătate la casa miresei. Așadar, va trebui să iei în considerare distanța de la locația ceremoniei până la locul recepției (dacă sunt locuri diferite). În plus, între sfârșitul ceremoniei și începutul recepției, va trebui să dedici cel puțin o oră fotografiilor de afară sau eventual ședința foto cu mirii (eu așa obișnuiesc).

Primul meu sfat este să implici mireasa și mirele în organizarea timpului. În acest fel, îi vei face să înțeleagă importanța de a fi punctuali, pentru a evita întârzierile.

În cele din urmă, întrucât nu poți interveni în modificarea orelor în care va fi ținută ceremonia și recepția, încearcă să planifici destul timp pentru fotografiile în aer liber. (voi vorbi despre acest lucru în punctul următor).

9. Pregătește un „plan B” pentru fotografiile în aer liber

 

Fotografiile în aer liber cu noii căsătoriți sunt de obicei făcute între sfârșitul ceremoniei și începutul recepției.
În acest timp (în general, câteva ore) te poți relaxa alături de soți și îți poți descătușa creativitatea. 🙂

Încerc mereu să planific totul, dar există evenimente neașteptate care pot destabiliza planul inițial. De exemplu, ceremonia poate dura mai mult decât era de așteptat. Sau ploaia ar putea face ca fotografierea la malul mării să fie imposibilă.

Dacă ai calculat câteva ore pentru fotografierea în aer liber, în primul rând va trebui să ții cont distanța dintre locații. Dacă ceremonia durează mai mult decât era de așteptat, va fi indicat să schimbați locul ales pentru ședință, alegând un loc mai apropiat (în cazul că locația pentru ședință ar fi fost mai departe și nu vă încadrați în timp).

În mod similar, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, ar fi de preferat să existe un „plan B” care să ofere un loc închis ca set de fotografiere.

Trebuie să eviți întotdeauna să fii prins în situații de urgență, nepregătit. Soții aleg un profesionist tocmai pentru că sunt obișnuiți să facă față oricăror evenimente neașteptate, așa că va trebui să fii întotdeauna pregătit.

10. Bucură-te de petrecere

 

Din experiența mea, unul dintre lucrurile cele mai urâte de soți sunt fotografii care obligă calendarul nunții în funcție de nevoile lor.

Reportajul de nuntă, presupune în special o prezență foarte discretă a fotografului (fiind un introvertit, voi iubi mereu acest stil :)). Un cuplu te poate alege exact pentru această caracteristică a ta. Nu-i dezamăgi!

De multe ori am văzut colegi care, într-un mod destul de intruziv, le-au cerut în mod repetat soților să danseze sau să pozeze pentru ei. Personal nu mă regăsesc în aceast mod de interacțiune, care poate ține mai mult de partea extrovertită și prefer să urmez ce simt și să nu fiu greoi pentru ceilalți.

Fără să judec pe cineva, este doar alegerea mea și am vrut doar să precizez acest lucru și  să sții că fiecare se va regăsi sau nu într-unul dintre aceste moduri de a interacționa. Alege cu atenție modul în care te regăsești mai bine!

În timpul recepției, soții încep să se relaxeze după ore întregi de stres emoțional. Dansul, distracția și starea de bine ar trebui să fie protagoniștii incontestabili ai acestui moment minunat din viața lor.

În această etapă, modul meu de lucru implică prezență constantă și activă, sunt la  dispoziția completă a soților deoarece acela este un alt moment în care surprind cele mai frumoase emoții și stări.

Atât eu, cât și colaboratorii mei suntem întotdeauna pregătiți să surprindem fiecare moment semnificativ al petrecerii, dedicând atenția corectă soților, dar și restului invitaților.

Dacă te poți bucura de petrecere împreună cu toți ceilalți, prezența ta va fi percepută ca fiind discretă, dar în același timp atentă. În plus, va deveni mult mai puțin obositor pentru tine, transformi munca în plăcere.

Există o legătură psihologică profundă pe care am observat-o… atunci când reușesti să îți schimbi percepția despre cum vezi acel eveniment îți vei schimba și starea de spirit (valabil și în viața de zi cu zi).

În concluzie

Fotografia de nuntă este un gen fotografic foarte complex, ceea ce presupune o pregătire tehnică la 360 de grade. Portret, macro, peisaj, arhitectură, reportaj: din punct de vedere fotografic trebuie să fii capabil să faci totul și bine.

După cum ai înțeles din cele 10 „lecții” de viață ale mele, a fi pregătit tehnic nu este suficient. În rucsacul fotografului de nuntă este, de asemenea, esențial să pui empatie, sensibilitate, sânge rece, gestionarea emoțiilor, rezistență (fizică), abilități organizaționale și abilități de rezolvare a problemelor.

În realitate, părerea mea este că toate aceste abilități care depășesc tehnica sunt exact ceea ce diferențiază un fotograf profesionist de un fotograf amator.

Reține că soții se bazează pe profesionist tocmai pentru că știe ce să facă în orice situație. Așadar, dacă vrei să devii un fotograf de nuntă apreciat, îți sugerez să dezvolți aceste caracteristici mai presus de toate. Abilitățile tehnice sunt mai ușor de învățat.

Dacă dorești să continui această profesie, primul pas obligatoriu este să fii inițial asistent pentru un fotograf de nuntă profesionist (lucru de care eu nu am avut parte), pentru că vei înțelege mult mai repede cum să gestionezi anumite situații.

A fi asistent îți va permite să te  familiarizezi cu evenimentul numit căsătorie.
Numărul de probleme, este infinit, așa că pornește de la presupunerea că nu te vei proteja niciodată de toate evenimentele neașteptate (ceea ce este absolut normal). Doar timpul și experiența te vor face un fotograf mai bun.

Sper că cele scrise îți vor fi de ajutor cândva și vei găsi folosință în ce am încercat să transmit. Dacă ai lucruri de adăugat sau pur și simplu ai o întrebare anume, aștept să îmi scrii!

Pe curând!

Bogdan

No Comments

Post A Comment