fbpx
Street photography nocturnă: 10 sfaturi pentru fotografia de stradă în condiții de lumină scăzută - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5181
post-template-default,single,single-post,postid-5181,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5181

Street photography nocturnă: 10 sfaturi pentru fotografia de stradă în condiții de lumină scăzută

S-a vorbit mult despre fotografia de stradă pe timpul zilei, apusul soarelui, dar ce se întâmplă în continuare?

Noaptea este pentru fotografii de stradă unul din momentele preferate pentru a face street photography. Peisajele urbane sunt iluminate de mii de surse de lumină interesante și colorate, cum sunt felinarele, insignele neon, vitrinele, luminile mașinilor și lămpile de exterior.

Persoanele îmbracă hainele lor preferate, orașul se transformă. Cele mai blânde și calme scene, noaptea se pot transforma în cele mai ciudate sau neliniștitoare zone.

Îți ofer 10 sfaturi pentru a performa street photography pe timpul nopții, care ar putea să te determine să începi, nu să termini, următoarea ta sesiune foto la apus.

Înainte de a începe, te sfătuiesc, dacă nu ai citit încă ultimul episod pe care l-am făcut săptămâna trecută despre street photography , să o faci!

Articolul precedent: Fotografia de stradă și surprinderea spiritului vremurilor

1. Setările ideale pentru a focaliza noaptea

Pentru a bloca mișcarea, în timpul zilei, de obicei îmi place să folosesc un timp de expunere de 1/320s cu 1/160s ca și limită inferioară maximă permisă.

Noaptea, aceste lucruri se schimbă. În zonele cele mai luminate o să poți fotografia la 1/250s, dar de cele mai multe ori este mai bine să fie folosit un timp de expunere la jumătate, între 1/160s și 1/60s. Pentru a face asta este nevoie să ai: mâinile fixe, o expunere lungă cu unghi larg și să fii complet ferm pentru a fotografia cu mâna liberă cu o viteză de circa 1/60s. Cu ceva practică sigur vei reuși.

Street Photography de noapte | 1/125s a f/2.5, ISO 6400

Un obiectiv wide este necesar pentru acest tip de fotografie , deoarece cu cât distanța focală este mai mare cu atât rapiditatea de a fotografia și de a obține o imagine clară, va crește.

Cu un obiectiv de 28mm sau de 35mm ( până la 50mm), devine mult mai ușor fotografierea cu mâna liberă și timp de expunere mai lung.

Este de ajutor să folosești și un obiectiv cu focalizare fixă, de exemplu un 35mm f/2. Este posibil să fotografiezi la f/4 în zone mai luminoase, dar să reușești să fotografiezi la f/2.8, f/2 sau chiar f/18 mărind mai mult șansele unei fotografii reușite.

În final, este necesar să mărești în mod semnificativ valorile ISO. Cu aparatele foto digitale moderne poți să fotografiezi oriunde cu valori ISO care merg de la 1600 la 6400, obținând o calitate finală mai discretă sau bună. Dacă nu ar fi așa practic ar fi imposibil să obții fotografii decente pe timpul nopții sau când lumina este scăzută.

Personal prefer să fotografiez cu ISO 3200. Câteodată și cu ISO 6400, dacă este necesar.

2. Înainte să te apuci de treabă, identifică sursele de lumină

Street Photography de noapte | 1/60s a F2.8, ISO 3200

Ar trebui să dai mereu importanță surselor de lumină principale, prezente într-o scenă, indiferent de momentul în care se fotografiază. Noapte, în mod particular, acest aspect este și mai important .

Trebuie să începi prin a găsi o sursă bună de lumină sau o zonă bine iluminată și aștepți să se întâmple ceva. 😊

Concentrează-te pe modul în care aceste lumini cad pe subiecții din jur.

De exemplu, ești rezemat de un magazin care are deasupra o insignă luminată în spatele tău, cum ar fi omul din imaginea de mai sus, vei observa că atunci când subiecții se găsesc în acele situații sau trec pe stradă vor fi iluminați de o puternică lumină de diferite culori.

Încearcă să menții diafragma obiectivului sub f/4, acest sfat îți va fi de mare ajutor pentru a scapă de unele limitări.

Pe de altă parte, dacă ești pe stradă și îndrepți aparatul foto către sursa de lumină, cum poți observa în fotografia de mai sus, atunci lumina va fi mai puțin accentuată pe subiecți, totodată vei reuși să încadrezi și insigna. De reținut diferența între lumina din partea stânga și aceea din partea dreaptă de pe fața bărbatului din fotografie.

 

3. Fotografiază viața de noapte

Street Photography noaptea | 1/125 a f/2, ISO 6400

Unele dintre cele mai interesante fotografii, aparținând genului de street photography nocturn, au fost făcute în cele mai aglomerate locuri, mai bine spus unde există viață de noapte. O bună sursă de inspirație este cartea ”Cardiff After Dark” de Maciej Dakowicz.

Câteva exemple poți găsi și pe site https://www.maciejdakowicz.com/cardiff-after-dark/

 

4. Alternează apropierea cu depărtarea

Faimosul fotoreporter Robert Capa spunea – „Dacă nu-ți sunt suficient de bune pozele, înseamnă că nu ai fost suficient de aproape”.  Personal, alternez destul de des această strategie în fotografie de stradă nocturnă.

Încerc să mă apropii cât mai mult posibil de subiecții mei dar în același timp încerc să creez și situații în care aceiași subiecți sunt mici aspecte într-o scenă globală. Pe timpul nopții decorurile pot fi mult mai frumoase decât pe timpul zilei, așa că persoanele fotografiate, este indicat să fie elemente secundare în fotografie, decât primare.

Avantajul tehnic în această metodă este acela că nu este nevoie de utilizarea unui timp de expunere mic pentru a fotografia mișcarea subiecților, tocmai pentru că sunt în depărtare. Este posibilă blocarea unui subiect în mișcare la 1/60 secunde, în depărtare și este necesară urcarea la cel puțin 1/125, în apropiere.

 

5. Trepiedul și mulțimea încețoșată

Street Photography de noapte| 1/8 a f/4, ISO 800 (cu trepied)

Pentru fotografia de stradă, cel mai indicat este să ai mâna liberă, pentru că nu știi niciodată dacă se va întâmpla ceva interesant și unde. Cu toate acestea, una dintre cele mai bune momente pentru a utiliza un trepied este atunci când dorești să surprinzi o scenă aglomerată cu multă lume și mișcare.

Experimentează cu timpi de expunere mai lenți, de exemplu 1/8s și fotografiază un număr mai mare de imagini.

Îți poate lua mult timp pentru a fotografia o imagine ca cea de mai sus pentru că dacă îți dorești ca persoanele să fie distribuite uniform în toată scena, dar în același timp să imortalezi ceva interesant în prim plan. Acel ceva în această fotografie este postura tipei și a bărbatului care o privește. Ai nevoie de răbdare și de multe fotografii pentru a reuși să capturezi asemenea momente.

 

6. Folosește flash-ul

Utilizarea flash-ului pe stradă este la discreția ta, dar ține cont că folosind flash-ul este posibil să ai ceva probleme.

Personal prefer să lucrez cu limitele luminii naturale, asta și pentru că nu mă simt în largul meu să fotografiez cu flash-ul, punându-l în fața necunoscuților. E un pic freaky! 🙂

Totuși mulți fotografi preferă să o facă. Desigur, nu se poate ignora faptul că se creează un efect fantastic atunci când această tehnică este aplicată în mod corect.

Ultilizarea flash-ului înseamnă că te poți elibera de multe limite ale fotografiei de stradă pe timp de noapte. Este posibil să fie folosit un timp de expunere mai rapid și mărirea profunditatii de câmp, obținând și mai puțin zgomot de imagine.

Poți folosi flash-ul pentru a ilumina complet scena, dacă zona în care a ajuns lumina aparatului tău de fotografiat este în prim plan și restul este în întuneric.

 

7. Zgomotul de imagine și temuta fotografie subexpusă

Street Photography de noapte | 1/250 a f/2, ISO 3200

Utilizează întotdeauna expunerea corectă când fotografiezi cu o valoare ISO ridicată.

Așadar, chiar și cu cele mai bune setări, unele fotografii vor fi mereu surprinse în zone prea întunecate pentru ca expunerea să fie corectă. Este imposibil să fotografiezi în întuneric și în același timp să obții o expunere perfectă pentru fiecare fotografie.

Din acest motiv pentru acele fotografii ocazionale cu conținut excelent pe care nu ești dispus să le sacrifici, nu ai altă posibilitate decât să te joci cu expunerea în timpul editării, adică după ce ai realizat fotografia.

Pentru acest tip de fotografie, în primul rând ignor zgomotul de imagine și ajustez expunerea în Camera RAW/Lightroom. Făcând astfel, dacă va trebuit să ridic expunerea mai mult, voi avea în față o poză foarte granuloasă. Din fericire există multe trucuri pentru a salva o imagine de acest fel, cu condiția să fie fotografiată în formatul RAW.

Ceea ce fac este să elimin de tot zgomotul de imagine și apoi să îl adaug puțin. Îmi doresc ca fotografia să rezulte plăcută per total. Sunt foarte multe programe care te pot ajuta să reduci zgomotul de imagine, cum ar fi și PhotoNinja, Topaz DeNoise și DxO.

Personal apreciez mai mult funcția de reducere a zgomotului, încorporată in Camera RAW/Lightroom. Dacă și așa zgomotul este tot excesiv deschid Photoshop și adaug o lejeră umbră cu instrumentul Gaussian blur.

Așadar mă întorc la setările de Camera RAW/Lightroom și adaug di nou puțin zgomot. În acest fel totul apare mai plăcut ochiului, mai puțin artificial și mai ales această tehnică îmi permite să ascund unele lacune structurale. Rezultatul nu o să fie o imagine perfect clară, dar totuși va fi plăcută la vedere.

 

8. Blur și imperfecțiuni

Apropo de asta, încearcă să faci fotografii cât mai clare posibil, dacă acest lucru este ceea ce vrei să pui în evidență, dar amintește-ți că o poză poate fi fantastică chiar dacă nu este focalizată perfect.

Noaptea nu trebuie să rămâi total imobil când fotografiezi pentru a obține fotografii fantastice. De exemplu, vorbind de claritate, o atenție particulară o acord acestui aspect când fac fotografii în timpul zilei, în timp ce noaptea nu sunt la fel de rigid când vine vorba de acest aspect.

Aceste ultime fotografii trebuie să fie interesante și plăcute la vedere și acest fapt este singurul care contează, chiar dacă nu sunt perfecte 100%.

În plus, cu viteze de declanșare cuprinse între 1/60 și 1/30, poți experimenta întotdeauna fotografierea cu mâna liberă, cu o ușoară încețoșare, în special la acei subiecți focalizați care prezintă un pic de mișcare în timp ce declanșezi. Acesta este un mod minunat de a adăuga o senzație energică de mișcare în imagine.

 

9. Fotografiile de noapte ar trebui să fie întunecate

Street Photography de noapte | 1/250 a f/2, ISO 3200

Evident, aceasta este o afirmație generică, așa că simte-te liber să nu fii de acord, cu toate acestea cred că este oportun să vorbim despre acest aspect.

Cred că fotografiile nocturne ar trebui să fie imediat recunoscute ca fotografii făcute noaptea. Adică ar trebui să fie întunecate, cu umbre și zone dificil de văzut. Când privim histograma unei imagini realizate în întuneric, aceasta trebuie să fie puternic schimbată spre capătul întunecat (stânga), în comparație cu o imagine făcută în timpul zilei.

Când faci o fotografie nocturnă, mai ales dacă utilizezi setări automate, aparatul tău va citi scena greșit și vei obține o imagine supraexpusă. Va fi clară și vei putea vedea totul ca și cum ar fi zi, dar fotografia nu va părea reală. În aceste cazuri, ceea ce trebuie să faci este să scazi ușor nivelul de expunere.

Există multe situații în care dorești să obții imagini foarte luminoase noaptea și nu este nimic în neregulă cu asta. Totuși, nu te speria prea mult de ideea de a face fotografii nocturne care par întunecate și prin urmare, realiste.

 

10. Fii atent

Ca orice alt aspect important din viața ta, îți recomand să fii atent!

În funcție de locul în care te afli, să te plimbi noaptea cu aparatul foto după tine nu poate fi mereu o idee bună. Călătorește cu puțină aparatură și fii atent unde mergi. Folosește bunul simț atunci când alegi subiecți pe care îi vei fotografia și ia în considerare aducerea unui prieten cu tine. Cu siguranță nu vrei să te regăsești într-o situație periculoasă.

Dacă ai sfaturi pe care dorești să le adăugi, sunt binevenite! Informațiile ti-au fost de folos? Te rog dă un share, să afle și alți pasionați de fotografie despre acest episod.

Sunt curios dacă ai alte neclarități și aștept întrebările tale!


Pe curând!

Dacă te interesează când va fi următorul curs experiențial te poți înscrie acum pe Lista de așteptare și te voi anunța când va începe!

No Comments

Post A Comment