fbpx
Dacă nu fotografiezi în modul manual, nu ești fotograf! (Dar este adevărat?) - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5148
post-template-default,single,single-post,postid-5148,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5148

Dacă nu fotografiezi în modul manual, nu ești fotograf! (Dar este adevărat?)

Printre modurile de fotografiere disponibile pe multe camere (toate camerele reflex, bridge și pe camere digitale compacte mai avansate), cea mai înfricoșătoare modalitate pentru cei mai puțin experimentați și nu numai, este cea identificată de litera M: modul manual.

Am discutat deja în detaliu cum poți utiliza modul manual (M) al aparatelor foto, în schimb astăzi vreau să abordez subiectul din alt punct de vedere.

Când fotografiezi în manual, te lași abandonat complet ție însuți, camera nu te va mai ajuta ci va trebui să alegi singur parametrii care garantează expunerea corectă. Trebuie să îți asumi toate responsabilitățile și dacă nu ai învățat bine mecanismele care reglementează triunghiul de expunere, poți să încerci și să faci probe, continuând din eroare în eroare, garantându-ți infinite frustrări.

Din aceste motive, uneori să știi să fotografiezi folosind modul manual este considerat un element distinctiv al fotografilor experți sau al profesioniștilor, în comparație cu fotografii amatori sau începători.

Totuși, este greșit să spui că pentru a fi un fotograf adevărat, trebuie să folosești întotdeauna și doar acest mod de fotografiere.

Mai degrabă, este corect să spunem că un fotograf trebuie să poată folosi modul manual, deoarece aceasta înseamnă cunoașterea fundamentelor expunerii, pentru al putea folosi atunci când este necesar. Să vedem atunci care este utilitatea și care sunt situațiile în care poate fi util să recurgem la modul manual.

 

Suntem mai deștepți decât aparatul nostru

Când folosești modul semiautomat (prioritate diafragmă (A/Av) și prioritate de timp (S)) sau modul automat (pe care sper că l-ai abandonat), lași camera să decidă pentru tine ce valoare trebuie folosită pentru unul sau mai mulți parametri care contribuie la expunere. Este adevărat că astăzi algoritmii care reglează aceste decizii sunt foarte sofisticați și duc adesea la rezultate satisfăcătoare.

Cu toate acestea, există situații în care modurile automate eșuează sau care nu duc la rezultatele dorite. În aceste cazuri, recurgerea la modul manual poate face diferența între obținerea unei fotografii utilizabile sau nu. Așadar, să vedem câteva dintre aceste situații tipice.

Un prim exemplu este acela când iluminarea ambientală este consistentă (adică variază puțin), dar unii factori variabili ar putea induce un calcul incorect al expunerii. De exemplu, fotografierea unei curse de mașini, s-ar putea întâmpla ca o mașină albă sau reflecțiile soarelui de pe mașini să păcălească aparatul foto, determinându-l să nu mai poată expune fotografia.

Calculând expunerea manuală pe baza modului în care lumina se reflectă pe pistă (adică prin expunerea pistei), vei avea o expunere corectă în orice moment al cursei.

Un alt caz se referă la situații extreme, dificil de interpretat de către aparatul foto.

Când lumina ambientală este într-adevăr slabă (de exemplu noaptea), când o parte considerabilă a scenei încadrate este excesiv de strălucitoare sau excesiv de întunecată (de exemplu, fotografierea zăpezii) sau când sunt prezente surse de lumină foarte puternice, aparatul foto poate greși în evaluara unei expuneri corecte. Un fotograf care știe să facă față acelei situații particulare poate recurge la modul manual și obține rezultate mult mai sigure.

În alte situații, poți folosi modul manual pentru a obține fotografii cu o expunere specific greșită, deoarece cea corectă ar avea contraindicații.

De exemplu, fotografierea unor situații similare cu cele din concerte, o expunere corectă te-ar putea determina să folosești timpi prea lungi de expunere: te-ai putea regăsi cu fotografii mișcate sau vei  putea îngheța acțiunea/momentul. Așadar, mai bine subexpui ușor încercând să menții timpul de expunere redus.

Acest rezultat poate fi obținut atât cu compensarea expunerii, cât și cu modul manual. Cu toate acestea, în primul caz, compensația va fi întotdeauna legată de o expunere calculată automat, care se poate schimba odată cu schimbarea luminii. În acest fel, ai putea risca să nu ai timpul de expunere dorit, ceea ce nu se întâmplă în modul manual.

În general, controlul total permis de modul manual adaugă unele dificultăți, dar îți permite să fotografiezi în mod conștient și să fii sigur de rezultatele pe care le vei obține.

 

Creativitatea nu poate fi automatizată

Modul manual devine absolut necesar atunci când dorești să creezi fotografii deosebit de creative. De multe ori, de fapt, o fotografie creativă necesită o expunere greșită sau, în orice caz, diferită de cea aleasă de aparatul foto.

De exemplu, multe fotografii artistice implică perioade lungi de expunere, pentru a crea miscarea creativă sau urmele de lumină. În aceste cazuri, aparatul  fototo setat în modul automat ar tinde să crească valoarea diafragmei pentru a compensa creșterea timpului de expunere. Totuși, acest lucru ar duce la o creștere a adâncimii câmpului și acest lucru ar putea merge împotriva a ceea ce vrei să obții în fotografie. Modul manual, pe de altă parte, îți permite să forțezi orice combinație de parametri.

 

Cu cât este mai greu, cu atât înveți mai mult

Ca orice lucru în viața asta, când ești pus în situații tensionate, reusești la un moment dat să te adaptezi și să înveți ceva din acea experiență. Îți depășești zona de confort și rupi vechile tipare comportamentale. La fel se întâmplă și aici!

Pentru cei care nu sunt încă experți, modul manual este un instrument educațional excelent. Atâta timp cât te bazezi pe automatisme, s-ar putea ca multe fotografii să nu fie complet doar meritul tău. Când treci la modul manual, este însă foarte puțin probabil să obții o imagine frumoasă prin setarea aleatorie a diferiților parametri.

Folosind modul manual metodic, sau amintindu-ți ce setări ai folosit și ce rezultate ți-au adus, poți învăța din greșeli și îți poți aprofunda cunoștințele despre triunghiul de expunere, adâncimea de câmp și să îți îmbogățești arsenalul creativ.

Da, dar nici nu știu ce buton să apăs!

Evident, toate aceste discursuri sunt total de prisos dacă încă nu știi cum să configurezi aparatul foto și cum să citești exponometrul. Dacă te regăsești în această situație, îți recomand să reiei episodul în care explic toate aceste aspecte! (AICI) Vei vedea cum va fi mai simplu decât te  aștepți.

Spune-mi părerea ta despre acest aspect! Tu ce crezi?

Ca să rămâi la curent cu ultimele articole pe care le voi posta, urmărește-mă pe pagina de facebook sau pe celelalte platforme social.

Pe curând!

No Comments

Post A Comment