fbpx
📷 Formatul RAW: creativitate digitală - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
5025
post-template-default,single,single-post,postid-5025,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-5025

📷 Formatul RAW: creativitate digitală

Dacă ai examinat deja meniurile aparatului tău, ai găsit probabil, în secțiunea unde poți alege calitatea fotografiei, posibilitatea de a utiliza formatul RAW.

Dacă ai încercat să fotografiezi în acest format, vei observa că generează fișiere gigantice imposibil de vizualizat cu programe normale.

Formatul RAW este un instrument care deschide multe posibilități creative și îți permite să faci mult mai ușor fotografii „ca și profesioniștii”. Prin urmare, este important să știi ce este și ce avantaje oferă.

Să trecem la treabă!

Ce este formatul RAW

RAW în engleză înseamnă crud, brut. Fotografiile în format RAW sunt brute, conțin toate informațiile înregistrate de senzorul camerei. În partea opusă, dacă nu știi, fotografiile în format JPEG sunt comprimate și informațiile sunt pierdute pentru a efectua această compresie.

Pe de altă parte, fișierele RAW nu sunt comprimate, motiv pentru care dimensiunea lor este mult mai mare decât omologul comprimat.

Posibilitatea de a fotografia în format RAW este oferită de toate camerele digitale reflex, bridge și multe camere digitale compacte.

De asemenea, un lucru de reținut este faptul că, dintr-un motiv anume, fiecare producător de camere adoptă propriul format RAW.

Informațiile conținute în fișierele RAW generate de aparatele foto de diferite mărci sunt în mare parte similare, dar există elemente care le diferențiază și care fac necesar un software compatibil pentru a le putea folosi.

De ce să folosești formatul RAW

Formatul RAW are un mare avantaj: întrucât nu este comprimat, pune în mâinile fotografului cantitatea maximă de informații posibilă pentru a obține imaginea pe care o dorește.

Din acest motiv, o fotografie în format RAW este numită negativ digital, deoarece este echivalentă cu filmul produs de camerele analogice.

Fac o comparație nu tocmai potrivită cu mobilierul caselor, un fotograf care lucrează o fotografie RAW este ca și cum ar avea la dispoziție o casă nou construită, complet pustie, unde este permis să picteze pereții, să adauge candelabre, să aleagă complet decorul.

Un fotograf care are în schimb un fișier JPEG, are o casă  închiriată unde nu poate găuri pereții, nu îi poate picta și nu are posibilitatea de a muta mobilierul deja prezent.

Cantitatea mai mare de informații disponibile într-o fotografie RAW are câteva consecințe foarte pozitive:

  • balansul de alb poate fi refăcut complet prin intermediul unui software(în postprocesare), nu este necesar să îl reglezi când faci fotografia;
  • este mult mai ușor să elimini zgomotul de imagine (puricii aceia de care vorbeam în celelalte materiale, care apar când ai o valoare ISO ridicată), limitând pierderea definiției din fotografie;
  • este posibil să corectezi expunerea, cu ajutorul software-ului adecvat (cum ar fi Lightroom sau Camera RAW) este de asemenea posibil să corectezi expunerea elementelor individuale din fotografie;
  • există un spațiu de acțiune mai mare pentru fiecare tip de prelucrare, de la contrast, claritate, curbe de ton, recuperarea elementelor subexpuse sau supraexpuse etc.

Toate aceste aspecte fac ca formatul RAW să fie preferatul fotografilor. Marea majoritate a fotografilor profesioniști fotografiază doar în RAW.

De ce să nu folosești formatul RAW

Fiecare medalie are și o parte ”negativă”. În fața avantajelor incontestabile ale formatului RAW, pe care tocmai le-am enumerat, există câteva dezavantaje evidente.

În primul rând, dimensiunea mare a fișierului are mai multe consecințe negative:

  • cardurile de memorie se umplu mult mai repede
  • dacă obișnuiești să fotografiezi ținând apăsat butonul declanșator, utilizând formatul RAW vei face mai puține fotografii pe secundă
  • transferul fișierelor pe computer este mai lent

În al doilea rând, fișierele RAW nu pot fi vizualizate și procesate fără programe speciale. Acest lucru face ca producția foto să fie mult mai lentă.

Nu este posibil, de exemplu, să extragi fotografii de pe cardul de memorie și să le încărci direct pe internet, va trebui să le exporți în JPEG înainte.

Din fericire, disponibilitatea programelor capabile să citească și să proceseze fișiere RAW este foarte largă, atât în ceea ce privește programele plătite (Lightroom, Camera RAW), cât și pe cele gratuite (de exemplu RawTherapee).

În viitor, cu alte articole, voi merge mai departe și o să vedem unele dintre ele și vom înțelege cum sunt folosite.

În cele din urmă, când deschizi fotografia RAW pe computerul tău, îți vei da seama că nu va apărea așa cum ai văzut-o pe ecranul aparatului foto. Acest lucru se întâmplă pentru că aparatul foto aplică în mod normal procesări care sunt înregistrate în JPEG și în previzualizarea vizibilă pe ecran, dar nu și în fișierele RAW.

Din fericire, este foarte ușor să găsești preseturi pentru diferitele programe de procesare care permit cu un singur clic să aplici fișierului RAW acele procese care au fost prezente în previzualizare și nu doar.

Ce să alegi, RAW sau JPEG?

După cum ai văzut, formatul RAW nu este perfect, are unele defecte.

Există situații în care trebuie să produci fotografii care să fie direct partajabile sau în care trebuie să faci multe fotografii pe secundă (de exemplu atunci când fotografiezi evenimente sportive). În aceste cazuri, JPEG poate fi de fapt preferabil.

Cu toate acestea, în zilele noastre, majoritatea camerelor sunt capabile să creeze fotografii excelente în format JPEG.

Cu toate acestea, mulți fotografi profesioniști sugerează cu tărie să faci toate fotografiile în format RAW. Acest sfat este valabil mai ales pentru cei care doresc să devină artiști, mai degrabă, decât să adune amintiri cu evenimentele din viața lor.

Personal am ales să trag doar în formatul RAW, deoarece mă pot juca după bunul plac cu acest fișier.

De fapt, formatul RAW îți oferă un control infinit mai mare în producerea fotografiei, în trecerea de la achiziția de lumină de către senzor la imaginea finită în care, datorită procesării digitale, creezi și subliniezi cu atenție mesajul pe care dorești să îl transmiți.

Tu ce crezi? Ai încercat deja formatul RAW și îl preferi în locul celui JPEG? Împarte experiența ta în comentarii.

No Comments

Post A Comment