fbpx
◮ Cum să stăpânești lumina: triunghiul de expunere - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4887
post-template-default,single,single-post,postid-4887,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4887

◮ Cum să stăpânești lumina: triunghiul de expunere

Salutare din nou 🤩

Așa cum am promis, în acest episod urmează să îți prezint mai concis cum poți stăpâni acele setări ale aparatului foto care par atât de greu de înțeles.

Cu această ocazie vreau să le mulțumesc mult noilor înscriși și celor care mă urmăresc de la început pentru reacțiile de bucurie și pentru minunatele mesaje. Poate nu știi dar în 2019 când am lansat acest proiect, a pornit totul ca o joacă, nu știam unde va ajunge.

Uite că suntem aici și a totul a prins contur, a devenit o treabă serioasă care mă ține legat de cei care mă urmăresc ca de familie. Acum proiectul nu mai este proiect ci s-a transformat într-un copil care crește zilnic și de care trebuie să am grijă. Mă bucur mult că s-a întâmplat așa.

Totul se datorează energiei transmisă de voi, oameni minunați care mă urmăresc și mă susțin în ceea ce fac! După cum precizam și în trecut, o să ofer tot ce știu mai bine până în acest moment și îmi doresc să facem lucruri frumoase împreună!

Îți reamintesc că urmărind aceste episoade cu atenție și desigur acționând, te vei transforma într-un fotograf mai bun și vei putea în sfârșit să faci diferența cu fotografiile tale!

În e-mailul trecut reaminteam despre povestea mea și cum am reușit să ajung să fac fotografie de eveniment, ulterior reușind să fac și bani frumoși din această meserie aplicând metoda de învățare pe care ți-o dezvălui și ție acum.

Mulți dintre cei care s-au înscris la cursul gratuit au avut rezultate minunate și transformări vizibile urmând modulele și punând în practică ce am prezentat acolo.

Îmi doresc ca și tu care ești pasionat de fotografie, să reușești și să ai succes și sunt sigur că dacă îți pui acest obiectiv, vei reuși!

Orice frică sau neclarități pe care le ai în acest domeniu pot fi depășite! Important este să vrei mai mult și să îți dorești să te dezvolți! După cum ai observat nu sunt vreun ”profesionist cu nasul pe sus”, ci un om simplu care dorește să transmită mai departe ce a învățat :), vorbesc pe limba ta și orice neclarități ai îmi doresc să le rezolvăm.

Dacă ai citit modulele și newsletterele pe care le-am trimis în tot acest timp și urmărești în continuare materialele mele, înseamnă că fotografie este importantă pentru tine și un lucru de care îmi doresc să ții cont este acela că investiția în educația ta este cea mai bună investiție pe care o poți face vreodată. Să nu uiți lucrul acesta!

Până acum mi-ai dovedit că așa este și nu face decât să mă bucure enorm. Îmi plac oamenii care caută să se dezvolte, în orice domeniu ar fi.

Gata cu vorbăria și hai să reluăm acele vestite setări care ți se par greu de controlat.

La final vei primi fițuica fotografului pe care îți recomand să o scoți la imprimantă sau să o salvezi pe telefon și să apelezi la ea când ai nevoie. Îți va reaminti ce face fiecare setare și îți va ușura mult călătoria!

Există două părți esențiale pentru a deveni un bun fotograf.

Una este înțelegerea modului de a compune o imagine grozavă, compoziția, subiect pe care îl voi aborda în aceste episoade și cealaltă parte a puzzle-ului este înțelegerea modului în care o cameră foto funcționează pentru a capta lumina – pentru a crea o imagine care transmite cu cea mai mare precizie scena din fața ta.

Este foarte greu să faci fotografii bune fără a înțelege câțiva termeni de bază precum: ISO, timpul de expunere și deschiderea diafragmei (apertura).

Acești trei piloni formează „triunghiul de expunere”.

Ce este expunerea unei fotografii?

Înainte de a vorbi despre triunghiul de expunere este important să înțelegi (foarte pe scurt) modul în care se naște o fotografie.

Când fotografiem un subiect, tot ce facem este să fotografiem lumina pe care acesta o reflectă.

Să explic mai bine (vezi imaginea de mai sus):

lumina lovește subiectul tău
subiectul reflectă lumina
lumina reflectată de subiect intră în obiectivul camerei și lovește senzorul camerei
senzorul camerei generează fotografia


Simplu nu-i așa?

Când faci o fotografie, pentru o anumită perioadă de timp, lumina intră prin lentilă în aparatul foto și lovește senzorul, generând fotografia.

Prin urmare, expunerea unei fotografii înseamnă reglarea cantității de lumină care lovește senzorul camerei.

Dacă lași să intre prea multă lumină, fotografia va fi supraexpusă; dacă lași să intre mai puțină lumină, fotografia va fi subexpusă.

Scopul tău este să ai întotdeauna fotografii expuse corect: numai în acest fel fotografia va fi corectă din punct de vedere tehnic și plăcută de observator.

Cum să configurezi camera pentru a face o fotografie bine expusă?

Să descoperim împreună triunghiul de expunere!

Triunghiul de expunere: cei 3 parametri care reglează expunerea

Pentru a regla expunerea, adică lumina care atinge senzorul camerei, poți regla 3 parametri.

Fiecare dintre acești 3 parametri reprezintă în mod ideal un vârf al triunghiului de expunere.

1. Deschiderea diafragmei

Diafragma este introdusă în fiecare lentilă fotografică și este un sistem compus din lame poziționate în ventilator invers, care servește la reglarea luminii care va atinge senzorul.

Dacă vrei să aprofundezi importanța diafragmei o poți face recitind articolul de pe blog.

Diafragma se poate deschide și închide pentru a lăsa să intre mai multă sau mai puțină lumina în obiectiv.

Uită-te la această imagine pentru a înțelege mai bine:

Imagine din Wikipedia


Deschiderea diafragmei este măsurată în f-stop.

Cu cât valoarea f-stop este mai mare, cu atât deschiderea diafragmei este mai mică (intră mai puțină lumină).

Cu cât este mai mică valoarea f-stop, cu atât este mai mare diafragma (intră mai multă lumină).

De reținut: deschiderea diafragmei influențează și adâncimea de câmp.

Controlul adâncimii câmpului este una dintre cele mai utile tehnici pe care le ai la dispoziţie pentru fotografierea creativă.

Practic, diafragmele mai mari produc o adâncime a câmpului mai îngustă, astfel încât, dacă dorești să fotografiezi un portret cu un fundal frumos defocalizat, vei dori să deschizi diafragma larg (un număr f mic).

Dar și alți factori intră în joc. Obiectivele cu distanţe focale mai lungi sunt, în general, capabile să producă o adâncime mai îngustă a câmpului (în parte pentru că, o diafragmă f1.4 dintr-un obiectiv de 85 mm, de exemplu, este mult mai mare decât o diafragmă f1.4 dintr-un obiectiv cu unghi panoramic de 24 mm), iar distanța dintre obiectele din scena fotografiată va avea efect şi asupra adâncimii percepute a câmpului.

Diafragma (de la stânga la dreapta): de la deschisă (mare) la închisă (mică). Adâncimea câmpului (de la stânga la dreapta): de la superficială la adâncă.

2. Timpul de expunere

Cât timp vrei ca lumina să treacă prin obiectivul tău și să lovească senzorul camerei?

Cu cât timpul este mai lung, cu atât mai multă lumină va intra în obiectiv
Cu cât este mai scurt timpul, cu atât mai puțină lumină va intra în obiectiv

Timpul se măsoară în fracțiuni de secundă, de exemplu 1/200 de secundă, 1/1000 de secundă, etc.

3. ISO

Valoarea ISO indică sensibilitatea senzorului la lumină.
Cu cât este mai mare valoarea ISO, cu atât sensibilitatea senzorului la lumină este mai mare, de aceea va fi nevoie de mai puțină lumină pentru a face fotografia.

Cu cât valoarea ISO este mai mică, cu atât sensibilitatea senzorului la lumină este mai mică, de aceea va fi nevoie de mai multă lumină pentru a face fotografia.

Cum aleg valoarea acestor 3 parametri?

Alegerea valorilor corecte ale: diafragmei, timpul de expunere și a sensibilității ISO este mult mai ușoară decât crezi.

Toate camerele digitale moderne au un contor de expunere internă: un mecanism digital care măsoară cantitatea de lumină care intră în obiectiv și lovește senzorul.

Încearcă să te uiți prin vizorul aparatului tău și vei observa că în partea de jos există un grafic foarte similar cu acesta:

L-ai văzut? Ei bine: acesta este contorul de expunere (exponometrul). De astăzi veți fi prieteni foarte buni!
Exponometrul te va ghida în stabilirea triunghiului de expunere.

Exponometrul indică cantitatea de lumină care lovește senzorul, printr-o scală gradată care, după cum poți vedea, merge de la -2 opriri (de lumină) la +2 opri (de lumină).

Când indicatorul (în imaginea de mai sus este reprezentat de triunghiul din partea de sus) indică valoarea 0, atunci diafragma, timpul de expunere și sensibilitatea ISO, permit să intre cantitatea de lumină potrivită în aparat, care va garanta o fotografie corect expusă.

Dacă indicatorul este la stânga de 0, atunci va fi nevoie de:

ori crești deschiderea diafragmei (scazi valoarea lui f)
ori crești timpul de expunere (de exemplu, de la 1/200s la 1/100s)
sau crești sensibilitatea ISO


Dacă indicatorul este la dreapta de 0, va trebui:

ori scazi deschiderea diafragmei (crești valoarea f);
ori scazi timpul de expunere (de exemplu treci de la 1/100s la 1/200s)
sau scazi sensibilitatea ISO


Dacă îți indică 0… Trage!

Ține totuși cont că expunerea este relativă. Depinde de tine cum vrei să îți folosești creativitatea. Poate uneori vei dori să ai o fotografie mai supraexpusă sau mai subexpusă. Acum că știi cum să calculezi expunerea corectă folosind exponometrul, te poți folosi de acesta pentru a subexpune sau supraexpune fotografia ta. Nu rămâne decât să pui în practică ce ți-am spus acum.

Alegerea valorilor triunghiului de expunere este unică?

Evident că nu! Nu există un singur mod de a face o fotografie corect expusă.

Poți face o fotografie bine expusă în mai multe moduri.

Îți arăt un mic exemplu:

Imagine de exemplu fstoppers

Valorile din partea stângă sus a fiecărei fotografii indică valorile triunghiului de expunere: timpul de expunere (în secunde) – deschiderea diafragmei (în f-stop) – sensibilitatea ISO.

Concluzii

Acum, că știi cum poți utiliza aparatul tău foto în modul manual, datorită triunghiului de expunere, este timpul să înveți cum să compui fotografiile în cel mai bun mod.

În următorul episod voi aprofunda tehnica compoziției fotografice și modurile de focalizare.

Nu uita să descarci fițuica fotografului pe care o poți folosi la nevoie!


Sper că ai reușit să asimilezi informația din acest episod cu succes!

Cum ți s-a părut? A fost pe înțelesul tău?

Dacă ai neclarități te rog sa îmi scrii!

Aștept întrebările tale!


Pe curând!

No Comments

Post A Comment