fbpx
📷 Canon sau Nikon, care este mai bun? - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4859
post-template-default,single,single-post,postid-4859,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4859

📷 Canon sau Nikon, care este mai bun?

Cauți un DSLR și nu știi ce să alegi?

Nikon sau Canon? Canon sau Nikon? Pe care ar trebui să o aleg? Care îmi va permite să fac fotografii mai bune, mai clare, cu culori mai vii, mă va transforma într-un fotograf mai bun?

Aceste întrebări au fost adresate de milioane de ori pe forumuri, în conversații cu prietenii, în magazinele de materiale foto. Și cine știe de câte ori vor mai fi adresate.

Și întotdeauna există cineva gata să susțină superioritatea certă și incontestabilă a unei mărci față de alta. Probabilitatea de a găsi un suporter Nikon ireductibil este aceeași cu a găsi unul Canon, este un joc interminabil de opinii.

Ați pune aceste întrebări este legitim, mai ales atunci când intri în lumea camerelor reflexe pentru prima dată. Obiectivele unei mărci nu sunt în general compatibile cu corpurile camerei.

Întrucât lentilele costă destul de mult, dacă după câțiva ani acumulezi echipamente dintr-o marcă apoi decizi să treci la alta, ar trebui să plătești o sumă imensă pentru a reconstrui un kit similar cu cel precedent.

În plus, atunci când ești un la început, ignoranța totală în domeniu va face să te temi că există câteva aspecte ascunse pe care ar trebui să le cunoști pentru a distinge cea mai bună achiziție și ești gata să iei sugestia prietenului tău fotograf expert, ca regulă de aur.

Câștigătorul este…

Adevărul este că situația este mult mai simplă, te poți confrunta cu achiziționarea unui nou DSLR cu o inimă mult mai ușoară. Din punctul meu de vedere, urmărind și citind părerile multor fotografi „iluminați” am ajuns la concluzia că de fapt Nikon și Canon sunt la fel. Se poate avea opinii personale, dar din punct de vedere tehnic este imposibil să se afirme superioritatea unuia dintre cei doi.

Ambele sunt mărci cu un sortiment foarte larg și o experiență pe termen lung și de succes în domeniu. Ambele produc noi modele de aparate foto, lentile și accesorii cu o frecvență destul de mare. Ambele oferă un nivel bun de asistență și oferă produse similare la prețuri comparabile.

Comparația reală care se poate face este între modelele individuale. De exemplu, este posibil ca un anumit corp semi-profesional al camerei Nikon să fie mai rău decât echivalentul său Canon.

Sau ar putea fi, de exemplu, un obiectiv macro Nikon să fie superior omologului său Canon. Practic, se poate întâmpla ca una dintre cele două mărci să o întreacă pe cealaltă într-o aplicație dată, dar în orice caz va fi un mic decalaj și asta va interesa probabil fotografii cu nevoi particulare și destul de sofisticate, fotografi profesioniști, nu amatori, chiar dacă sunt amatori avansați.

În plus, este bine să ții cont de faptul că fiecare dintre cele două mărci urmărește adversarul și ambele dezvoltă continuu produse noi. Prin urmare, o posibilă superioritate de astăzi poate dispărea sau fi reveribila în viitorul apropiat. Pe termen lung nu se poate ști ce care va fi câștigătoare.

Mulți fotografi, atât profesioniști, cât și amatori, ar fi gata să spună contrariul a ceea ce spun. Deseori, însă, aceștia sunt fotografi care fie iau poziția fanului și ar fi gata să susțină superioritatea echipamentului lor chiar și împotriva oricăror dovezi, sau se referă la unele aplicații particulare sau experiențe personale care nu pot fi neapărat extinse la o comparație globală între cele două mărci.

Don’t worry, be happy

Pentru a-mi întări afirmațiile, raportez câteva link-uri, dar există multe altele:

În general, cred că motivele pentru care are sens să evaluăm cu atenție următoarele achiziții sunt foarte numeroase dar și greu de atins. Este trist și greșit în același timp, să petreci 90% din timpul dedicat fotografiei pentru a polemiza care marca sau produs este bună.

Acest lucru este valabil și pentru comparația dintre Canon și Nikon. Poși să alegi un produs care să răspundă în mare măsură nevoilor tale (eventual, să respecte bugetul) și să menții acea marcă pe viață, cu excepția cazului în care un cataclism nu ne va distruge. 🙂

Pentru a-ți rezolva toate îndoielile cu privire la alegerea unei camere DSLR, similar comparației dintre Canon și Nikon, în următorul episod voi  publica pe larg ghidul meu definitiv pentru alegerea camerei.

Concurență pentru Nikon și Canon

De asemenea, trebuie luat în considerare că, atât Nikon, cât și Canon, datorită monopolului pe care l-au creat pe segmentul DSLR profesionist, au rămas în urmă în cursa pentru noile tehnologii mirrorless, asta pentru a nu eroda vânzările aparatelor lor de top.

Cu toate acestea, se pare că au înțeles că viitorul vede piața mirrorless într-o expansiune accentuată, chiar și în segmentul PRO, de fapt anunțurile seriei Z pentru Nikon și Canon sunt recente, cu seria M pe care cu siguranță nu o vor lăsa în urmă.

În prezent, însă, alte mărci domină acest segment de piață, în special Fuji și Sony, cu soluții decisiv interesante în domeniul fotografic și video.

Sper că nu am jignit pe nimeni și i-am ajutat puțin pe cei care au îndoieli.

Așa cum te-am obișnuit, dacă ai alte neclarități în acest sens, nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu în secțiunea de mai jos. Sunt curios, spune-mi părerea ta despre acest subiec!

Îți voi răspunde cât mai curând posibil!

No Comments

Post A Comment