fbpx
👁‍ Cum să faci fotografiile mai interesante folosind regula treimilor - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4737
post-template-default,single,single-post,postid-4737,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4737

👁‍ Cum să faci fotografiile mai interesante folosind regula treimilor

Nu știu despre tine, dar mi se întâmplă adesea, observând o fotografie, să fiu instinctiv fascinat sau interesat.

Uneori, subiectul fotografiat este cel care trezește fără echivoc interes. Există însă multe alte elemente care fac o fotografie frumoasă, interesantă, artistică etc.

În fotografie, există mai multe reguli care, dacă sunt aplicate, îți permit să trezești reacții particulare în privitorul unei fotografii.

Una dintre regulile de bază ale compoziției în fotografie, una dintre cele mai citate, după cum ai aflat și în cadrul cursului gratuit, este regula treimilor.

Este o regulă foarte simplă, care îți poate transforma fotografiile imediat mai interesante, mai dinamice și, în același timp, mai armonioase.

Pentru a aplica regula treimilor, este necesar să se împartă în mod ideal cadrul în nouă pătrate desenând două linii verticale și două linii orizontale echidistante una de cealaltă și de marginile imaginii.

În acest fel, principalele puncte de interes din fotografie trebuie poziționate de-a lungul liniilor sau, mai bine zis, la intersecțiile lor.

Această regulă derivă din faptul că, instinctiv, ochiul uman se concentrează asupra punctelor identificate tocmai de intersecțiile liniilor.

În funcție de subiectul pe care îl fotografiezi, regula treimilor se aplică diferit. Să luăm în considerare câteva exemple.

Peisaje

Fotografiind un peisaj, poți alinia orizontul cu una dintre cele două linii orizontale. În acest fel vei obține o fotografie compusă din două treimi din cer și o treime din pământ (sau apă, dacă fotografiezi marea) sau o fotografie compusă dintr-o treime din cer și două treimi din pământ.

Prin urmare, suntem atenți să acordăm o importanță mai mare celei dintre cele două (cerul sau pământul), ceea ce este mai interesant: de exemplu, nu dorești un cer monocromatic fără nori să ia două treimi din peisajul tău.

Dacă în fotografia ta incluzi Soarele, atunci încercă să îl plasezi într-unul dintre punctele de intersecție.

Același lucru este valabil și pentru Luna din fotografiile de noapte sau pentru obiectele dintr-un peisaj pe care vrei să concentezi atenția, precum un copac singuratic.

Portrete

În general, atunci când faci un portret, te asiguri că ochii subiectului sunt în unul dintre punctele de intersecție.

Acest lucru se aplică nu numai atunci când subiectul este uman, ci și atunci când încerci să surprinzi, de exemplu, prim plan cu o insectă sau un animal.

Dacă portretul este o figură întreagă, poate fi interesant să îl iei ținând camera pe orizontală și poziționând întregul subiect de-a lungul uneia dintre liniile verticale, încercând totuși să păstrezi ochii la înălțimea liniei orizontale superioare.

Natura moartă

În această categorie, pentru simplitate, include orice fotografie cu obiecte neînsuflețite. Pur și simplu încerci să plasezi obiectele de-a lungul liniilor sau la intersecții.

Obiectele înalte pot atrage rezistența de a fi poziționate de-a lungul liniilor verticale. Un grup de obiecte distribuite orizontal va impresiona observatorul mai mult dacă este aliniat la o linie orizontală.

Încalcă regulile

Fotografia nu este o știință exactă, este o artă. Respectarea regulilor treimilor va fi utilă în multe ocazii, dar în multe altele ai face bine să nu le urmezi.

De exemplu, în fotografia de mai jos, capul de păpădie poziționat exact în centru, aproape amețește observatorul, în timp ce dacă nu ar fi fost poziționat în centru, probabil că și-ar fi pierdut importanța.

Concluzii

Sfaturile pe care le-am enumerat mai sus sunt o parte minimă a aplicațiilor pe care regula treimilor le poate avea în orice tip de fotografie. Am încercat să le selectez pe cele care pot fi utilizate mai rapid și mai frecvent.

Dacă înainte nu știai această regulă simplă, dar puternică, de acum încolo, caută cel mai bun mod de a o folosi în toate fotografiile. Cu toate acestea, fii întotdeauna gata să identifici situațiile în care va trebui să o încalci, așezând subiecții în centrul cadrului.

Așa cum te-am obișnuit, dacă ai alte neclarități în acest sens, nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu în secțiunea de mai jos!

Îți voi răspunde cât mai curând posibil!

No Comments

Post A Comment