fbpx
🌠 Cum să fotografiezi stelele - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4519
post-template-default,single,single-post,postid-4519,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4519

🌠 Cum să fotografiezi stelele

Salutare, dragă fotograf

Admirarea stelelor pe cerul nopţii poate fi o experienţă cu adevărat magică. Şi acum, datorită inovaţiilor privind tehnologia fotografică, a devenit mai uşor ca niciodată să realizezi fotografii uimitoare.

Pe parcursul modulelor din cadrul cursului gratuit câțiva dintre voi m-ați întrebat despre cum se începe fotografierea stelelor cu echipamentul de bază.

Așadar am hotărât că astăzi voi prezenta câteva informații care pot fi ușor puse în practică, pentru a reuși cu succes în fotografierea stelelor.

În primul rând trebuie ținut cont de câțiva factori înainte de a fotografia, și anume:

Consultați prognoza meteo

De ce? Deoarece veţi avea nevoie de un cer perfect senin pentru a obţine imagini reuşite cu stele.

Găsiţi cea mai bună locaţie pentru a fotografia stelele

Trebuie să mergeţi în natură, departe de orice poluare a luminii.

Luminile oraşului estompează lumina stelelor şi la fel se va întâmpla şi când este lună plină sau semilună. De obicei în afara orașului, undeva la țară, o zonă nepoluată de lumină și gaze.

Încercaţi setări diferite

Pentru a fotografia cerul înstelat, trebuie să preluaţi controlul asupra camerei foto, aşadar trebuie să schimbaţi modul la Manual şi să încercaţi câteva dintre diferitele setări detaliate mai jos.

În primul rând o să ai nevoie de un trepied. Odată fixată camera pe trepied urmează pașii.

1. Recomand un obiectiv wide, dacă ai zoom setează-l la minim, probabil 15 mm, în funcție de obiectivul tău.

2. Setează modul focalizare auto (A).

3. Vizează o stea strălucitoare și centreaz-o în vizor, măreste zoom-ul la maxim.

Focusează steaua; acest lucru se întâmplă când se aude acel bip, iar vizual, atunci când steaua apare ca un punct clar, luminos.

4. Blochează lentilă din butonul obiectivului. Trebuie mutat de la A, la M.

5. Nu mai umbla la apropiere/depărtare din obiectiv.

6. Îndreapta aparatul spre centrul galaxiei (orientează-te după stele, dacă nu ești documentat încă, fă o căutare pe google despre direcția exactă și cum te poți orienta).

Asigură-te că aparatul de fotografiat stă fixat în poziție și peisajul stelar este frumos încadrat.

7. Recomand modul fotografiere RAW (pentru a obține mai multă culoare și date)

8. Setează diafragma la F4

9. Setează expunerea ISO 800, sau ISO 1600, dacă este un cer într-adevăr întunecos

10. Setează viteza de declanșare la 30 de secunde

11. Fă o poză

12. Revizuiește poza

Arată bine? Ai stele? Culoare? Prea luminos?

Fă ajustări la ISO și diafragmă și continuă fotografierea până când obții poza dorită.

Arată frumos dacă obții culori la stele și unele indicii ale benzilor de praf din Calea Lactee.

13. Dacă vrei să te joci mai mult poți face mai multe poze în aceeași regiune, la diferite valori ISO, astfel încât să le poți combina mai târziu în diferite programe, pentru a avea o imagine fără zgomot de imagine (trebuie să fii un pic pratic cu Lightroom sau Photoshop).

Creaţi o compoziţie

Cerul plin de stele este unul dintre cele mai uluitoare imagini pe care le puteţi fotografia. Dar puteţi include şi alte elemente pentru a încadra fotografiile şi pentru a atrage mai mult interes pentru fotografie, precum o clădire, munţi, elemente peisagistice sau suprafaţa reflexivă a unui lac. Uneori o imagine doar cu stele poate fi lipsită de perspectivă sau de personalitate, aşadar căutaţi întotdeauna ceva unic de inclus în cadru.

Surprindeți mișcarea stelelor

Mişcarea stelelor poate arăta spectaculos şi fascinant. Aveţi nevoie de mult timp şi răbdare, de un trepied şi control de la distanţă al obturatorului. Efectul este cauzat de rotaţia Pământului, deoarece stelele rămân în acelaşi loc!

Surprinderea acestor linii fantastice de lumină este o provocare care poate crea rezultate uluitoare. Mai întâi, trebuie să determinaţi poziţia Polului Nord.

Puteţi face acest lucru folosind una dintre numeroasele aplicaţii cu harta cerului pentru smartphone. Fotografiind Polul Nord ca punct focal al imaginii şi folosind un timp lung de expunere veţi obţine un model circular în jurul unui punct central, ca în imaginea alăturată.

Lumina stelelor este slabă, aşadar folosiţi o valoare ISO ridicată (800, 1600 sau mai mare) pentru a le surprinde mişcarea. Observaţi-le şi experimentaţi înainte de a încerca un timp mare de expunere, deoarece cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât este mai probabil să apară zgomot de imagine.

Timpul maxim de expunere disponibil la multe aparate foto este de 30 de secunde, deci pentru un timp mai lung de expunere, folosiţi setarea Bulb pentru expunere în modul manual.

Aceasta vă permite să menţineţi obturatorul deschis oricât de mult doriţi prin simpla apăsare a acestuia pentru deschidere sau închidere. Setaţi focalizarea la infinit.

Experimentaţi şi analizaţi fotografiile înainte de a încerca un timp mai mare de expunere, de aproximativ 30 de minute.

Apoi analizaţi din nou fotografia. Pot fi necesare mai multe încercări şi câteva nopţi de aşteptare răbdătoare, până veţi obţine rezultatele satisfăcătoare pe care le doriţi.

Sper că îți sunt de ajutor aceste informații și te invit le pui în practică, mi dori chiar îmi trimiți rezultatele pentru feedback, dacă dorești!

Mult succes!

Așa cum te-am obișnuit, dacă ai alte neclarități în acest sens, nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu în secțiunea de mai jos!

Îți voi răspunde cât mai curând posibil!

No Comments

Post A Comment