fbpx
🔎 Controlul total al focalizării: moduri de selectare a zonei AF - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4398
post-template-default,single,single-post,postid-4398,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4398

🔎 Controlul total al focalizării: moduri de selectare a zonei AF

Bună din nou

Așa cum îți spuneam în articolul precedent în care am explicat modurile de focalizare automată, gestionarea focusului nu se încheie acolo: este esențial și stabilirea zonei de focalizare.

Astăzi vom continua discuția și îți voi explica despre cum poți deține controlul total al focalizării prin modurile de selectarea a zonei AF.

În majoritatea fotografiilor pe care le faci, probabil cel mai des folosești funcția de autofocus, mai ales dacă nu ai experiență sau te găsești într-o situație în care nu ai timp să mai setezi aparatul  pentru a folosi focalizarea manuală.

A te baza pe modurile automate de focalizare automată este convenabil și în primele zile, probabil indispensabil.

Cu toate acestea, dacă dorești cu adevărat să înveți să fotografiezi și să înmulțești instrumentele creative de care dispui, trebuie să știi unde să pui mâna atunci când rezultatele nu te satisfac.

Când am vorbit despre modurile de autofocus în articol precedent, am menționat că aparatele foto reflex și bridge oferă sisteme de autofocus multipoint.

Ele oferă puncte diferite în cadrul pe care este posibil să se focuseze. Mai exact, în loc de puncte vorbim despre zone dreptunghiulare sau în formă de cruce.

Alegerea punctului de focus este foarte importantă în compoziția fotografiei.

De exemplu în portrete, când vrei să focusezi ochii cu exactitate (următorul articol voi aprofunda perspectiva asupra portretelor) sau, în general, atunci când aplici regula terților și vrei să focusezi asupra punctului de interes.

Alegerea poate fi în totalitate în mâinile fotografului sau lăsată parțial sau complet aparatului foto.

În acest articol, voi intra în detalii despre cum să selectezi zona de autofocus (numită zonă AF pe scurt) și cu ce ocazii se recomandă utilizarea acestora.

Așadar hai să vedem trei moduri de selecție a zonei AF: unic, dinamic și automat.

Modul de selectare a zonei AF unic

În acest mod, fotograful, folosind selectorul din spatele camerei, alege dintre punctele disponibile punctul care va fi pus în focus.

Odată focalizat, dacă subiectul sau camera se mișcă, va trebui să refocusezi.

Acest mod are trei avantaje principale:

  • focalizare mai precisă
  • focalizare mai rapidă (mașina nu trebuie să aleagă punctul de focalizare)
  • control maxim pentru fotograf

Când să îl folosești: acest mod este în regulă atunci când subiectul este static (de exemplu, o persoană care stă, un peisaj, un obiect).

Poate fi necesar și atunci când îți dai seama că modurile automate nu fac față.

În general, însă, nu este indicat când încadrezi subiecți în mișcare, mai ales dacă mișcarea este rapidă.

Modul de selecție dinamică a zonei AF

Acest mod permite, de asemenea să selectezi punctul de focalizare dintre cele disponibile.

Cu toate acestea, spre deosebire de cel precedent, în cazul în care subiectul în focalizare se mișcă, acesta va folosi informațiile colectate din punctele înconjurătoare pentru a recalcula focalizarea.

Acest lucru îți va permite să „urmărești” cu autofocusul subiecți în mișcare.

Când îl poți folosi: așa cum ai ghicit, acest mod de selecție a zonei AF este util atunci când încadrezi subiecți în mișcare: animale, vehicule, persoane care aleargă.

Evident, aparatul nu va putea urmări singur subiectul. Cu toate acestea, te va ajuta atât timp cât menții subiectul în zona care înconjoară punctul de focalizare selectat.

Dacă compoziția cadrului devine totuși prea imprevizibilă, nici măcar această modalitate nu te poate ajuta.

Mod de selectare automată a zonei AF

Acesta este adesea modul implicit în modurile de fotografiere automată.

Ofera control complet camerei pentru alegerea punctului de focalizare.

Prin urmare, atunci când alegi acest mod, nu ai posibilitatea de a ști cu siguranță ce punct al cadrului va fi în centrul atenției.

Acest lucru este absolut de evitat dacă dorești să controlezi partea de blurat din fotografie.

Personal, este o modalitate pe care o evit, deoarece în multe situații poate duce la rezultate nedorite.

Când să-l utilizezi: acest mod este util inițial, atunci când ești începător.

Ulterior, după ce ai acumulat ceva experiență, aceasta poate fi încă utilă.

În special, în trei tipuri de situații, după părerea mea:

  • atunci când încadrezi scene pline de mișcare, care nu oferă timp pentru a alege cu atenție punctul de focalizare
  • în fotografia de călătorie când nu ai timp să te oprești și vrei să faci câteva instantanee rapide
  • când folosești o diafragmă redusă și, prin urmare, întreaga scenă este în centrul atenției (vezi articolul despre diafragmă)

Concluzii

În acest articol, din păcate, nu am reușit să aprofundez alte moduri de selecție a zonei AF, deoarece sunt prea specifice pentru modelele individuale.

Cu toate acestea, cred că cele trei modalități pe care le-am prezentat constituie o bună generalizare.

Important este să conștientizezi posibilitatea selectării punctului de focalizare pentru a cunoaște rezultatele care pot fi obținute.

Ziua în care am descoperit că este posibil să aleg pe ce punct să mă focusez în cadru, mi s-au deschis noi orizonturi creative interesante.

Din acea zi, nu am mai folosit modul de selecție automată a zonei AF, pentru că prefer să dețin un control profund asupra creării fotografiilor.

Sfatul meu este să încerci unul dintre primele două moduri pe care le-am descris și să faci multe fotografii cu o diafragmă largă, mutând din când în când punctul de focalizare.

În acest fel, poți aprecia diferitele efecte care pot fi obținute și să aprofundezi limitele posibile ale sistemului de autofocus al camerei tale.

Așa cum te-am obișnuit, dacă ai alte neclarități în acest sens, nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu în secțiunea de mai jos!

Îți voi răspunde cât mai curând posibil!

No Comments

Post A Comment