fbpx
🔎 Învață modurile de focalizare automată pentru a evita fotografiile neclare - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4361
post-template-default,single,single-post,postid-4361,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4361

🔎 Învață modurile de focalizare automată pentru a evita fotografiile neclare

Salutare din nou,

Dacă ai citit cu atenție celelalte e-mailuri pe care ți le-am trimis (dacă nu, îți recomand să mergi și să le recuperezi), acum știi perfect diferența dintre lentilele fixe și cele zoom, știi ce este distanța focală și adâncimea câmpului.

Acum că știi aceste lucruri îți iei camera, montezi obiectivul, alegi subiectul, te concentrezi, apeși pe buton, și… Și aici apare o altă problemă. 🙂

După ce faci fotografia, subiectul tău nu este întotdeauna în focus, este neclar sau focusul prinde în afara subiectului?

Când am început să fotografiez, gestionarea focalizării a fost una dintre cele mai mari probleme ale mele.

De-a lungul timpului mi-am dat seama unde greșeam: lăsam ca aparatul foto să aleagă singur modul de autofocus. Și știi, automatismele nu înțeleg întotdeauna ceea ce ne dorim cu adevărat.

Din păcate, aparatul tău nu este suficient de inteligent pentru a înțelege ce fel de scenă se află în față, dacă subiectul este fix sau în mișcare.

Din acest motiv, printre diferitele setări de pe aparatul tău, există trei moduri pe care le poți seta pentru a evita cele mai frecvente erori de focalizare:

  • modul unic
  • modul continuu
  • modul automat

Dar ce înseamnă fiecare dintre aceste moduri? Este important să știi ce fac acestea, pentru că altfel riști să le setezi incorect.

Așadar am hotărât ca astăzi să aprofundez subiectul acesta și îți voi explica într-un mod simplu și clar, când este necesar să folosești fiecare dintre modurile menționate mai sus.

Însă gestionarea focusului nu se încheie aici: este esențial și stabilirea zonei de focalizare.

Nu îți face griji, în următorul articol îți voi explica si aspectul acesta.

Citind acest articol și articolul care va urna, îți vei deschide o lume pe care poate ai ignorat-o sau care părea prea complexă până de curând.

La final, însă, vei vedea că obținerea unui focus perfect este mai simplă decât îți imaginezi.

Să începem!

Așa cum spuneam, problema principală a fost că alegerea modului de focalizare o lăsam complet aparatului foto.

Din păcate, acesta nu este suficient de inteligent pentru a ghici întotdeauna cea mai bună strategie de focalizare. Deci, în anumite ocazii, se poate întâmpla ca focusul să nu fie acolo unde ți-ai dorit.

Când lași camera pe autofocus, algoritmii de focus interpretează scena încadrată și evaluează diferite aspecte pentru a determina care punct ar trebui să fie focalizat.

Fără a intra în detaliile acestor algoritmi, putem spune că există trei elemente care le influențează cel mai mult:

  • intensitatea luminii
  • contrast
  • mișcarea subiectului sau a camerei

Prin urmare, este ușor să ne imaginăm că în unele situații algoritmii pot greși.

De exemplu, dacă fotografiem o persoană umbrită pe un fundal luminos, este posibil să obținem fundalul în focus, iar persoana să fie în afara focusului (blurata).

Sau, dacă fotografiezi un subiect nemișcat și obiectele se mișca pe fundal, acestea din urmă ar putea fi în centrul atenției în detrimentul subiectului.

Din fericire, camerele reflex și bridge ne oferă posibilitatea de a avea mai mult control asupra modului de focalizare.

De asemenea, asigură așa-numitele sisteme de autofocus „multipunct”, care permit fotografului să selecteze punctul de focalizare folosind selectorul din spatele camerei.

Camerele mai ieftine au o decină de puncte pentru focalizare, în timp ce cele mai scumpe, profesionale îți permit să selectezi din aproximativ cincizeci de puncte diferite, unele chiar mai multe.

Dacă dorești să înveți să fotografiezi cu mai multă conștientizare, este necesar să știi bine cum funcționează și când să folosești diferitele moduri de autofocus.


Mod unic

La aparatele foto Nikon, acest mod se numește AF-S, la Canon One Shot.

În acest mod, fotograful alege punctul de focalizare dintre cele disponibile. Odată ce butonul de declanșare este apăsat la jumătatea drumului, focalizarea este blocată.

Dar dacă subiectul se mișcă, va fi necesar să focusezi din nou. Acesta este modul care permite fotografului un control mai mare.

Când se utilizează: acest mod este recomandat ori de câte ori fotografiezi subiecți imobili: natura moartă, portrete, peisaje etc.

În aceste cazuri, riscul ca subiectul să se miște este practic nul și să poți controla cu precizie punctul de focalizare poate fi esențial pentru a face o fotografie corectă.

Dimpotrivă, dacă subiectul sau subiecții sunt în mișcare, utilizând acest mod riști să pierzi anumite situații când faci fotografii.


Mod continuu
 
La aparatele foto Nikon, acest mod se numește AF-C, la Canon AI Servo.
 
Îți permite să selectezi ce punct, dintre cele disponibile, ar trebui să fie în centrul atenției, dar poate corecta focalizarea în cazul în care subiectul sau fotograful se mișcă.
 
Așadar, după ce apeși butonul declanșator la jumătatea drumului, până când declanșezi, camera poate interveni reorientând focusul prin adaptarea la schimbările din scenă.
 
Când se utilizează: acest mod este util atunci când încadrezi subiecți în mișcare, cum ar fi animale, copii, sportivi.
 
Folosind acest mod, poți schimba cadrul dar va menține punctul de focalizare pe subiectul ales și camera va continua să se focalizeze pe acesta până când apeși butonul declanșator până la capăt.
 

Mod automat
 
La aparatele foto Nikon, acest mod se numește AF-A, la Canon AI Focus.
 
Este modul pe care îl vei găsi probabil setat prima dată când pornești camera, cel pe care îl vei folosi în primele tale fotografii.
 
Acesta decide automat care dintre cele două moduri anterioare să folosească: dacă subiectul este staționat, modul punct unic, dacă subiectul se mișcă, modul continuu.
 
Când se utilizează: modul automat nu este doar pentru începători. Datorită eficienței algoritmilor din interiorul camerei, în majoritatea cazurilor face alegerea corectă.
 
Cu toate acestea, se poate întâmpla să te afli în situații în care modul automat eșuează și obții rezultate nedorite. În acest caz, evaluezi care dintre celelalte două modalități poate fi utilă.
 

Concluzii
 
În majoritatea situațiilor poți folosi în mod sigur modul automat. Cu toate acestea, ai grijă să poziționezi cu atenție punctul de focalizare printre cele disponibile (voi aprofunda în episodul următor și punctele de focus).
 
Acest articol te-a ajutat să înțelegi mecanismele de focalizare?

Ai alte neclarități în acest sens?

Nu ezita să îmi scrii sau să lași un comentariu în secțiunea de mai jos! Îți voi răspunde cât mai curând posibil!

No Comments

Post A Comment