fbpx
📸 Importanța diafragmei în fotografie - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4215
post-template-default,single,single-post,postid-4215,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4215

📸 Importanța diafragmei în fotografie

Ai reușit să avansezi în călătoria ta spre stăpânirea aparatului foto? Ce rezultate ai avut în ultima perioadă?

M-am gândit ca astăzi să aprofundez altă parte fundamentală a fotografiei.

Ai aflat deja în cadrul cursului online gratuit, sau poate știai deja că diafragma și apertura au un rol important în reușita unei fotografii.

Terminologia anglo-americană folosește termenul „aperture” care deriva din latinescul „apertus” (gaură, orificiu).

Pe de altă parte, în fotografia românească se folosește mai des termenul de „diafragmă”.

Constat că se face deseori confuzie între cei doi termeni: apertura și diafragma.

Ține minte că nu este același lucru!

Diafragma este partea mecanică a obiectivului și controlează cantitatea de lumină captată care va fi direcționată spre senzorul aparatului.

Ea este construită din lamele sub forma unui iris care permit trecerea unei cantități din ce în ce mai mici de lumină, pe măsură ce diafragma se închide.

Apertura este fundamentală în fotografie și reprezintă dimensiunea orificiului care permite trecerea luminii spre senzorul aparatului.

Este unul dintre cei trei parametri care alcătuiesc triunghiul de expunere.

Această deschidere este situată în obiectiv și este controlată prin intermediul unui inel de pe obiectiv.

Ce este deschiderea diafragmei în fotografie?

În imaginea de mai jos poți vedea o reprezentare a diafragmei la diferite deschideri.

Avertisment: acum să vedem câteva aspecte tehnice, ar putea fi plictisitor, dar este important să le înțelegi. Chiar dacă aceste concepte par complexe adevărul este că odată ce le întelegi va fi ușor să le stăpânești. În paragraful următor, îl tratăm într-un mod mai puțin tehnic, pentru a simplifica învățarea.

Apertura este calculată folosind o anumită unitate de măsură, pe care ați citit-o probabil pe lentile sau pe ambalajul lor și este indicată de litera „f” urmată de un număr (sau de „f” urmată de bara și un număr).

În imaginea de mai sus poti corela numarul F, cu deschiderea diafragmei.

De exemplu, poți avea o apertura de f2.8 sau f11 sau f32. Lucrul fundamental de reținut este faptul că valorile mai mici corespund unei deschideri mai mari. Există motive tehnice în spatele acestei corespondențe inverse, dar nu voi intra în ele acum. Poți găsi o descriere detaliată pe wikipedia.

Valorile de apertura posibile sunt distribuite de-a lungul unei scări care urmează o progresie geometrică:
f1, f1.4, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22, f32, f45, f64.

Sunt numite în mai multe feluri, numerele f sau f/stop (numite și simplu stop, sunt clasicii stop, în fotografie) sau diafragme. Scara de mai sus include f/stop întregi.

Coborând scara (adică mărind apertura), la fiecare oprire, cantitatea de lumină care intră în obiectiv este dublată.

Mașinile digitale aflate în prezent pe piață, care oferă posibilitatea de a controla apertura, îți permit să selectezi și terții de f/stop.

Pentru a le cunoaște valoarea, pur și simplu împarți spațiul între două întregi f/stop în trei părți egale. De exemplu, între f2.8 și f4 avem f3.2 și f3.5.

Destul cu partea tehnica! Să vedem care sunt efectele posibilelor valori ale aperturii asupra fotografiilor noastre.

Așadar, să înțelegem pentru ce este deschiderea diafragmei și cum afectează un instrument artistic fundamental, anume profunzimea de câmp.

Pentru ce este deschiderea diafragmei?

După cum am menționat deja, deschiderea diafragmei în fotografie este unul dintre parametrii fundamentali pentru obținerea unei fotografii expuse corect.

Totul se rezumă la lumină.
 
Pentru a captura o imagine, senzorul camerei trebuie să fie lovit de o anumită cantitate de lumină care vine din exterior. Totuși, această cantitate de lumină trebuie să fie ponderată, altfel veți avea fotografii prea întunecate sau prea deschise (și aici ne referim la discursul expoziției).
 
Putem regla lumina și prin  schimbarea ISO-ului, dar este absolut necesar să o  administrăm prin deschiderea diafragmei, să vedem de ce.
 
După cum ai aflat deja, diafragma deschisă (sau închisă), gestionează cantitatea de lumină care ajunge la senzorul aparatului.
 
Așadar, dacă există o lumină foarte intensă, poți decide să lași să treacă mai puțină lumină prin închiderea diafragmei și dacă există o lumină puțin intensă (medii întunecate), atunci decizi să o lăși să treacă complet deschizând diafragma camerei. Ca obloanele rulante într-o casă, cu cât sunt mai deschise, cu atât intră mai multă lumină.

Poți să nu folosești diafragma?

Dacă ai citit deja celelalte module sau ai o experiență minimă, ai putea spune: „dar dacă reglez viteza obturatorului(shutter speed)? ISO? Pot gestiona lumina chiar și fără a folosi apertura!”

Ideea este că există o limită fizică de care nu poți scăpa: lentila în sine este o diafragmă (o gaură prin care trece lumina). Lumina care trece prin diafragmă este lumina reală, ISO-ul gestionează sensibilitatea, prelungind viteza obturatorului, riști de a nu putea avea fotografii care surprind momentul precis, pe scurt, să știi cum să gestionezi deschiderea diagragmei este fundamental în fotografie.

Dar, mai ales, fără gestionarea diafragmei, ai exclude una dintre cele mai importante părți ale fotografiei: profunzimea de câmp.

Apertura Diafragma Fotografia și adâncimea de câmp

Dintre toate aspectele unei fotografii pe care apertura o afectează, adâncimea câmpului este, după părerea mea, cea mai importantă.

Mai simplu spus, adâncimea câmpului indică cât de mult din fotografie este în focus.

Pentru a fi mai clari, hai să vedem aceste două exemple: un peisaj și o fotografie în prim plan a unei farfurii de cous cous.

În peisaj, adâncimea câmpului este foarte mare. De fapt, toate elementele scenei, de la prim-plan la fundal, sunt perfect în centrul atenției. În acest caz, apertura este foarte mică, adică f/stop este o valoare ridicată. Mai precis, în acest exemplu particular, deschiderea este egală cu f22.

În fotografia cu mâncare, însă, vezi un fundal plăcut estompat, care ajută la izolarea subiectului. După cum probabil ai ghicit, în acest caz, deschiderea este foarte largă, adică f/stop este o valoare scăzută. În fotografia de exemplu, deschiderea este egală cu f2.2.

Cum să gestionezi adâncimea de câmp prin apertura?

Porțiunea imaginii care va fi focalizată depinde atât de deschiderea diafragmei, cât și de distanța dintre fotograf și subiectul în focalizare și cea dintre subiect și fundal.

Bryan Peterson, în cartea sa Understanding Exposure, pe care ți-am recomandat-o deja în alt articol, oferă o clasificare utilă a deschiderilor.

Mă voi opri aici, s-ar putea spune multe alte lucruri despre diafragmă și apertura, dar cred că aceste elemente de bază îți permit deja să experimentezi un control decisiv superior asupra aspectului final al fotografiilor tale.

De reținut

Cresterea profunzimii campului

  • Pentru a fi clara o parte mai mare din imagine – de exemplu, pentru peisaje – selectati o treapta mai mare (f11 sau f22).

Reducerea profunzimii campului

  • Pentru a limita proportia obiectelor clare din imagine – de exemplu, in cazul portretelor – selectati o treapta mai mica (f2 sau f4).

Concluzii

Un exercițiu excelent pe care îl poți face pentru a te obișnui cu apertura este să selectezi modul de fotografiere cu prioritate  apertura pe cameră (marcat cu majuscule „A” sau „Av”) și să încerci să fotografiezi același subiect folosind apertura diferite și încercând pentru fiecare apertura numeroase distanțe posibile între tine și subiect și între subiect și fundal.

Și mai bine dacă ai un obiectiv care îți permite deschideri destul de mari, adică f/2.8 sau mai mari.

În călătoria mea către descoperirea fotografiei, când am înțeles lucrurile scrise despre diafragmă și apertura, a fost un pas crucial spre un control mai mare asupra fotografiilor.

Sper că același lucru se aplică și pentru tine.

Dacă nu am fost clar în a împărtăși aceste cunoștințe, nu ezita să mă întrebi în secțiunea de comentarii de mai jos.

1 Comment
  • Balea
    Posted at 11:54h, 16 octombrie Răspunde

    F interesant și bine punctat!

Post A Comment