fbpx
🌈 Cum să obții întotdeauna culori corecte: balansul de alb - Bogdan Dodan: Destination Wedding Photographer
4314
post-template-default,single,single-post,postid-4314,single-format-standard,bridge-core-2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6,elementor-page elementor-page-4314

🌈 Cum să obții întotdeauna culori corecte: balansul de alb

Salutare, dragă fotograf!

Ce mai faci? Cum avansezi în călătoria ta spre lumea fotografiei? Se simt rezultatele?

Astăzi voi aprofunda un alt aspect important al fotografiei, și anume, balansul de alb.

Cu siguranță uneori ai avut ca rezultat fotografii ori prea galbele, ori prea verzi sau albastre. Cauza este tocmai setarea incorectă a balansului de alb.

Hai să vedem despre ce este vorba și cum faci să îmbunătățești calitatea fotografiilor tale dacă înțelegi acest aspect.

Balansul de alb este un concept de care fotografii începători nu cunosc adesea sensul și care, în consecință, nu este aplicat.

Cu toate acestea, poate fi foarte util să îl cunoști și să știi cum să îl setezi, să îmbunătățești fotografiile tale și eventual, să corectezi erorile care ar putea să apară în momentul fotografierii.

Pe scurt și pe înțelesul tuturor, balansul de alb setat corect se asigură că în fotografie culorile apar așa cum le văd ochii noștri.

Din simpla observare a mediilor în care trăim în fiecare zi, se poate nota că diferite surse de lumină produc lumini de culori diferite. Se spune într-un mod mai tehnic că aceste lumini au temperaturi de culoare diferite.

Aceste temperaturi sunt măsurate în Kelvin (K) și pot varia de la 1000 K, precum lumina unei lumânari, la 10000 K, lumină pe care o avem la umbră în timpul unei zile însorite sau sub un cer înnorat complet, în orele centrale ale zilei.

Ochiul uman se adaptează automat la schimbările de temperatură ale luminii, cu excepția cazurilor extreme. Deci, o foaie albă arată întotdeauna alb, indiferent dacă o privești în aer liber sau sub un bec incandescent.

Din păcate, senzorul camerei este mult mai puțin „elastic” decât ochiul uman, de aceea poate fi deseori necesar ca fotograful să sugereze ce tip de lumină luminează scena încadrată.

Pentru a face acest lucru, aproape toate camerele digitale oferă posibilitatea de a interveni pe un parametru care se numește balans de alb.

În general, valorile disponibile ale balansului de alb sunt următoarele:

 • automat: aparatul foto calculează temperatura culorii complet automat, în camerele foto de astăzi este foarte fiabil în majoritatea situațiilor
 • incandescent/tungsten: (cu o valoare de 2700K) este utilizat atunci când camera în care ne aflăm este iluminată de becuri incandescente, care le includ și pe cele de tip halogen. Se folosește pentru a răci puțin temperatura culorii.
  De reținut că aceste surse de lumină nu au exact aceeași temperatură de culoare, astfel încât există posibilitatea ca tonurile de culoare să difere
 • fluorescent: (cu o valoare de 4200 K) setare folosită, asa cum este de așteptat, în cazul surselor de lumină cu fluorescență, adică de tip neon, deci este folosit pentru a încălzi puțin temperatura culorilor.
  Dacă în cazul luminii cu incandescență tonurile de culoare virează spre galben, la cele fluorescente tendința este spre verde
 • daylight/sunny (lumina soarelui): este folosit în partea de mijloc a zilei, pentru fotografii în aer liber, când Soarele nu este acoperit de nori
 • flash: folosită atunci când blițul este lumina principală într-o fotografie. Este o setare valabilă și în cazul blițurilor de studio, deși temperatura exactă poate varia
 • cloudy/înnorat: folosit la fotografierea în aer liber, în timpul zilei când cerul este înnorat
 • shade/umbră: este folosit la fotografierea subiecților care sunt în aer liber, dar la umbră în timpul zilei, în timp ce Soarele nu este acoperit de nori
 • măsurare manuală/custom/preset: se utilizează atunci când, folosind valorile anterioare, nu se obțin rezultate satisfăcătoare sau dacă dorești să ai control complet asupra balansului de alb

Această opțiune te ajută să măsori balansul de alb în orice scenă dată, folosind o suprafață neutră, gri sau albă, ori un “grey card” dedicat.

Nu toate valorile enumerate mai sus sunt prezente în toate camerele de fotografiat, dar lista o poți folosi pentru o imagine de ansamblu completă.

În fotografia de mai jos, poți vedea un exemplu despre modul în care balansul alb afectează aspectul fotografiei:

 • în centru, fotografia cu balans de alb corect, cu setare „sunny/lumina soarelui”
 • în stânga o fotografie care are culori mai calde, datorită echilibrului setat pe „umbră”
 • în dreapta, fotografia are culori excesiv de „reci/albastru”, modul folosit pentru balansul de alb fiind „incandescent/tungsten”

Aceeași fotografie cu diferite valori ale balansului de alb: umbră (stânga), lumina soarelui (centru), incandescent (dreapta)

MĂSURAREA MANUALĂ A BALANSULUI DE ALB

În situații critice, setarea automată a balansului de alb poate eșua și nici măcar celelalte valori nu ajută la obținerea unei temperaturi corecte a culorii.

Acest fenomen poate apărea, de exemplu, în locuri închise când sunt prezente surse de lumină cu caracteristici diferite. Sau, pe măsură ce devenim fotografi cu mai multă experiență, este posibil să ne regăsim în situații în care dorim să controlăm cu exactitate balansul de alb.

În aceste cazuri, folosim măsurarea manuală. Din fericire, aceasta nu este o procedură complexă.

Printre camerele digitale, cele reflex includ, în general, această caracteristică. În aparatele foto de nivel inferior, se poate întâmpla ca acestă opțiune să nu fie disponibilă.

Cum folosești funcția de măsurare manuală a balansului de alb?

1. Pe aparatul foto, se va selecta elementul de meniu corect – setari balans de alb – personalizat (setările diferă de la aparat la aparat)

2. Aparatul foto va aștepta următoarea fotografie pentru a măsura temperatura culorii

3. Încadrează complet în ramă cu un obiect complet alb sau gri deschis

4. Fără a fi nevoie să focalizezi, apasă butonul declanșator și fă o fotografie (poți pune focusul pe manual MF, umblând la butonul de pe obiectiv, altfel este posibil să nu declanșeze – după ce faci fotografia poți reveni la AF)

5. Caută în setările din meniul aparatului foto ”BA personalizat” și selectează fotografia pe care ai făcut-o anterior.

După confirmare vei avea balansul de alb setat în manual.

Odată ce procedura este finalizată cu succes, aparatul foto va folosi valoarea temperaturii culorii setată pentru toate fotografiile următoare, până când vei repeta procedura sau vei selecta o altă valoare dintre cele predefinite.

RECOMANDĂRI

Atâta timp cât folosești balansul de alb automat, camera va încerca să se adapteze la temperatura curentă a culorii cu fiecare fotografie. Pe de altă parte, atunci când setezi oricare dintre celelalte valori, inclusiv cea manuală, camera va continua să se comporte ca și cum temperatura culorii ar fi rămas aceeași ca atunci când ai setat balansul de alb ultima dată.

Deci, de exemplu, ești în casă și setezi balansul de alb pe incandescent (pentru că ai doar becuri incandescente) faci fotografiile, după care vrei să ieși să faci fotografii în grădină și nu îți amintești să schimbi balansul de alb, probabil vei obține fotografii care vor avea culori ce tind spre albastru/verde.

Prin urmare, este important să îți amintești să verifici întotdeauna balansul de alb înainte de a începe o ședință foto, cu excepția cazului în care fotografiezi în modul complet automat (unde camera decide întotdeauna și balansul de alb).

Înțelegerea balansului de alb a fost un alt pas important în călătoria mea către descoperirea fotografiei.

Sper că același lucru se aplică și pentru tine.

Acum că ai aflat aceste informații m-aș bucura tare mult dacă te-ai mobiliza și le-ai pune în practică! 🙂

Mult succes!

Dacă nu am fost clar în a împărtăși aceste cunoștințe, nu ezita să mă întrebi în secțiunea de comentarii de mai jos. Voi încerca să îți explic pe înțelesul tău.

Tu folosești corect WB?

Scrie-mi la contact@bogdandodan.ro sau pe facebook messenger și arată-mi rezultatele tale. Voi posta pe instagram și pagina de facebook cele mai bune rezultate.

Dacă ești nou în lumea fotografiei, te invit să participi la cursul gratuit.

Dă CLICK aici! Vei învăța cum să folosești aparatul foto în modul manual și multe alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a deveni un bun fotograf.

Ține legătura cu mine prin social pentru ultimele noutăți!

Bogdan Dodan - fotograf, antreprenor și autor de cursuri online - CEO Dodan Academy

No Comments

Post A Comment